Élet-Stílus

Elmúltak hetven évesek, de nem hinné el, hogy nyugdíjasok

Getty Images
Getty Images
Azt hihetnénk, hogy a digitális világ csak a fiataloké, és az idősebb generáció nem találja fel magát az interneten – pedig ez egyáltalán nincs így. Beszélgettünk néhány magabiztos internetezővel a szenior korosztályból, akik köszönik szépen, nagyon jól feltalálják magukat a digitális térben, és mindig készek arra, hogy valami újat tanuljanak.

Nagyon nem szeretem, amikor a fiatalok hülyének néznek, és azt hiszik, hogy 70 évesen nem tudjuk úgy használni az internetet, mint a 15 évesek. Lehet, hogy ő profin kezeli a számítógépet, azonban ha a gép elromlik, én tudom megjavítani azt.

– mondta Szili Kálmán, aki technikusként dolgozott korábban, alaptudása van az internettel kapcsolatban, nem a nulláról kellett kezdenie a tanulást. Ő és párja, Kun Lászlóné is a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár számítógépes tanfolyamának haladó csoportjába jár. A tanfolyam célja az, hogy a digitális világ iránt érdeklődő szeniorokat megismertesse a minél hatékonyabb internethasználattal, ebben Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető segíti az oktatásban.

„Nem most kezdtük a tanulást, a munkánk során korábban is szükségünk volt már az internetre” – mondta Kun Lászlóné. „A mai világban a munkahelyeken ez kötelező. Én a kórházban dolgoztam, mint leltárellenőr, a párom pedig a honvédségnél dolgozott technikusként. Már 22 éve vagyunk együtt, mindent együtt csinálunk, a tanfolyamra is együtt kezdtünk el járni.”

„Korábban is volt fogalmam a számítógépek használatáról.” – tette hozzá Kálmán. Az olyan dolgokban azonban, mint a pendrive használata, az e-mailezés, kevésbé volt magabiztos, hiszen minden ilyesmit meg tud csinálni az okostelefonján, a számítógép ilyen téren kimaradt a repertoárból. A tanfolyam célja leginkább az, hogy felfrissítsék a korábban is használt tudást, és olyan dolgokat tanuljanak meg, amikre korábban nem volt lehetőségük: ilyen például az új operációs rendszerek, mint a Windows 10 használata.

Jókai Mór Városi Könyvtár A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár számítógépes tanfolyamának egyik csoportja.

Kálmán és párja felsorolták, mennyi mindent intéznek már az interneten: a pénzügyeiket például már csak online intézik. „Az információinkat is így szerezzük be, újságot a neten olvasunk, én főleg a szaklapok helyett az interneten keresem a cikkeket” – mondta Kálmán.

„A gyerekekkel is tartjuk a kapcsolatot, napi szinten beszélünk online” – mondta a felesége. „Igen, órákon át nézik egymást Messengeren az unokával” – szólt közbe Kálmán. A koronavírus alatt nagy segítség volt számukra, hogy tudtak beszélni a családdal az interneten.

„Egy 70 éves ember is tud munkát találni bárhol, ha olyan képzést kap” – mondta Kun Lászlóné. Ehhez azonban a pár szerint az kell, hogy érdekelje az embert az online világ, akarjon tanulni, és tudja, hogy nem lehetetlen időskorban is magabiztosan használni az internetet.

„Én 2006-ban ültem először a gép elé, amikor a fiam azt mondta: ha már ennyire szeretek kártyázni a barátokkal, tanuljam meg a gépen is” – mondta a 82 éves Joli néni. „Inkább felfrissíteni, gyarapítani kellett a tudásomat, én is a haladó csoport tagja vagyok.”

Joli néni is leginkább böngészésre és a hírek olvasására használja az internetet. „Nagyon nem szeretem a híradót a tévében, nem is nézem. Az interneten a szalagcímek elolvasása után eldönthetem, hogy érdekel-e a cikk, a híradóban mindent végig kell néznem. Ha nálam be van kapcsolva a tévé, akkor csak sport vagy természetfilmek mennek.”

Joli néni családfakutatásra is használta az internetet: sikerült az 1800-as évek elejéig visszavezetni mind a saját, mind a férje felmenőit.

Felhívtam a rokonokat, akiknek tudtam a telefonszámát, aztán igazi láncreakció indult el, mert mindenki tudta újabb embereknek a számát. Szombathelyig, Kecskemétig, Sopronig eljutottam, csak egy rokon volt, akit nem érdekelt a dolog.

A kapcsolattartás Joli néni számára is fontos: a nővére 1956-ban költözött ki az Egyesült Államokba, vele online tud beszélni. A másik nővére az Alföldön lakik, itt is segítség az internet, és a gyerekekkel, unokákkal is Skypeon és Messengeren beszélget. Emellett pedig szórakozásra is használja a digitális világot: a kártyázás mellett előszeretettel Honfoglalózik. Annyira jól megy neki, hogy egyszer egy játékos, akivel duplán került össze, nem is akarta elhinni, hogy már a nyugdíjas korosztály tagja.

Mindhárom megkérdezettünk elmondta egyébként, hogy nagyon nagy segítség számára a számítógépes tanfolyam: biztatást, útmutatást kapnak, és tényleg azt tanulják, ami érdekli őket. A tanfolyamról mindhárman nagyon lelkesen beszéltek, és megköszönték a tanfolyamvezetőnek, Mónikának, hogy rugalmas, kedves és kezdeményező. Kálmán elárulta: a következő lépés az okostelefonok minél hatékonyabb használata lesz, ha már a számítógépet magabiztosan tudják kezelni.

Szponzorált tartalom

Nem mindenkinek olyan könnyű, mint Kálmán bácsinak és Joli néninek. Neked eszedbe jutott már, milyen lehetett az élet az elmúlt két évben azoknak, akiknek a digitális eszközök túlságosan modernek? Ha igen,  hadd mutassunk valamit…

A cikk az Allianz Digitális Mentor-pályázat támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik