Élet-Stílus

A melankolikus személyiségűek hajlamosabbak a depresszióra

Getty Images
Getty Images
A depresszió sok embert érint, de úgy tűnik, hogy nem véletlenszerűen alakul ki. Közrejátszik a genetikai hajlam, és tudományos vizsgálatok alapján statisztikailag kimutatható, hogy milyen személyiségtípusoknál alakul ki a leggyakrabban.

A depresszió olyan mentális zavar, amikor az ember elveszti az örömre való képességét, a motivációját. Az érintett közömbös lesz, és minden olyan impulzust kivéd, amely aktivitásra buzdítaná. Már nem tesz különbséget fontosságuk szerint a különböző tevékenységek között.

A depresszió okai

A depresszió pontos kialakulása a mai napig nem teljesen ismert a szakemberek előtt, de úgy vélik, hogy több külső és belső tényező egyaránt közrejátszhat benne. Ide sorolunk biológiai, genetikai és pszichoszociális okokat is. A depresszióhoz kell egyfajta genetikai hajlam, ehhez társulnak külső kiváltó tényezők. Ezek lehetnek korai, negatív életesemények, traumák, komoly veszteségek. Lehet kiváltó vagy súlyosbító ok a stressz is. Vagyis a stressz a depresszió előszobája.

Nem mindig a sors vagy a gének felelnek a depresszióért, az élethez való hozzáállásunk ugyancsak befolyásolja ennek a betegségnek a kialakulását. A pesszimista emberek, akik mindenben a rosszat látják, sokkal inkább depresszívek, míg az optimisták sok esetben védve vannak ettől. De mégis milyen személyiségű emberek hajlamosabbak a depresszióra?

Melankóliára hajlamos személyiségek

A melankóliások súlyosabb önértékelésre hajlamosak, sőt a lelkiismeretesebb személyek kifejezetten hajlamosak melankóliára, ami depresszióhoz vezethet. Ezt Sigmund Freud osztrák neurológus és pszichiáter, a pszichoanalitikus iskola megalapítója állította a Gyász és Melancholia című cikkében, amelyben a depressziót akarta megértetni. Ez a cikk a depresszióra alkalmazza a nárcizmus és az én-ideál fogalmait. Azt taglalja, hogy egy jelentős tárgy elvesztése mind normál gyászt, mind beteges melankóliát előidézhet. Számos hasonlóság van a két állapot között, például: levertség, aktivitáshiány, az érdeklődés beszűkülése. Freud szerint a depressziós bűntudata tulajdonképpen az én, és az én-ideál közti feszültséget tükrözi.

Negatív gondolati mintát követők

A meghatározó életesemények is vezethetnek depresszióhoz. Ide tartoznak például olyan negatív élmények, mint egy munkahely elvesztése, párkapcsolati szakítás vagy súlyos betegség. Mindezek mellett azonban a pozitív események is okozhatnak stresszt: egy előléptetés, egy gyermek születése, de akár egy esküvő is megnövelheti a depresszió kialakulásának az esélyét, ugyanúgy, mint az iskolaváltás vagy a nyugdíjazás. Akik tehát nehezebben élik meg ezeket a változásokat, szintén nagyobb eséllyel lesznek rosszkedvűek, ami stresszhez és depresszióhoz vezethet. A depressziós ember fenntartja fájdalmas és önkárosító attitűdjét, még annak ellenére is, hogy életében vannak pozitív életesemények is. Ezek a negatív sémák akadályozzák meg, hogy pozitív színben lássa a dolgokat.

Betegségben szenvedők

Egyes betegségek szintén kedvezhetnek a depresszió kialakulásának – ilyenek az agy megbetegedései és a hormonháztartásban fellépő zavarok. Utóbbiakhoz tartozik egyebek közt a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködése is. A súlyos és krónikus betegek körében, így daganatban, diabéteszben vagy szív- és érrendszeri kórképekben szenvedőknél gyakori a depresszió előfordulása. Azok az emberek, akik nehezebben tudják feldolgozni, hogy betegek lettek, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak.

A depresszió leggyakoribb tünetei:

1. Fásultság
2. Az érdeklődés és az örömképesség hiánya
3. Étvágycsökkenés és fogyás, vagy épp ellenkezőleg étvágynövekedés és hízás
4. Álmatlanság
5. Fáradtság
6. Csökkent szellemi teljesítmény

Női nem

A nők kétszer olyan gyakran lesznek depressziósak, mint a férfiak. Ez leginkább azoknak a hormonális változásoknak tudható be, amelyek végbemennek a női szervezetben. Ezek jellemzően a menstruáció vagy a várandósság során jelentkeznek. Utóbbival összefüggésben sok esetben szülés utáni depresszió is kialakulhat.

Gyógyszerek és káros szenvedélyek

A gyógyszerfüggők vagy egyéb káros szereken élők körében szintén nagy a depresszióra való hajlam. Ide sorolhatók a nyugtatók vagy az alkohol.  A szerek hatása gyakran erősíti az öngyilkosságra való hajlamot is.

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Phytotec Hungaria Bt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik