Gazdaság

A kockázati tőke kockázata

admin
admin

1996. 09. 18. 00:00

E tanulmány legfőbb rendeltetése, hogy segítsen a vállalkozóknak megérteni a kockázati tőke sajátosságait, vele a kockázati finanszírozás lényegét, és ezzel megkönnyítse számukra, hogy vállalkozásaik létrehozásában és fejlesztésében felhasználhassák az ebben rejlő lehetőségeket – írja Osman Péter a Kockázati tőke a vállalkozás finanszírozásában című könyvében. Ez nyilvánvalóan mindenekelőtt ott és annyiban kritikus jelentőségű kérdés, ahol a vállalkozás beindításához és/vagy továbbviteléhez külső tőke bevonására van szükség, és erre a hagyományos banki finanszírozási konstrukciók nem adnak megoldást. Ennek oka egyaránt lehet az, hogy a vállalkozó, illetve vállalkozása a bank számára nem hitelképes, vagy az, hogy a vállalkozó nem kívánja magára venni a hitelfelvétel terheit és az így felvett pénz befektetésének teljes kockázatát.

A szerző kitér arra is, hogy milyen szerepet tölthet be a kockázati tőke a privatizációra támaszkodó vállalkozások finanszírozásában. Tanulmánya mindezzel ahhoz kíván segítséget adni, hogy mindenki, aki vállalkozása beindításához és/vagy továbbviteléhez külső tőke bevonásának lehetőségeit keresi, reálisan tudja mérlegelni, hogy mit várhat a kockázati tőkétől, milyen üzletpolitikával célszerű megközelítenie a kockázati tőkést és várhatóan milyen ügylettípusokban gondolkodhat, midőn a tőkebevonásnak ebben a fajtájában rejlő lehetőségeket vizsgálja.

A kockázati tőke megkülönböztető jellemzője – ami elválasztja a hagyományos finanszírozástól -, hogy üzleti tevékenysége lényegeként magas kockázatokkal dolgozik. Magától értetődik ugyanakkor, hogy a finanszírozónak ez nem célja, hanem eszköze. Célja az, hogy profitra, sőt lehetőleg extraprofitra tegyen szert, és ehhez választja ki a kellően jövedelmezőnek ígérkező vállalkozást. A kockázati tőkével való finanszírozás keretében a pénztulajdonos a magas nyereség elérésének reményében olyan ügyleteket keres, amelyek kiugró hasznot ígérnek, és csak ennek érdekében dolgozik olyan kockázatokkal, amelyek mértéke és természete a hagyományos finanszírozási ügyletek gyakorlata szerint többnyire már elfogadhatatlan. Az a kockázat, amelyet a kockázati tőke a maga sajátos finanszírozási ügyleteiben vállal, minőségileg különbözik a hagyományos finanszírozási ügyletekben – így a hitelügyletekben – szokásosan vállalt kockázattól. Igen jelentős hányadban olyan kockázati elemeket, tényezőket tartalmaz, amelyek ez utóbbiakban inkább csak rendhagyó feltételek között, kivételes esetekben jelennek meg, itt viszont a “profil” szükségszerű velejárói, és amelyeket nem is lehet olyan biztosan előre felmérni, s főként sokkal kevésbé lehet kézben tartani, mint a hagyományos finanszírozási ügyletek kockázati tényezőit. Éppen ezért ezeknek a kezelése – mértékükből és természetükből adódóan is – sajátos ismereteket és tapasztalatokat, valamint teljesen más üzletpolitikát, üzleti filozófiát és szemléletmódot igényel, mint a hagyományos kereskedelmi banki tevékenység. A banki gyakorlatban ez megmutatkozik abban is, hogy a kereskedelmi bankok rendszerint leválasztják magukról ezt az üzletágat.

(Osman Péter: Kockázati tőke a vállalkozás finanszírozásában, CO-NEX Könyvkiadó és Terjesztő Kft., 1996.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.