Élet-Stílus

Darabokra tört az implantátum a péniszében, amit pár évvel korábban nyert a beavatkozást népszerűsítő versenyen

themacx / Getty Images (illusztráció)
themacx / Getty Images (illusztráció)
A fekete leves azonban csak az implantátum darabjainak eltávolítása után jött az amerikai modell életében.

A New Yorker magazin, és a a ProPublica nevű New York-i civilszervezet a hét elején jelentetett meg egy-egy cikket, melyekben a bizonyos körökben a péniszsebészet Thomas Edisonjának tartott Beverly Hills-i urológus, James Elist által kifejlesztett Penuma nevű pénisznagyobbító beavatkozást veszik górcső alá.

A műtét során a pénisz merevedéséért felelős, úgynevezett barlangos test nevű része fölé ültetik az implantátumot – latinul corpus cavernosumba –, amely a szerv hosszán nem, csak a vastagságán változtat.

A 15 ezer dollárba – azaz mai árfolyamon több mint 5 millió forintba – kerülő beavatkozást a Business Insider szerint 2004 óta összesen 5 ezer férfin végezték el. A páciensek között rengeteg olyan van, aki elégedett a beavatkozással, de vannak olyanok is, akik megrázó tapasztalatokról számoltak be.

A kritikusok szerint a beavatkozást elsietett konzultáció előzte meg, és számos szükségtelen utókezelés követte. Egyes páciensek pedig még visszafordító műtéteket is elvégeztettek magukon, amitől a végén sok esetben még rosszabb állapotba került a péniszük, mint amilyen a helyreállító beavatkozás előtt volt.

Így volt ezzel a New Yorker által bemutatott modell, Emmanuel Jackson is, aki még 2013-ban 26 éves korában nyert ingyenes pénisznagyobbító műtétet a Penuma egyik marketingkampányának keretei között, majd 2021-ben egy panaszt is benyújtott Elist ellen a félresikerült kezelés miatt a kaliforniai orvosi kamaránál.

Jackson 2018-ban jutott el arra a pontra, hogy a pénisznagyobbítás okozta kellemetlenségek miatt orvoshoz fordult. Ekkor egy clevelandi klinikán azt közölték vele, hogy az implantátum darabokra tört, és ezek a darabok a bőre alatt úsznak.

A modell eddigre különböző online fórumokon már azt is megtudakolta a sorstársaitól, hogy a használhatatlanná vált implantátum eltávolításából nagy baja lehet, mivel a visszaállító műtét akár tovább is ronthat a helyzeten.

Manny, el fogod veszíteni az eszed

– figyelmeztette egyikük Jacksont, aki a visszaállító műtét elvégzése után nem sokkal annyira rossznak látta a helyzetét, hogy még az öngyilkossággal is megpróbálkozott.

„Amikor a részben hálóból készült idegen eszközt közvetlenül a bőr alá helyezik, a test egy szövetréteg létrehozásával reagál, ami az implantátum körül alakul ki” – mondta Mark Solomon plasztikai sebész. Mivel a pénisz egy visszahúzható szerv, az új szövetek megváltoztathatják a formáját, és a mobilitását is csökkenthetik – ami akár a pénisz görbülését és megrövidülését is okozhatja. Ezek a mellékhatások gyakran súlyosbodnak, ha az eszközt eltávolítják – írja a New Yorker.

„Ha ez egyszer bekerül, ezek a férfiak soha többé nem lesznek ugyanolyanok, mint korábban, mert a péniszük sem lesz többé ugyanolyan” – mondta Solomon a Penumáról.James Elist szóvivője azt nyilatkozta az Insidernek, hogy a New Yorker Penuma-eljárás lehetséges kockázatait és komplikációit körüljáró cikke csupán szenzációhajhászat, ami figyelmen kívül hagyta azoknak a „rendkívül elégedett pácienseinek” a véleményét, akik amúgy „nagy többségben” vannak.

A New Yorker iparági szakértőket megszólaltató cikke szerint főként az otthoni munkavégzés és a pornófogyasztás fellendülése miatt nőtt meg az érdeklődés a hímvessző-nagyobbító műtétek iránt a koronavírus-járvány idején. Amiben közrejátszott az is, hogy a világtól elzárva sokkal diszkrétebben lehetett eltölteni a lábadozással töltött időt.

A Business Insider szerint a péniszimplantátumok piaca 2027-re világszerte eléri a 640,5 millió dollárt (közel 217 milliárd forintot).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik