N Narasimha Murthy / The Economics Times / The Times of India via AFP
Élet-Stílus

Bónuszt ajánlott az alkalmazottainak, ha lefogynak

Az indiai Zerodha cég "szórakoztató egészségügyi programmal" próbál javítani a dolgozók testtömegindexén.

Nithin Kamath, a Zerodha brókercég vezérigazgatója sajátos ötlettel próbálta motiválni a cég dolgozóit, pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki csökkenti a testtömegindexét –írja a Mirror.

Kamath először egy Twitter-üzenetben számolt be az állítása szerint „szórakoztató egészségügyi programról”. Azt írta, hogy a csapatában az emberek átlagos BMI-je 25,3 volt, ami felette van a brit egészségügyi szolgálat által javasolt értéknek. Az NHS szerint a felnőttek egészséges BMI-je 18,5 és 24,9 között van, akinek e felett vannak az értékei, az túlsúlyosnak számít.

A cég munkatársai félhavi jutalmat kapnak, azoknak a munkatársaknak viszont, akik lecsökkentik 24 körülire a testtömegindexüket, dupla bónusz jár.

Kamath elmondta, hogy versenyezni szeretne más cégekkel, megkért több vezérigazgatót, hogy hasonló módon motiválják az alkalmazottaikat.

A kezdeményezés nagy ellenállásba ütközött a Twitteren.

Ez az egyik legrosszabb dolog, amit valaha láttam

– írta egy kommentelő, de mások is veszélyesnek tartják ezt a motivációs módszert.

Ez súlyos diszkrimináció és testszégyenítés. Nincs semmi “szórakoztató” a programodban!

– írta egy felhasználó.

Más arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő testtömegindexnek számos oka lehet, ami független az ember életformájától, például lehet valakinek étkezési zavara, vagy olyan betegsége, ami miatt nem tud annyit mozogni, mint kellene. Ezt egy evészavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet is megerősítette a lapnak.

Miért kell a fizetésemet vagy a bónuszt a testalkatomhoz kötni? Az egyetlen dolog számít, a munkám!

– háborgott egy kommentelő.

Az NHS ráadásul rámutatott, hogy a BMI-számok nem mindig alkalmasak a fizikai egészség megítélésére, valamint emberenként más, kinél, mi a jó érték.

A kritikákra válaszolva Kamath elmondta, hogy a koronavírus és a home office miatt sok ötlettel kísérleteznek, hogy javítsanak a csapat egészségén,  a vállalat tanácsadókat is felvett, hogy segítsenek az alkalmazottaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik