Élet-Stílus

Betiltják az angol buldog és a Cavalier King Charles spániel tenyésztését Norvégiában

Getty Images
Getty Images
Az állatvédők szerint a két fajta tenyésztése szembe a norvég állatjóléti törvénnyel.

Az oslói bíróság döntése értelmében nem lehet többé angol buldog és Cavalier King Charles spániel fajtájú kutyákat tenyészteni Norvégiában – írja a Telegraph.

Egy norvég állatvédelmi szervezet 2018-ban fordult a bírósághoz, mert szerintük e két kutyafajta tenyésztése szembe megy az érvényes állatjóléti törvénnyel, de ezt a tenyésztők már évek óta figyelmen kívül hagyják.

A szervezet úgy véli, hogy a bizonyos tulajdonságokat előtérbe helyező szelektív tenyésztések miatt a két fajtának jelenleg egyetlen egészséges egyede sem maradt Norvégiában, amelyet tovább lehetne tenyészteni.

A bíróság hétfőn hozta me g a döntését, a tilalom nem vonatkozik az állatok tartására, az továbbra is megengedett, és kiállításokon, versenyeken is szerepeltethetik őket.

Az állatvédők szerint e kutyafajtának több örökletes rendellenessége van, amelyek súlyosbodhatnak, ha nem megfelelő módon tenyésztik őket.

A szakemberek szerint a szelektív tenyésztés miatt légzési nehézségek léphetnek fel az angol buldogoknál, de idővel gerinc-, fül- és szemproblémák is jelentkezhetnek náluk és emésztési zavar is kialakulhat. Cavalier King Charles spánielnél szemszárazság, izomgörcs, bőrbetegségek, valamint ízületi és szívproblémák is jelentkezhetnek.

A tenyésztők azonban nem foglalkoznak ezzel, mivel e két kutyafajta nagyon népszerű, Nagy-Britanniában példuál 2747 (!) százalékkal megnőtt a “nyomott orrú” kutyafajták iránti kereslet. Norvégiában is kedveltek, 2021-ben 416 Cavalier King Charles spánielt és 83 angol buldogot regisztráltak az országban.

Royal Veterinary College 2021-es tanulmánya szerint azonban a gazdik 58 százaléka nem ismeri fel a légzési problémákra utaló jeleket. Az állatvédők többek között ezek miatt üdvözlik a bíróság döntését.

Ez egy történelmi ítélet, amely nemzetközi szinten is figyelemreméltó

– mondta Åshild Roaldset állatorvos, aki annak az állatvédelmi szervezetnek a vezetője, amely benyújtotta a bíróságra az ügyet.

Többen viszont attól tartanak, hogy a tilalom nem tartja vissza a tenyésztőket, megpróbálják kijátszani a szabályokat, és ellenőrizhetetlen keretek között végzik majd a szaporítást.

A lap megjegyzi, hogy a szakemberek már régóta küzdenek a szelektív tenyésztés ellen, 2017-ben például 1500 állatorvos egyszerre fejezte ki tiltakozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik