Gazdaság

LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Tavaszi zsongás

admin
admin

1996. 04. 03. 00:00

Az ország gazdasági helyzetének megítélése a felmérés kezdete óta idén márciusban volt a legoptimistább.

Márciusban jelentős mértékben, 8 ponttal javult a lakosság várakozásait reprezentáló bizalmi index értéke, elérve a -58 pontos szintet – erre utoljára 1994-ben volt példa. A legnagyobb mértékben az ország jövőbeli gazdasági helyzetére vonatkozó várakozások javultak, de a lakosság saját háztartásának várható pénzügyi helyzetével kapcsolatban is optimistább volt, mint februárban. Az elmúlt egy év gazdasági folyamatait az ország szempontjából szintén sokkal kedvezőbben ítélték meg a válaszadók, mint egy hónappal korábban – ezzel az ország gazdasági helyzetének megítélése a felmérés kezdete óta most márciusban volt a legoptimistább. Bár a válaszadók között többen voltak, akik szerint a gazdasági helyzet romlása a múlt évben következett be, arányuk most volt a legalacsonyabb. Ez azt igazolja, hogy a megszorításokat a gazdaság szempontjából kedvezőnek értékelték az emberek.

A lakossági véleményekre a tavalyi intézkedések eredményei is hatottak. Ugyanakkor saját pénzügyi helyzetéről kissé kedvezőtlenebb képet festett a lakosság, ami szintén megfelel az elmúlt évi folyamatoknak. A januári és februári hatósági áremelések érzékenyen érintették a háztartásokat, és az inflációs várakozásokat is felhajtották.

Az egyes csoportok várakozásait reprezentáló indexek tanúsága szerint alig volt olyan része a társadalomnak, amely pesszimistább lett volna márciusban, mint februárban. Egyedül a foglalkozás szerint képzett csoportok egyikénél, a vezetők esetében csökkent a bizalmi index értéke, de ez is inkább csak azzal magyarázható, hogy a vezetők már az elmúlt hónapokban is az átlagnál jóval optimistább válaszokat adtak, s ezt a túlzott bizakodást korrigálták a márciusi felmérés alkalmával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.