A „kígyóbűvölő” influenszer, aki szerint „az ellenmérgek a puhányoknak valók”, egy harapás után most az életéért küzd

Remélhetőleg ezután felhagy az életveszélyes hobbijával a mérges kígyókat puszta kézzel gondozó amerikai férfi, akit nemrég a világ legerősebb mérgével rendelkező kígyófajának egyik példánya, a saját háziállata harapott meg.

A „kígyóbűvölő” influenszer, aki korábban azzal hencegett, hogy „az ellenmérgek a puhányoknak valók”, most az életéért küzd a kórházban, miután megharapta a világ legmérgezőbb kígyófajának egyik példánya – számolt be a Daily Star.

A kígyógyűjtő férfi, Jeff Leibowitz éppen a hüllőkezelési „képességeivel” villogott az Instagramon a 15 ezer követőjének egy azóta törölt videóban, amikor az új háziállata, a világ legerősebb mérgével rendelkező kispikkelyű tajpán egy fiatal egyede megharapta, miközben ő puszta kézzel próbálta elkapni az állat grabancát.

Az Ausztráliában őshonos, akár 1,8–2,5 méter hosszúra is megnövő kispikkelyű tajpánok azért is számítanak különösen veszélyes állatnak, mert a mérgük olyan erős, hogy egyetlen harapással akár száz embert is meg tudnának ölni, a vakmerő férfi mégis háziállatként tartott belőlük egy példányt, amit az egyik videójában még „édes kislányomnak” is hívott.

A kis híján végzetesnek bizonyuló mutatványt megörökítő videó akkora felháborodást váltott ki a szakértők és a kígyótartók körében, hogy a dél-karolinai Florence-ban élő férfi azóta törölte is, de Leibowitz nem halt bele az összecsapásba, csak kórházba került. Legalábbis a legutóbbi, két nappal ezelőtti helyzetjelentését a kórházi ágyáról posztolta ki.

Leibowitz egyébként egyike volt azoknak a mérges kígyókkal is foglalkozó hüllőtartóknak, akik puszta kézzel nevelik a háziállataikat.

A szakértők és a felelősségteljes kígyótartók azonban annyira felháborodtak a férfi legutóbbi mutatványán, hogy most arra kérik a hüllőtartók társadalmát, hogy vessenek véget a mérges kígyók pusztakezes nevelését megörökítő, közösségi médiában terjedő online trendnek, mielőtt túlságosan is elharapózna a dolog.

Egy kígyót nem lehet megszelídíteni – ösztönösen cselekszik

– figyelmeztetett a hasonló videók kapcsán Mark O’Shea, a Wolverhamptoni Egyetem herpetológus professzora.

„Hihetetlenül ostoba dolog puszta kézzel megfogni egy olyan halálos állatot, mint egy kispikkelyű tajpán. Semmi szükség az ilyesmire, hacsak nem akarsz felvágni – ez csak az egódon múlik” – folytatta a szakértő, aki szerint Leibowitz mutatványa nemcsak elképesztő, hanem egyúttal elképesztően idióta is volt.

De a férfi mutatványait az Instagram is veszélyesnek tarthatja, hiszen nem hagyja beágyazni a posztjait – így mi sem tudjuk megmutatni sem Leibowitzot sem az őt megharapó mérges kígyót.

Az önjelölt „kígyóbűvölő” viszont mindig is elutasította azokat a kritikusokat, akik ostobának bélyegezték, amiért az életével játszik – és nemrég még azzal is rájuk kontrázott, hogy szerinte „az ellenmérgek a puhányoknak valók”.

Ennek ellenére szeptember 5-én megjelent egy poszt az 50 ezer fős, mérges kígyókkal foglalkozó Facebook-csoportjában, amiben ellenmérget kerestek.

Leibowitz családja pedig azóta azt is közölte, hogy a vakmerő férfit a kígyómarás után kórházba kellett szállítani és lélegeztetőgépre helyezni, illetve közben természetesen ellenmérget is adtak neki. Leibowitz azonban továbbra is olyan súlyos állapotban van, hogy dialízist kap – ami annak a jele, hogy a harapás miatt maradandó szervi károsodást szenvedhetett.

A rendőrség tájékoztatása szerint Leibowitz házában két macskát és 14 kígyót – köztük több csörgőkígyót, viperát, kobrát, egy zöld mambát, egy déli halálkígyót és az őt megharapó kispikkelyű tajpánt – foglaltak le az eset után. A hüllőket pedig el is kellett altatni, mivel a „kígyóbűvölő” influenszer nem biztosított nekik megfelelő életkörülményeket a bűzös vizelettel, ürülékkel és rothadó húsokkal teli házában.