Élet-Stílus

Nostradamus jóslatai 2024-re: új pápa, új király, Kína konfliktusa

©Isadora / Leemage / AFP
Michel de Nostredame, azaz Nostradamus egy 19. században készült portrén.
©Isadora / Leemage / AFP
Michel de Nostredame, azaz Nostradamus egy 19. században készült portrén.
És a klímakatasztrófa sem marad el. Lássuk, mit tartogatnak a reneszánsz francia tudós és látnok próféciái az új évre.

A történelem legismertebb látnoka, a IX. Károly francia király udvari orvosaként is szolgáló asztrológus-csillagász, Michel de Nostradame (1503-1566) – ismertebb nevén Nostradamus – először 1555-ben adta ki A próféciák címmel az azóta is minden évben elővett jóslatait.

A zsidó származású misztikus tudós-jövendőmondó összesen 942 különálló versben gyűjtötte össze a látomásait. A látnok munkásságának szakértői szerint ezekből versekből a francia forradalom és Napóleon színrelépése, a II. világháború – Adolf Hitler rémtettei és az atombomba éles bevetése –, valamint az első sikeres holdra szállás, a Kennedy-gyilkosságok és még a 2001. szeptember 11-i terrortámadás vagy II. Erzsébet brit királynő halála is kiolvasható.

Azonban Nostradamus a szövegeiben az asztronómiai mozgásokhoz kötötte a látomásait – így a közhiedelemmel ellentétben a próféciákban egyetlen helyen sem szerepelnek pontos évszámok. Ezért aztán ezeket az év végi listákat is érdemes a helyükön kezelni.

A 2023-ra vonatkozó jövendölések például eléggé mellélőttek – a pusztító éhínség nem érkezett meg, ezért a nép nem lázadt fel, és Európában sem tört ki újabb háború –, de a SpaceX Starshipjének bukdácsolását mintha megjósolta volna a francia látnok.

A misztikus tanok rajongóit nem lelombozandó ezektől az apróságtól most tekintsünk el, és nézzük meg, mit ígér Nostradamus 2024-re a History Channel szerint.

Klímakatasztrófa 2024-ben is?

Úgy tűnik, hogy az ilyenkor szokásos év végi jóslatdömpingben az önjelölt Nostradamus-szakértők annyira biztosra akarnak menni a visszafordíthatatlan klímaváltozás okozta katasztrófától való félelmükben, hogy minden évben felkerül a listáikra ez a tétel.

A szikkadt föld egyre szárazabb lesz,
és amikor meglátják, nagy áradások lesznek

– idézi a mester egyik jóslatát a History Channel.

Persze az egyre szaporodó pusztító áradások és erdőtüzek árnyékában nem kell Nostradamusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, mekkora a baj.

Elég csak felelevenítenünk azt a december végi hírt, ami szerint a mérések kezdete óta 2023 a valaha volt legforróbb év.

Egy fiatal pápa érkezik?

Ferenc pápa jelenleg a 80-as évei közepén jár, és az utóbbi időben egészségügyi problémákkal küzd – így például az ENSZ klímakonferenciáját és a szokásos vasárnapi áldásosztását is kihagyta már az utóbbi időben. Lehet, hogy változás van készülőben a Szentszék élén? – teszi fel a kérdést a History Channel cikke.

Tiziana FABI / AFP Ferenc pápa a szokásos heti audienciáján a Vatikánban 2023. november 29-én.

Majd az Ötödik centúria 56. versével – aminek szabad fordítása lent olvasható – meg is válaszolja azt:

A nagyon öreg pápa halála révén
Egy jó korú római lesz megválasztva,
Róla azt mondják majd, hogy gyengíti a székét,
De sokáig lesz trónon és harapós lesz

A katolikus egyház megreformálásával kacérkodó Szentatya korára és egészségére való tekintettel sajnos ebben akár még lehet is valami.

Valami bűzlik a Buckingham-palotában?

A reneszánsz francia mester egyik leghíresebb kutatója, A próféciákról több könyvet is kiadó Mario Reading a 2000-es években megjelent bestsellerében azt írta, hogy Nostradamus 2022-re jósolta II. Erzsébet brit királynő halálát.

Bár ez valóban így történt, ez valószínűleg inkább Reading látnoki képességét bizonyítja, mint Nostradamusét, mivel a négysorosokban kevés olyan dolog van, amit valóban úgy lehetne értelmezni, hogy a királynő halálára utalna.

Mondjuk, a Tizedik centúria 22. versében így fogalmaz a látnok:

A szigetek királyát erőszakkal elűzik,
És a helyére olyat tesznek, aki nem viseli majd a király jelét.

Alastair Grant / POOL / AFP III. Károly király és Kamilla királyné a Lordok Házában a parlamenti ülésszak megnyitásakor 2023. november 7-én.

Reading elemzése szerint ez arra utal, hogy III. Károly király kénytelen lesz lemondani, mert „állandó támadások érik mind őt, mind a második feleségét”, Kamilla királynét, és Harry – az a férfi, akinek nincs „királyi jele” – kapja meg a koronát Vilmossal szemben.

A vers első két sora egyébként azzal magyarázza a király elűzését, hogy nem kívánt beleegyezni a saját válásába. Bár a monarchia létjogosultságát sokan megkérdőjelezik a 21. századi Egyesült Királyságban, azért fogadásokat nem kötnénk ennek a forgatókönyvnek a megvalósulására.

Kivel akasztja össze a bajszát Kína?

Újságírók, közgazdászok és geopolitikai szakértők tanulmányok hosszú sorát írták arról, hogyan vált Kína globális hatalommá, és hogy ez hogyan rendezi át a világ erőviszonyait – a Kínai Kommunista Párt kongresszusa alkalmából, októberben lapunk is foglalkozott ezzel a kérdéssel.

Sokan vannak olyanok is, akik az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálást egy új hidegháborúként írják le. Természetesen, akárcsak a Szovjetunió idején, a Kínával vívott hidegháború egy esetleges éles háború szörnyű következményeit hordozza magában.

Nostradamus egyik jóslatából, a Harmadik centúria első verséből pedig ennek a háborúnak a rémképét is ki lehet olvasni. (Attól most tekintsünk el, hogy ezt a verset a szovjetekkel kapcsolatos jóslatként is lehetett volna értelmezni a hidegháború idején.)

Vitorlák vívnak gyilkos csatát,
nagy Neptunus erősebb nem volt még.
Sápad a vörös, arca halálra vált,
a nagy Óceánnak okoz ő rettegést.

A „vörös” vajon a világ legnagyobb hadiflottájával rendelkező Kínára utal, vagy csak a nyílt tengeren napszúrást kapó tengerészekre?

2024-ben, a Sárkány évében ez is kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik