Élet-Stílus

A Stonehenge-nél talált széklet rejtett újdonságot

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP
Nyers marhabelsőséget ehettek a Stonehenge építői.

A Stonehenge közelében levő őskori faluban talált emberi ürülék elemzése során parazita féregpetékre bukkantak. Egy most megjelent tanulmány szerint ez azt jelenti, hogy nyers, vagy alulfőzött máját vagy tüdejét ehették meg egy fertőzött állatnak – írta a BBC.

A Cambridge-i Egyetem által vezetett tanulmányhoz 19 emberi ürülék-, illetve koprolimintát (megkövesedett ürüléket) vizsgáltak meg a világörökség részét képező építménytől mindössze három kilométerre fekvő faluban. Krisztus előtt 2500-ból származhatnak, ekkorra teszik a Wiltshire-i építmény megépítését is.

A székletminták közül ötben – egy ember és négy kutya – mutatták ki a parazita férgek petéit. Ez a legkorábbi bizonyíték a bélparaziákra Nagy-Britanniában.

A tanulmány egyik társszerzője, Evilena Anastasiou szerint a kapilláris féreg tojásának a jelenléte mind az emberi- mind a kutyakoprolitokban arra utal, hogy „az emberek fertőzött állatok belső szerveit fogyasztották el, és a maradékokkal etették a kutyákat”.

Mike Parker Pearson professzor, az UCL Régészeti Intézetének munkatársa, aki a települést feltárta 2005 és 2007 között, arról beszél, hogy az új bizonyítékok „valami újat árulnak el azokról az emberekről, akik a Stonehenge építése során jöttek ide téli lakomákra”.

A sertés- és marhahúst nyárson sütötték vagy agyagedényben főzték meg, de úgy tűnik, hogy a belsőségeket nem mindig főzték meg olyan jól.

Korábbi feltárások alapján azt is lehet tudni, hogy a Stonehenge építői mogyorót, kökényt és almát is fogyasztottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik