Gazdaság

VÁLTOZIK AZ ILLETÉKTÖRVÉNY – Hiteles alakítás

Ismét emelkednek az államigazgatási és a bírósági eljárási illetékek – legalábbis, ha a parlament is áldását adja a kormány által benyújtott, az illetéktörvény módosítását célzó javaslatra. A jelenlegi elképzelések szerint a hiteles tulajdonilap-másolat kiadásáért fizetendő illetéket díjjá alakítják, s persze jelentősen növelik az összegét.

Az illetéktörvényt utoljára tavaly nyáron, a gazdasági stabilizációs törvény keretében módosította az Országgyűlés. Ezúttal az őszi parlamenti “hajrá” idején kerül sor az illetéktörvény módosítására, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló törvényjavaslat megvitatására.

Az ingatlan-, valamint a gépjármű-forgalmazás sajátos esete a vagyontárgyak úgynevezett pénzügyi lízing konstrukció keretében történő értékesítése, amely a beruházásoknál egyre fontosabb szerephez jut. A törvény-előkészítők is belátták, hogy a hasonló vagyontárgyakat forgalmazók vagyonszerzésével való azonos megítélés az illetékalanyok ezen körére is elkerülhetetlenné teszi az illetékkedvezmény, illetve mentesség kiterjesztését. Így a kedvezményes, 2 százalékos illetékfizetés az ingatlanalapokra, a főtevékenységként ingatlanforgalmazásra jogosult vállalkozókra és az ingatlanok pénzügyi lízingjét főtevékenységként végző vállalkozók ingatlanszerzéseire is kiterjed. Azt a tényt, hogy az ingatlanok pénzügyi lízingjét főtevékenységként végzi, a vállalkozónak statisztikai jelzőszámával, az Állami Bankfelügyelet nyilvántartásba vételt tanúsító nyilatkozatával és a Magyar Lízingszövetségnek a vállalkozó nettó árbevételéről kiállított nyilatkozatával kell igazolnia. Ehhez a szabályozáshoz hasonlóan az illetékmentességet a gépjárműlízinget főtevékenységként folytató vállalkozókra is kiterjesztik, a főtevékenységet ezeknek a vállalkozóknak is igazolniuk kell.

A jövőben a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott gépjármű illetékezésének feltételeit is megteremtik: az ilyen gépjárművek hajtómotor-teljesítményének minden megkezdett 1 kilowattja után 300 forint illetéket kell majd fizetni. A tervek szerint pótkocsi tulajdonjogának megszerzéséért, ha annak megengedett legnagyobb össztömege a 2500 kilogrammot nem haladja meg, 4000 forint, egyébként 10 ezer forint illetéket kell fizetni.

Az általános tételű eljárási illeték jelenleg 800 forint. A törvény-előkészítők szerint ez az összeg már elértéktelenedett, s nem arányos az első fokú eljárás során felmerülő költségekkel. Emiatt a 800 forintos illetéket ezer forintra kívánják emelni. Ugyancsak növelik a fellebbezési eljárásban fizetendő illetékminimum összegét, mégpedig a jelenlegi 1000-ről 2000 forintra.

Az 1993 óta hatályos 500 és 1000 forint összegű illetékminimumok ugyancsak elértéktelenedtek, ezeket a legegyszerűbb eljárás költségigénye is meghaladja – állítják a törvény-előkészítők. Emiatt – a polgári peres és nem peres eljárásokra vonatkozó illetékek százalékos mértékét fenntartva – a fizetendő illetékek minimumát az értékviszonyokhoz igazítva emelik. Növelik néhány bírósági eljárás alacsony illetéktételét is. A cégkivonat elkészítésének illetéke 3000 forint, a cégbizonyítvány kiállításának illetéke 2000 forint lesz, a cégmásolat elkészítéséért pedig 5000 forint illetéket kell fizetni. A jogi személyiségű gazdálkodó szervezetek esetén a felszámolási eljárás illetéke 40 ezer forintra, a csődeljárásé pedig 20 ezer forintra nő. Ugyanez az összeg jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek esetén 15 ezer, illetve 10 ezer forint lesz.

Növekszik az útlevél illetéke is: ez 4000 forint lesz, azonban, ha az útlevél érvényességének időtartama az öt évet meghaladja, akkor 6000 forintot kell majd fizetni. Speciális illeték bevezetését tervezik a vállalkozói igazolványban feltüntetett adatok változásának bejelentése iránti eljárásra, valamint a megrongálódott, megsemmisült, elveszett vállalkozói igazolványról kiállított másolatért. Mindkét esetben 2000 forintos illetéket kell leróni.

A tulajdoni reformmal, a kárpótlással, a részarány-tulajdon nevesítésével összefüggő feladatok a földhivataloknál többéves leterhelést jelentenek. E munka megfelelő színvonalon való ellátása, az ügyirathátralékok feldolgozása csak a számítástechnikai eszközök igénybevételével történhet, ami sok pénzt emészt fel. A törvény-előkészítők szerint ezért indokolt a földhivatal leginkább szolgáltatás jellegű tevékenységéért, a hiteles tulajdonilap-másolat kiadásáért fizetendő illetékek díjjá alakítása. Így szerintük az eljárás költségeit leginkább azok viselik, akik a szolgáltatást igénybe veszik. A tulajdoni lapról kiállított hiteles másolatért, valamint a már kiadott hiteles másolatra rávezetett változásért így 1000 forint díjat kell majd fizetni.

A törvényjavaslat a parlament előtt van, várhatóan január elsején lép hatályba. A változásokat csak a törvény hatálybalépését követően indított államigazgatási és bírósági eljárásokban, illetve illetékkiszabásra bejelentett vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik