Gazdaság

NÉMET MUNKANÉLKÜLISÉG – Válsághelyzet

Németországban januárban akkora volt a munkanélküliség, amilyenre utoljára csak a világgazdasági válság idején, 1933-ban volt példa - állapította meg jelentésében a Szövetségi Munkaügyi Hivatal.

Januárban 4,658 millió állástalant tartottak nyilván, és ezzel a munkanélküliség aránya 12,2 százalékra emelkedett. Egy hónap alatt 510 ezer fővel bővült az állástalanok tábora. A rendkívül nagy növekedés meglepte mind a kormányt, mind a gazdasági elemzőket, akik a téli hónapokra legfeljebb 4,4 milliós munkanélküliségre számítottak.

Változatlanul nagy a különbség a nyugati és a keleti országrész között. Különösen nagy ütemben növekedtek az elbocsátások a keleti tartományokban, ahol 18,7 százalékra nőtt a munkanélküliség aránya, és ebben még nincsenek benne azok, akik átképzéseken vesznek részt vagy alkalmanként állami közmunkákon dolgoznak. Becslések szerint az állandó munkahellyel nem rendelkezők aránya a 40 százalékot is eléri. Az adatok megerősítik a gazdaságkutatók előrejelzését, amely szerint a keleti növekedés az idén lelassul, és elmarad a nyugatitól. A nyugati országrészben 10,6 százalék volt a januári munkanélküliségi ráta.

A szezonális korrekciók figyelembevételével valamivel kedvezőbb a kép, eszerint a munkanélküliség Németországban az aktív lakosság 11,3 százalékát érinti: 4 millió 320 ezren vannak állás nélkül. A nyugati tartományok munkanélküliségi rátája 9,8 százalék a keleti adat pedig 17,3 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik