Élet-Stílus

Betilthatják a mopszok és a francia bulldogok tenyésztését Nagy-Britanniában

Getty Images
Getty Images
A rossz szaporítás miatt a lapos orrú kutyafajták légzési nehézségekkel, szem- és bőrbetegségekkel vagy gerincdeformitással is küzdhetnek.

A brit állatorvosok és állatvédők egyaránt sürgetik, hogy mielőbb tiltsák be a „lapos orrú” kutyák, mint például a francia bulldogok, a mopszok vagy a Boston terrierek tenyésztését, mivel a rossz szaporítás súlyos egészségügyi problémákkal járhat, és megrövidíti az állatok életét.

Az Ausztrál Állatorvosok Szövetsége (AVA) már kérte a részleges betiltást, most pedig Blue Cross állatjótékonysági szervezet indította el az #EndTheTrend kampányt.

A kutyák a rossz tenyésztés miatt úgynevezett Brachycephal légúti obstrukciós szindrómában szenvedhetnek, amelynek tünetei a nehézkes légzés, szem- és bőrbetegségek vagy a gerincdeformitás, a betegséget pedig szinte csak műtéti úton lehet kezelni.

Blue Cross szerint az ilyen állatok egyre divatosabbak Nagy-Britanniában, 2021-ben a kutyák ötöde brachycephalic fajta volt.

A szervezet szerint nem csak a kutyákat érinti a rossz tenyésztés, a perzsa macskák és az oroszlánfejű nyulak is érintettek.

Az #EndTheTrend kampány arra szólítja fel a cégeket, hogy 2022-ig vezessék ki a brachycephalicus háziállatokal kapcsolatos hirdetésüket, ne népszerűsítsék az állatokat, és állítsák le a tenyésztésüket.

Azzal, hogy a brachycephalic háziállatokat a reklámokban használják, a márkák közvetve hozzájárulnak az állatok túlzott népszerűségéhez, és ezzel együtt a lapos arcú fajták iránti rendkívüli kereslethez, ami  túltenyésztést és  állatjóléti válságot eredményez

– közölték.

Egyesült Királyság állatorvosainak szervezete (BVA) nemrég egy útmutatást is kiadott a kutyafajták etikus tartásáról.

Február elején írtunk arról, hogy Norvégiában betiltják angol buldog és Cavalier King Charles spániel fajtájú kutyákat tenyésztését, hasonló okokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik