Élet-Stílus

Parlagfű: mutatjuk az allergiásoknak, hogyan enyhíthetők a kínzó tünetek

Getty Images
Getty Images
Vannak banálisnak tűnő módszerek, és akadnak olyanok is, amelyekhez orvosi segítségre van szükség.

Július végével kezdődik a milliók életét megkeserítő parlagfű virágzása, ami szeptemberig, de akár októberig is kitart. Nincsenek kevesen, akiknek bosszúságot okoz: Európában mintegy 13,5 millió lakos szenved parlagfűallergiában, Magyarországon 2–2,5 millió ember küzd jobban vagy kevésbé ugyanezzel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint idén a parlagfű tömeges pollenszórása augusztus első napjaiban kezdődött, ekkor már országszerte tüneteket okozhatott a virágpora. A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember havi időjárás. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt.

Orrfolyás, viszkető szem és bőr, duzzadt nyálkahártya, kaparó torok – ezek a pollenallergia leggyakrabban előforduló tünetei, amelyek jelentős életminőség-romlást okozhatnak, ha súlyosak. Többféle módszerrel lehet enyhíteni őket.

Gyógyszeres kezelés

A szakemberek már a szezon előtt tanácsolják a gyógyszer szedését. A patikában vény nélkül is kaphatóak készítmények, de ha az allergia súlyosabb tünetekkel jár, érdemes felkeresni egy allergológust, aki személyre szabva állapítja meg a megfelelő kezelést. Azért is érdemes szakorvossal konzultálni, mert a tünetektől is függ, milyen készítmények a hatásosak számunkra. Vannak ugyanis olyanok, amelyek alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk.

Banális módszerek is segíthetnek

Ha pollenallergiásak vagyunk, érdemes banálisnak tűnő dolgokra is figyelni. Például a szellőztetésre: ha tudjuk, minimális ideig tartsuk nyitva az ablakokat pollenszezon idején, és autózás közben is inkább a klímát használjuk, ha van rá mód. Ha állatot tartunk, gondoljunk arra is, hogy a kutyák, macskák könnyen behozhatják az életterünkbe az allergiát kiváltó polleneket, ezért érdemes az állatokat gyakrabban fürdetni, vagy séta alkalmával kerülni a parlagfüves területeket. Mi magunk is be tudjuk vinni a lakásba a parlagfű-pollent, például egy túra után, ezért alaposan rázzuk és mossuk ki a ruhánkat, mosakodjunk meg jól, és mossunk is hajat mielőtt bármi mást tennénk az otthonunkban.

Sokat segíthet az ágynemű gyakori cseréje, ahogy az is, ha mosás után nem a szabadban teregetünk ki.

Megelőzés

A pollenallergiások számára szerencsére ma már van pollentérkép, valamint parlagfű pollen riasztási rendszer, amelyen pollenekre lebontva figyelemmel lehet kísérni, hogy mikor és mely területen kifejezetten magas a pollenkoncentráció, így azokat a területeket lehetőleg kerüljük el. Jó tudni, hogy a parlagfűvel szennyezett területek nagyban kötődnek az ember tevékenységeihez, különösképpen a mezőgazdasághoz. A leginkább érintett területek a megritkult táblaszélek, a kiszáradt belvízfoltok, a parlagon hagyott, vagy időszakosan nem művelt területek és az árokpartok. A városokban a növény az elhanyagolt építési területeken érzi magát igazán otthon. A parlagfű gyorsan megjelenik és gyorsan terjed.

Természetes módszerek

Léteznek kutatások azzal kapcsolatban, hogy a rendszeres akupunktúrás kezelések is hatásosak lehetnek az allergiás tünetek kezelésére, mert a tűszúrásos kezelések serkentik a szervezet immunválaszát. A tünetek enyhítésére fogyaszthatunk nagyobb mennyiségben C-vitaminban gazdag citrusféléket: narancsot, grapefruitot, citromot, a C-vitamin ugyanis gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír.

Érdemes kipróbálni a probiotikumokat is, de a leggyakrabban emlegetett módszer az immunterápia, aminek lényege, hogy a beteg nem gyógyszert, hanem az allergént tartalmazó injekciót kap, akár több éven keresztül. A terápia nemcsak a tüneteket csökkenti, hanem a parlagfű-allergia kiváltó okát is megszüntetheti.

Aki allergiás, az ne irtson parlagfüvet!

A tünetek megelőzésére vagy enyhítésére a legjobb módszer a parlagfű teljes irtása, ami Magyarországon kötelező, és 15 ezertől akár 5 millió forintig is terjedhet a bírság, ha valaki ezt elmulasztja.

Mi a parlagfű?

Az ürömlevelű parlagfű, röviden parlagfű (Ambrosia) a fészekvirágúak rendjébe tartozik. Carl von Linné svéd természettudós és orvos nevezte el Szent Ambrus milánói püspökről.
Kifejezetten meleget kedvelő növény. Európában csak egy fajtája gyakori, de őshazájában, Észak-Amerikában számos alfaja ismert. 20 cm-től akár 200 cm-ig is terjedhet a magassága. Egynyári növény, virágzása július végén kezdődik, és egészen októberig, a talaj menti fagyokig tart. Legintenzívebb időszaka az augusztus közepétől kezdődő, szeptember közepéig tartó néhány hét. Egyetlen növény 50–60 ezer magot is hozhat, amelyek akár 30–40 évig is csíraképesek. Egy egyed 2–8 millió pollenszemet termelhet, amelyek 100 km-es távolságra is eljuthatnak.

Viszont a parlagfűre allergiásoknak eszükbe se jusson nekiállni a növény irtásának, sőt, a nem allergiások is csak gumikesztyűvel és maszkkal vállalkozzanak a feladatra! – figyelmeztetnek szakértők. Az irtás leghatékonyabb módja, ha még virágzás előtt gyökerestül szedjük ki a földből a növényt. Az épp virágzó egyedekről először a virágokat kell eltávolítani, és csak ezt követően szedjük ki őket a földből. A kiszedett parlagfüvet a háztartási szemétbe tegyük, ne a komposztra vagy a zöldhulladékba!

Hirdetés

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik