Gazdaság

MEGHATSZOROZTA NYERESÉGÉT A MATÁV – Üzleti remények

A Matáv-csoport 1996-ban 35-36 százalékkal növelte bevételét, adózott eredménye pedig - amely 23-24 milliárd forintra tehető - közel hatszorosa a megelőző évinek. Tavaly 300 ezer új telefonállomást kapcsoltak be, az idén 200 ezret terveznek. Az év végére néhány tízezerre apad a korszerűtlen Rotary központokra kapcsolt előfizetők száma - ígéri Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója.

Az ország legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatójának 1996 végén több mint 2,1 millió előfizetője volt. A 100 lakosra jutó állomások száma elérte a 28-at, Budapesten pedig az ellátottság már 43 százalékos. Az elmúlt esztendőben egyébként 990 dollárba került egy új vonal létesítés (a világátlag 1000 dollár). A javuló hatékonyságot jelzi, hogy az egy vonalra jutó költség 1993-ban még meghaladta az 1500 dollárt. A Matáv teljes hálózata automatizált, digitalizáltsága pedig 63 százalékos; ezt az arányt az év végére 75 százalékra emelik.

Straub Elek szerint tavaly sikerült növelni a cég honi piaci részesedését is. Ez részint annak köszönhető, hogy bővült az üzleti szolgáltatásokat igénybe vevők köre. Jelenleg ugyan a vállalatcsoport teljes bevételének még csak 10 százalékát adják az üzleti szolgáltatásból származó pénzek, ez az arány azonban az idén várhatóan jelentősen emelkedni fog. Az üzleti előfizetők számának alakulását – lásd grafikonunkat – két tényező erősen befolyásolta az elmúlt években. Egyrészt megjelentek a helyi koncessziósok, és “elvitték” a területükhöz tartozó ügyfeleket. Másrészt 1995-ben, amikor nőtt az egyéni vonalak bekapcsolási díja, sok kisvállalkozó adta vissza üzleti vonalát azzal, hogy kéri az egyéni és az üzleti díj közötti különbséget. (A Matáv január közepén nettó 18 ezer forinttal csökkentette az új üzleti vonalak bekapcsolási díját. Ez a korábbival ellentétes irányú folyamatot indíthat el.)

A Matáv piaci részesedés a hazai Internet-piacon – Gecser Ottónak, a cég új marketing-főnökének becslése szerint – 30-35 százalékos; ez várhatóan ugyancsak emelkedik az idén, mivel az előfizetők táborát 50-60 ezerrel kívánják gyarapítani. A nemzetközi jelenlét is számottevő, a régió tranzitforgalmának zömét – állítja Mark von Lillienskiold német ügyvezető igazgató – a Matáv bonyolítja le az eddig létesített kétezer kilométernyi nemzetközi optikai hálózaton. Az átlépőpontok száma tizenegy, és épül a boszniai kapcsolat is. A zöldszám-szolgáltatás a nemzetközi terepen 1996-ban hatszorosára nőtt. A Euro-ISDN hálózathoz való tavalyi csatlakozással tovább tágulnak a fejlődés lehetőségei.

Az idén befejeződik a mennyiségi fejlesztés, az ikerállomásokat teljesen lecserélik, megszűnik a várakozólista és kínálati piac alakul ki, így a minőségi kritériumok kerülnek előtérbe. Ezzel összefüggésben március elsejétől új, háromjegyű számmal hívható tudakozórendszert vezetnek be, egységes tarifával. Ez a fővárosaiknak drágább, a vidékieknek olcsóbb lesz, mint eddig. A várakozási idő legfeljebb 45 másodperc lehet, ami már megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

A Matáv tőzsdei bevezetését illetően egyelőre csupán a globális pénzügyi koordinátor kiléte – Merill Lynch – ismert. A nyilvános kibocsátásról és minden ehhez kötődő kérdésről a közeljövőben döntenek. Azután lehet majd csak bizonyosat tudni az ajánlat időpontjáról, mértékéről, s arról, hogy a külföldi tulajdonosok együtt szándékoznak-e részt venni az akcióban az immár kisebbségi részesedésű – magyar államot képviselő – ÁPV Rt.-vel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik