Élet-Stílus

Hollywood túlszexualizált világában a gyerekek sincsenek biztonságban

Roy Rochlin / FilmMagic / Getty Images
Roy Rochlin / FilmMagic / Getty Images
Rendkívül szexualizált a sztárvilág, és ebben a legkisebbek sem jelentenek kivételt. Noha a mindennapi életben társadalmilag elítélendőnek számít a gyerekek szexuális ábrázolása, a médiában gyakran elmosódnak a határok, és kiskorú hírességekről is olyan tartalmak jelennek meg, amiket például a saját gyerekéről senki nem látna szívesen. Millie Bobby Brown egyike azoknak a fiatal színészeknek, akik naponta esnek áldozatául a túlszexualizálásnak. Évek óta nyilvánosan értekeznek a külsejéről, pedig pár héttel ezelőttig még jogilag is gyereknek számított.

Gyerekszínészek a kezdetektől jelen voltak Hollywoodban, és bár rengeteg szabályt hoztak az érdekükben – ezek védik őket és megkönnyítik a munkájukat –, a helyzetük bizonyos szempontból rosszabb, mint valaha. Már egészen kiskoruktól kezdve folyamatosan vegzálja őket a média, a nyilvánosság nyomon követi, ahogy felnőnek, és persze mindig mindenkinek mindenről van véleménye, miközben a legritkábban veszik figyelembe azt, hogy egy testi-lelki fejlődésben lévő gyerekről van szó. Gondolhatjuk, mekkora kihívás lehet ezeknek a fiatal sztároknak, hogy a kamaszkorral járó általános problémáik mellett az egész világ figyelő tekintetét is magukon érzik.

Úgy tűnik, pont ők az a csoport, akiknek a politikai korrektség korában is a legkevesebb figyelem jut, és ez sokaknál eredményezhet korai kiégést. Láttunk már ilyet, talán meg sem lepődünk rajta.
De miért normalizáljuk ezt a viselkedést? Hogy nem tudunk tanulni a múltbéli esetekből? És vajon Millie Bobby Brownra is hasonló sors vár?

Érettebbnek tűnhet, de csak egy gyerek

Eleinte senki nem számított arra, hogy a Stranger Things sikeres lesz, mégis a Netflix egyik legnépszerűbb sorozatává vált, ezzel együtt pedig a főbb szerepeket játszó, akkor 10–13 éves gyerekszínészek is azonnal sztárstátuszba emelkedtek, annak minden hátrányával együtt. Az eggyel idősebb generációt képviselő, a széria indulásakor 21 éves Natalia Dyer egy interjúban elmondta, a streaming-óriás annak idején csupán egy egynapos PR-felkészítést tartott nekik, ekkor azt mondták el, hogyan tudnak kitérni a kényesebb interjúkérdések elől, és hogyan kerülhetik el a spoilerek kiszivárogtatását.
Mint később rájöttek, nem ez volt a legnagyobb veszély, ami leselkedett rájuk.

Michael Loccisano / Getty Images A Stranger Things fiatal színészei 2016-ban.

A főszereplő Millie Bobby Brown 13 éves volt ekkor, a médiában mégis gyakran felnőttként tekintettek rá, és úgy is kezelték őt. Ezt példázza egy magazin 2017-es összeállítása, amiben azokat a színészeket listázták, akik miatt „a tévé szexibb, mint valaha”. A sorban a kiskamasz Brown olyan, nála jóval idősebb sztárokkal szerepelt együtt, mint Nicole Kidman vagy James Franco. A cikkre rengeteg reakció érkezett: nemcsak a klasszikus értelemben vett sajtóorgánumok foglalkoztak a témával, de a közösségi oldalakat is elárasztották a kritikus hangok a kiskorú színésznő szexualizálása miatt.

Mike Sington, az amerikai NBC vállalat korábbi felsővezetője a Twitteren osztott meg fotókat a színésznő egyik vörös szőnyeges megjelenéséről azzal a kommenttel, hogy „Millie Bobby Brown a szemünk előtt nőtt fel (13 éves!)”. A válaszokban egyesek egyetértésüket fejezték ki, és a színésznő érettségét tették szóvá, mások Singtont támadták, amiért egy kislányra felnőttként tekint – kizárólag a megjelenése alapján. A férfi a történtek hatására két nappal később egy közleményt adott ki, melyben beismerte: egy gyerek felnőttként való meghatározása hozzájárulhat a kiskorúak tárgyiasításához és szexualizálásához, megköszönte, hogy erre többen felhívták a figyelmét, valamint tisztázta: a poszttal nem ez volt a szándéka, és sajnálja, ha valaki ezt gondolta. A kisebb botrányt okozó bejegyzés a mai napig elérhető.

A szintén gyerekszínészként befutott, a Matilda és a Mrs. Doubtfire filmekből ismert Mara Wilson az említett Twitter-bejegyzés után védelmébe vette ifjú kolléganőjét, az esetet követően pedig megjelent egy, a témához kapcsolódó írása is. Ebben felidézte, hogy a filmszakmában elért népszerűsége miatt

már a felső tagozatba lépése előtt megtalálható volt a fotója lábfétises honlapokon, az arcát rendszeresen gyerekpornóra szerkesztették, és számos obszcén levelet kapott felnőtt férfiaktól.

„Minden filmpremieren és díjátadón idegen férfiakat láttam, akik rólam készült fotót tartottak a kezükben, amit annak a reményében nyomtattak ki, hogy majd aláírom nekik, én pedig abban bíztam, hogy eladásra szánják, és nem tartják meg maguknak. Az iskolában egyáltalán nem foglalkoztak velem a fiúk (…), azonban volt valamim, amit ezek az érett férfiak akartak: a fiatalságom” – írta 2017-ben megjelent cikkében az akkor harmincéves színésznő.

Ha most egy idegen az interneten azt mondja nekem, hogy ronda vagyok, vagy hogy szexelni akar velem (ami hetente több alkalommal előfordul), azt fogom tudni kezelni. Már nem vagyok gyerek. Millie Bobby Brown viszont az. Egy gyerek testére megjegyzést tenni, legyen az pozitív vagy negatív, szexualizáló vagy sem, attól még egy gyerek testének kommentálása marad

– fogalmazott, hozzátéve hogy ő gyerekként viszonylag biztonságban érezte magát Hollywoodban. Ezzel szemben most a közösségi média térnyerése miatt lényegében bárki bármit leírhat bárkiről, és az akár tömegeket is elérhet, ez pedig olyan nagy felelősséggel jár, amit sokan még mindig nem ismertek fel.

Nem újkeletű probléma

Wilson 13 éves korában befejezte színészi pályafutását, így kikerült a reflektorfényből – vele ellentétben számos fiatal színésznőt és fiú gyereksztárt is fel lehet hozni példának, akik a nagyközönség szeme láttára nőttek fel, váltak nagykorúvá. Visszakövethetetlen, hogy mikor és melyikükkel fordult elő először, de tény: a médiában bizarr trend kezdődött – a tizennyolcadik születésnap előtti visszaszámlálás.

Natalie Portman 13 évesen szerepelt a Léon, a profiban. 2018-ban arról beszélt, a filmről szóló kritikákban több újságíró is említést tett a növésben lévő melleiről. Esetében a helyi rádióadóban számoltak vissza addig a napig, amikor már legális lenne szexuális kapcsolatot létesíteni vele. Az indulatok az internet megjelenésével szabadultak el igazán, a kétezres években áldozatául esett többek között Mary-Kate és Ashley Olsen, Hilary Duff, valamint Emma Watson is. A Harry Potter-filmek színésznőjéről felnőtté válása másnapján olyan képek jelentek meg a sajtóban, amiken látszódik az alsóneműje.

A 18. szülinapomon kijöttem a bulimról, és a fotósok a járdán feküdtek, hogy a szoknyám alá fotózzanak. A képeket aztán másnap reggel a brit bulvárlapok a címlapjukon hozták le. Ha 24 órával ezelőtt teszik mindezt, az törvénybe ütközött volna, de mivel már elmúltam 18, így legitim lett a publikálásuk

idézte fel 2016-ban. Mint mondta, az ő nővé válását teljesen máshogy kezelte a bulvársajtó, mint férfi kollégái felnövését, pedig Daniel Radcliffe és Rupert Grint is vele együtt, ugyanúgy a kamerák kereszttüzében cseperedtek fel.

Brad Barket / Getty Images Emma Watson 2009-ben.

Már tíz évvel ezelőtt is sokan tiltakoztak az ilyen visszaszámlálások ellen, de ha mára csökkent is a számuk, teljesen eltörölni nem sikerült a jelenséget. A TMZ 2013-ban annak szentelt egy meglehetősen rövid cikket, hogy Kendall Jenner „53 nap múlva 18 lesz. Nem mintha számolnánk”. A kurta szöveg mellé egy bikinis fotót posztoltak a modellről. Jennernek a hírek szerint ekkoriban legalább hat vállalat tett ajánlatot, hogy velük forgassa le felnőttfilmes bemutatkozását, négy évvel később, Kylie Jenner 18. születésnapján pedig már a nővérének felkínált ár tízszeresét lettek volna hajlandók neki kifizetni ugyanezért.

Millie Bobby Brown idén február 19-én töltötte be a tizennyolcat. Mint egy podcastben utóbb elárulta, két héten belül rájött, hogy nagykorúvá válásával csak még inkább ki van téve a túlszexualizálásnak, amit a sajtó részéről és a közösségi médiában az elmúlt hat évben, a Stranger Things debütálása óta tapasztalt.

A fiatalságkultusz káros hatásai

De miért megszállottja Hollywood – lényegében az egész világ – a fiatal sztároknak? Miért érezzük úgy, hogy jogunk van megjegyzéseket tenni egy gyerek, egy serdülő, egy alig felnőtt, de lényegében bármilyen korú ember testére, arra, hogy milyen ruhát vesz fel egy eseményre, vagy hogy bármely módon közünk lenne a szexuális életéhez?

A filmipar általános problémája a túlszexualizálás, de a kiskorúak körében a legaggasztóbb. Egy kaliforniai egyetem 2011-es, Nemek közötti egyenlőtlenség a népszerű filmekben című tanulmánya szerint a tinilány karakterek nagyobb eséllyel viselnek sokat mutató ruhadarabokat a vásznon, mint az idősebb női szereplők. Régóta közismert mottó a „sex sells”, vagyis hogy a szex elad. Ráadásul a csapból is ez folyik, dúskálunk a tinédzserek szexuális életét boncolgató műsorokban, elég csak az utóbbi években nagy sikernek örvendő Szexoktatás és Eufória sorozatokra gondolni. A gond nem ezek cselekményével van, hanem a szexualitás túlzott mértékű ábrázolásával. A karakterek túlszexualizálása nemcsak abban mutatkozik meg, hogy állandóan szexelnek, hanem a megjelenítésükben, abban, ahogyan öltözködnek és viselkednek. Az Eufória női szereplőinek kihívó öltözködése egy időben a TikTokon is felkapott téma volt, sorra jelentek meg az olyan videók, amikben a felhasználók a „vicc” kedvéért épp olyan irreálisan extravagáns ruhákat vettek fel, mint a sorozatbéli iskolába járó diákok.

@nikidemar the Cassie to my Maddie lol #euphoria #euphoriaseason2 ♬ And why arent you in uniform - No context Spongebob

Az említett sorozatokban szereplők nagy része huszonévesen alakít gimnazistát, a Stranger Things ilyen szempontból autentikusabbnak mondható, és a szex sem kap olyan fontos szerepet a sztoriban. A média hozzáállása a sorozat színészeihez azonban ebben az esetben is ellentmondásos. Millie Bobby Brown fiatal kora ellenére nemcsak számos szakmai elismerést tudhat magáénak, de 2018-ban például ő lett az UNICEF legfiatalabb jószolgálati nagykövete, aki a gyerekek jogaiért harcol világszerte. Mégis lényegesen több szó esik arról, hogyan néz ki, vagy éppen kivel milyen romantikus kapcsolatban áll.

Kapcsolódó
Aggasztó dolgok történnek a 14 éves Millie Bobby Brown körül
Bizarr barátság fűzi a 32 éves Drake-hez, ez pedig egyáltalán nem hangzik jól olyanok ügyei után, mint R. Kelly és Weinstein.

A sajtó motivációját az adja, hogy többen kattintanak egy olyan cikkre, amiben egy sztár bugyit villant, mint egy filmbéli alakításáról szóló kritikára. Ha valaki szép, az bulvár szempontból érdekesebb a teljesítményénél, és még egy gyerek esetében is értékesebb árucikk a teste, mint a tehetsége. Szerencsére mindig vannak olyanok, akik felszólalnak az effajta tartalmak ellen, de a jelenleg ismert gyerekszínészek esetében az ezzel okozott kár talán már visszafordíthatatlan. A szenzációhajhász szalagcímek befolyásolhatják a személyiségük fejlődését, és hatással lehetnek a felnőttkori testi-lelki egészségük alakulására. A közösségi média jelenleg viszonylag szabályozatlan közegében következmények nélkül nyilvánulhat meg bárki, ezek hatásáról pedig a nagyközönség talán sosem szerez tudomást.

Az igazi kérdés az, ha továbbra is elnézzük, hogy egyesek a jelen cikkben is bemutatott módon kezelik a serdülőkorú hírességeket, akkor mi akadályozza meg azt, hogy hasonló módon viselkedjenek minden más gyerekkel? Fontos, és egyelőre válasz nélküli kérdés továbbá, hogy mit tehetünk az ellen, hogy a gyereksztárok a jövőben ne legyenek kitéve ilyen jellegű zaklatásnak. 

Natalia Dyer szerint is túlszexualizált a Stranger Thingsben gyerekként kezdő kollégái ábrázolása a médiában, ezt pedig kulturális problémának tartja.

Úgy érzem, meg kell védenem őket, pedig már nem gyerekek, hanem tinédzserek. Mind nagyszerű emberek, akiknek őrült körülmények között kellett felnőniük. Magánszemélyként nekem az az elvem, hogy hagyjuk békén az embereket, hacsak nem a munkájukról vagy arról van szó, amiről ők akarnak beszélni. Ez egy nagyon trükkös és összetett kérdés. Csak hagyni kéne, hogy az emberek önmaguk lehessenek, mindenféle ítélkezés nélkül.

Bryan Bedder / Getty Images for Netflix Millie Bobby Brown és szereplőtársai a Stranger Things negyedik évadának premierjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik