Gazdaság

LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Tavaszi zsongás

Az ország gazdasági helyzetének megítélése a felmérés kezdete óta idén márciusban volt a legoptimistább.

Márciusban jelentős mértékben, 8 ponttal javult a lakosság várakozásait reprezentáló bizalmi index értéke, elérve a -58 pontos szintet – erre utoljára 1994-ben volt példa. A legnagyobb mértékben az ország jövőbeli gazdasági helyzetére vonatkozó várakozások javultak, de a lakosság saját háztartásának várható pénzügyi helyzetével kapcsolatban is optimistább volt, mint februárban. Az elmúlt egy év gazdasági folyamatait az ország szempontjából szintén sokkal kedvezőbben ítélték meg a válaszadók, mint egy hónappal korábban – ezzel az ország gazdasági helyzetének megítélése a felmérés kezdete óta most márciusban volt a legoptimistább. Bár a válaszadók között többen voltak, akik szerint a gazdasági helyzet romlása a múlt évben következett be, arányuk most volt a legalacsonyabb. Ez azt igazolja, hogy a megszorításokat a gazdaság szempontjából kedvezőnek értékelték az emberek.

A lakossági véleményekre a tavalyi intézkedések eredményei is hatottak. Ugyanakkor saját pénzügyi helyzetéről kissé kedvezőtlenebb képet festett a lakosság, ami szintén megfelel az elmúlt évi folyamatoknak. A januári és februári hatósági áremelések érzékenyen érintették a háztartásokat, és az inflációs várakozásokat is felhajtották.

Az egyes csoportok várakozásait reprezentáló indexek tanúsága szerint alig volt olyan része a társadalomnak, amely pesszimistább lett volna márciusban, mint februárban. Egyedül a foglalkozás szerint képzett csoportok egyikénél, a vezetők esetében csökkent a bizalmi index értéke, de ez is inkább csak azzal magyarázható, hogy a vezetők már az elmúlt hónapokban is az átlagnál jóval optimistább válaszokat adtak, s ezt a túlzott bizakodást korrigálták a márciusi felmérés alkalmával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik