Élet-Stílus

Vízigény: mindig a legtisztább természetes forrásból

Védett vízadó rétegből, természetes ásványianyag-összetétellel, szigorú minőségi szabályokat betartva kerül a palackba – ezért éltet az ásványvíz.

Fejfájás, szédülés, kimerültség, zavartság – ezek lehetnek a dehidratáció tünetei, akár már fél napnyi szomjazás után. A testünk kétharmad részt vízből áll, és egyetlen sejtünk sem működik víz nélkül. A víz szó szerint maga az élet: nélkülözhetetlen az anyagcseréhez, segíti az oxigén meg a tápanyagok szállítását, és a testhőmérséklet beállításában is megkerülhetetlen szerepe van, elsősorban a hűtésünket biztosító párologtatáson keresztül. Ahhoz, hogy az a bonyolult szerkezet, amelyet emberi testnek nevezünk, hibamentesen üzemeljen, folyamatos folyadék-utánpótlásra van szükség, ez az élet egyik alaptörvénye. Vagyis a hidratáció fontossága nem évszakhoz kötött: akár nyár van, akár ősz, a folyadék pótlásáról gondoskodnunk kell.

 

Mi, magyarok szerencsés helyzetben vagyunk: Magyarország ásványvíz-nagyhatalom – egy olyan nemzeti kincs van a birtokunkban, amelyért mindenki irigyel minket, teljes joggal. Hogy miért, annak megértése érdekében érdemes visszanyúlni mindahhoz, amit az iskolában tanultunk. A Földön a víz állandó körforgásban van. A csapadék biztosítja, hogy a felszín alatti vízkészletek soha ne merüljenek ki. Az az ásványvíz, amelyet ma egy védett vízadó rétegből kiemelünk, régebbi korok tisztaságát őrzi. Mialatt a mélybe ért, olyan természetes szűrőkön, kavics- és homokrétegeken szűrődött keresztül, amelyek tökéletesre tisztították.

Getty Images

És akkor még a beltartalmi értékeiről nem is beszéltünk. Például arról, hogy az életműködésünk szempontjából szükséges ásványi anyagokat tartalmaz, makro- és mikroelemeket. Meg arról, hogy mindezt nem bemondásra kell elhinnünk: a szigorú európai és az azzal összhangban lévő magyar szabályozás szerint csak az a víz kerülhet természetes ásványvízként a fogyasztók elé, amely védett vízadó rétegből származik, eredendően tiszta, szennyeződésmentes, összetétele ismert és állandó, ásványianyag- és nyomelemtartalmának köszönhetően az egészségre kedvező hatású, mikrobiológiailag ellenőrzött, az esetleges szén-dioxidon kívül nem tartalmaz hozzáadott idegen anyagot, nincs fertőtlenítve (mert nincs rá szüksége), és az eredeti tisztaság, illetve kémiai összetétel megőrzése érdekében közvetlenül a vízkivételi helyen lett palackba töltve. Amikor tehát valaki ásványvizet fogyaszt, egy olyan különleges minőségű italt juttat a szervezetébe, amelynek a kiválóságát egyszerre garantálja a természet, a jogi szabályozás és a hatósági rendszer: az egyszerű „ásványvíz” kifejezés mögött a világ egyik legkomplexebb minőségbiztosítási rendszere áll.

Természetesen nem minden palackozott víz minősül ásványvíznek – ezért is fontos elolvasni, hogy mi van a palackra írva. De ha tényleg ásványvíz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy amikor a felszínre jut, mentes minden olyan fizikai és kémiai szennyezéstől – beleértve a mikroműanyagot is –, amivel odalenn, a mélyben, ahonnan származik, nem is érintkezhetett. Nem kútvíz, nem csapvíz, nem szűrt víz: természetesen jó, mert a természet hozta létre, ezért eredendően tiszta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik