Tech

Elnapolták a világ legnagyobb rakétájának felbocsátását

SPACEX / AFP
SPACEX / AFP

Bár a SpaceX megkapta az engedélyt, hogy november 17-én megkísérelje űrhajó-prototípusa, a Starship (Csillaghajó) második indítását, Elon Musknak le kellett fújni az indítást, ugyanis a mérnököknek ki kell cserénie egy hibás elemet – írja a Space.com.

A milliárdos Twitter-bejegyzése szerint a probléma a Starship első fokozatán található elemmel van, amelynek funkciója, hogy segít a hordozórakétának a Földre való visszatérésben. Nagy probléma azonban egyelőre nincs, és a jelenlegi állás szerint szombaton megtörténhet a második felbocsátási kísérlet.

Mint korábban megírtuk, az Artemis űrhajósait Holdra juttatni hivatott rakéta áprilisban indult útnak először, azonban röviddel a felemelkedés után több probléma is adódott, aminek következtében szándékosan felrobbantották azt. A mostani repülésnek tehát hatalmas a tétje, ugyanis ha ismét meghibásodik a Starship, a következő Holdra szállást valószínűleg el fogják halasztani.

Amennyiben a Starship sikeresen felbocsátáson megy át, 90 percig repül majd kelet felé a Mexikói-öböl felett, óránként 28 160 kilométer per órás sebességgel, 250 kilométeres magasságban, mielőtt Hawaii közelében lezuhanna.

Kapcsolódó
Csúszhat a következő Holdra szállás, ha nem sikerül a Starship pénteki felbocsátása
A tervek szerint november 17-én, magyar idő szerint délután 2-kor kezdődik meg a felbocsátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik