Gazdaság

A CIORBEA-KORMÁNY GAZDASÁGI PROGRAMJA

Liberalizálás: a lej átváltási árfolyamának felszabadítása (átmenet a “szabad lebegtetés”-re); a devizakereskedelem és a külkereskedelem liberalizálása; a még megmaradó hatósági árak emelése és időszakos kiigazítása.

Költségvetési politika: az iparnak és mezőgazdaságnak nyújtott támogatások masszív leépítése; minden “kvázi-költségvetési” támogatás (elsősorban a kedvezményes jegybanki hitelek) megszüntetése; különböző adók és illetékek emelése; bérkorlátozás a veszteséges állami üzemekben; az idei költségvetési deficit korlátozása a GDP 4,5 százalékára.

Pénzpolitika/stabilizáció: restriktív pénzpolitika annak érdekében, hogy az év végére a havi infláció 2 százalékra csökkenjen; a folyó fizetési mérleg hiányának lecsökkentése 1,4 milliárd dollárra.

Szerkezeti reformok: a privatizáció felgyorsítása és megkönnyítése; a veszteséges ipari és mezőgazdasági üzemek szerkezetváltása (beleértve a privatizálást és a felszámolást is); a tulajdonreform kiterjesztése az eddig mentesített ágazatokra (infrastruktúra, bankok).

Szociális enyhítés: a családi pótlék és a minimálbér emelése; a szerkezetváltás miatti elbocsátásoknál 6-12 havi bérnek megfelelő végkielégítés (1997-ben szociális programokra összesen a GDP 10,4 százalékát költik).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik