Élet-Stílus

Túltoltuk a turizmust, nekünk is kell rendbehozni

Paco Freire / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Több ezren gyűltek össze Barcelonában, hogy tiltakozzanak a Forma-1-es autókiállítás és a városközpontban megrendezett rajongói fesztivál ellen, amely hatalmas forgalmi dugókat és légszennyezést okozott 2024. június 19-én.
Paco Freire / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Több ezren gyűltek össze Barcelonában, hogy tiltakozzanak a Forma-1-es autókiállítás és a városközpontban megrendezett rajongói fesztivál ellen, amely hatalmas forgalmi dugókat és légszennyezést okozott 2024. június 19-én.
A koronavírus-járvány hatalmas csapás volt a turisztikai ágazatra, ugyanakkor lehetőséget adott arra, hogy az addigra már világméretűvé növő problémákat átgondolva más alapra helyezzék a turizmust. Nem találtak megoldást: Barcelona, Velence vagy éppen Amszterdam egy sereg más kedvelt utazási célponthoz hasonlóan ma is szinte pontosan azokkal a gondokkal küzd. Az overtourism jelenségére Magyarországnak is választ kell találnia.

Az overtourism, azaz a túlzott mértékű turizmus vagy „túlturizmus” a 2010-es évek végére érte el a kritikus szintet. Eddigre a legnépszerűbb utazási célpontok akkora tömeges terhelést kaptak a turisták áradata miatt, amivel már nem, vagy nehezen tudtak megküzdeni a helyiek. A járvány után ugyanide jutottunk vissza, és az érintett városok, országok most rohamtempóban szigorítanak, sok helyen már törvényi szinten lépnek fel a szabadságukat töltő látogatókkal szemben. Ezek az intézkedések szükségszerűek, de fájdalmasak, és nem biztos, hogy a várt eredményt hozzák. Az igazi változáshoz és a „normális” turizmushoz az kell, hogy a látogató változzon: az „új turista” alapvető feltétele a fenntartható turizmusnak – csak ezt a legnehezebb szabályozni.

Drónokkal a napágyfoglalók ellen

Újradefiniáljuk a relaxáció művészetét

– hirdeti magát a ciprusi St. George Beach Hotel & Spa Resort. A Páfoszban található szálloda – állítása szerint – a világon elsőként minden vendége részére saját napozóágyat biztosít, a hotel ebben látja a tökéletes nyugalom zálogát. Ha ön még nem vett részt „napágyháborúban”, nem tudhatja, mennyire égetően szükségszerű és indokolt ez a döntés: több videó is terjedt arról, hogy mennyire vad csatákat képesek vívni egymással az emberek, hogy övék legyen a legjobb hely. Itt van például ez a sportközvetítés-paródia egy napágycsatáról:

A napágyháború Spanyolországban is kirívó eseteket hoz, Costa Blancán ezért már 250 eurós bírságot kell fizetnie annak, aki lenyúlja más napágyát. Nem véletlen, hogy Cipruson született meg az első napágyérzékeny hotel, a közeli Görögországban ugyanis szintén nagy problémát okoznak ezek a harcok. Az országban keményebben léptek fel a napágytolvajokkal szemben, a többi között drónokkal figyelik a strandokat az országban és indítottak egy alkalmazást is, ahol a turisták jelenthetik az eseteket. A görög kormány jogszabályokkal igyekszik rendben tartani a strandokat, szigorúbb bírságokat és hatékonyabb ellenőrzési módszereket ír elő a partok elfoglalása ellen.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik