Farkasházi Réka édesapját ugyanazzal a betegséggel diagnosztizálták, amivel Karsai Dániel küzdött

Júniusban kapták meg a diagnózist: ALS.

Szombat este elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki három éven át küzdött ALS-betegségével. Nevét akkor ismerte meg igazán az ország, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy eutanáziához folyamodhasson, hogy méltósággal fejezhesse be életét.

Karsai halálának másnapján Farkasházi Réka, a Barátok közt egykori színésznője közösségi oldalán közölte, édesapja ugyanabban a gyógyíthatatlan motoros neuronbetegségben szenved, mint a néhai alkotmányjogász.

Nehezen születik ez a poszt. De nem véletlen, hogy éppen ma. Karsai Dániel hatalmas küzdelem után, most megpihent. A képen azért nem ő van, hanem az apukám, mert apa ugyanazt az utat járja, amit Dániel járt egészen máig

– fogalmazott a színésznő, majd leírta: júniusban kapták meg a diagnózist, miszerint apja ALS-es.

„Fogalmunk sem volt arról, mit jelent és mivel jár. Persze olvastuk Dániel történetét, de elsőre nem tudtam, nem tudtuk összerakni a mozaikokat. Másodikra sem. De most már nincs más választásunk. Főleg apának és anyának” – írta Farkasházi.

Ez egy rohadék betegség. A legkegyetlenebbek közül való. Így mondta az orvos nekem, amikor kihívott a vizsgálóból, hogy elmondja, akkor még csak nekem… És tényleg az. Méltatlan. Kíméletlen. A legrosszabb benne a tehetetlenség. Nincs gyógymód. Egyedül maradtunk. Mindenki küzdi a sajátját.

A színésznő hozzátette: „ha lehet ezt szépen csinálni, akkor a szüleim így teszik. Ahogy Dániel is tette. Harcosan. A méltatlanságban is méltón.”

Farkasházi Réka azzal zárta posztját, nem szeretne „haknizni” ezzel a történettel, de mint írja, „az élet nem mindig habos-babos”. A teljes bejegyzést itt lehet megnézni.

Kapcsolódó
„Volt egy álmom, hogy a nyolcvanadik születésnapomat ünnepeljük” – Karsai Dániel halálára
Az életerős alkotmányjogásznál közel három éve jelentkeztek az ALS első tünetei, később Strasbourgban küzdött az eutanáziához való jog elismeréséért, de elutasították keresetét. Karsai Dániel 47 évet élt.