Gazdaság

A PK BANK PRIVATIZÁCIÓJA – Hazai pályán

Várhatóan lapzártánkat követően tárgyalja az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) igazgatótanácsa a Pénzintézeti Központ Bank (PK Bank) magánosítására vonatkozó elképzeléseket. A tervek szerint a hitelintézet állami tulajdonban álló 67 százaléknyi részvényéből 5 százalékot a dolgozóknak adnak el, a fennmaradó pakettet pedig egy vagy több lépcsőben szakmai befektetőknek ajánlják fel.

Nem kevés bizonytalanság övezte az elmúlt időszakban a PK Bank privatizációját: a hitelintézet iránt ugyanis sokáig meglehetősen lagymatag érdeklődés mutatkozott a külföldi befektetők részéről, míg a hazai befektetők elsősorban a bank jelentős ingatlanvagyonában és jelentős tőkeerejében láttak fantáziát. Az ingatlanok nagy részét azonban tavasszal átadták az ÁPV Rt.-nek, míg a tőke egy részét a tavasszal megszerzett Polgári Bank rendbetétele (Figyelő, 1997/20. szám) köti le. Elsősorban ez utóbbinak köszönhető, hogy a korábban biztos befutóként emlegetett OTP Bank érdeklődése információink szerint lanyhult, ezzel párhuzamosan viszont felbukkant a Kereskedelmi és Hitelbank, amely élelmiszer-ipari portfoliójának egy részét ajánlotta volna a PK részvényeiért cserébe (Figyelő, 1997/27. szám). A hazai befektetők között ugyanakkor nemrégiben szóba került a tőkehiánnyal küszködő Postabank is, amelynek jól jöhet a PK becslések szerint 5-7 milliárd forintos likvid tőkéje. Lapértesülések szerint az sem kizárt, hogy néhány hazai vegyes bank (Westdeutsche Landesbank, Citibank, Daewoo) is pályázik majd a PK Bankra.

Németh Gábor, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója a Figyelőnek megerősítette: az elmúlt napokban több komoly szakmai befektető jelezte érdeklődését, ám egyelőre az igazgatóság döntésétől függ, hogy milyen formában történik majd a hitelintézet magánosítása. A grémium elé egyébként két javaslat kerül: az egyik szerint egy lépcsőben adnak túl a teljes 62 százaléknyi állami részvénypaketten, a másik szerint viszont több lépésben menne végbe a magánosítás. E változat szerint a várhatóan szeptember 1-jén kiírandó pályázaton csupán 25 százalék plusz 1 szavazatot hirdetnek meg, míg a fennmaradó részvénycsomagra a pályázat nyertese 1999-ig szóló vételi opciót kap. Egyúttal kötelezettséget vállal arra is, hogy amennyiben a PK Bank tőkére vetített eredménye nagyobb mint 15 százalék, prémiumot fizetnek az ÁPV Rt.-nek. Ennél a változatnál ugyanakkor a vagyonkezelő fenntartja magának azt a jogot, hogy a későbbiekben döntsön a bank részvényeinek esetleges tőzsdei bevezetéséről is. Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a pályázat a tervek szerint november 24-én zárul, az elbírálás során 80 százalékos súllyal esik latba vételár, 20 százalékkal pedig a pályázók által benyújtott üzleti terv.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik