Élet-Stílus

Ha rég volt szex és újrakezdenéd

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
Miért hasznos, ha pár hétre tiltjuk a szexet az életünkből a társkeresés idején is? Mi a jó abban, ha megtanulunk hazugságok nélkül a másikra figyelve beszélgetni? Hogyan csúszhat el valaki a randizásokon annyira, hogy nem sok sikert él meg?

Úgy ismerkedni, hogy a korábbi hibákat elkerüljük

Bármilyen bugyuta és szórakoztató a Too Hot to Handle című bikinis ismerkedős reality a Netflixen, mégis, aki a sorok között is figyel, sokat tanulhat abból a szex terén. Nem mást, mint azt, hogy hogyan lehet érdemben ismerkedni, hogyan jó újrakezdeni az egész procedúrát, és mi is az egész párkeresés lényege. A koronavírus-világjárvány miatt rengetegen nem tudtak úgy ismerkedni, ahogyan szerettek volna, ahogy korábban tették. Hónapokra leállhatott a folyamat, vagy sokkal kevesebb találkára került sor, mint ami jólesett volna. De most már végre elhagyhatjuk az online videócsetes randikat, és ismét lehet appokon keresztül randikat leszervezni.

Kapcsolódó
Összezártak pár kanos fiatalt, szóltak nekik, hogy nincs szex, és elkészült a világ legjobb realityje
Ha csak egy sorozatot nézel meg a karantén alatt, a Too Hot to Handle legyen az. 

A nyár tökéletes alkalom arra, hogy újra belelendüljünk a párkapcsolatokba, egyéjszakázásokba, vagy akár a pár hónapos randizásokba. Ehhez pedig semmi mást nem kell tenni, mint újra felvenni a fonalat, de mivel eltelt némi idő a magányban,

lehetőség nyílik arra is, hogy a korábbi hibákból tanuljunk.

Tulajdonképpen a Too Hot to Handle című reality is erről szól, csak épp a résztvevők nem a saját maguk tempójában változtatnak a viselkedésükön, hanem a műsor kényszeríti ezt ki, pénzbüntetéssel. A bikinis jócsajok és a fürdőgatyás izompacsirták egytől egyig gyönyörűek, tudják is magukról. Különösebben semmi mást nem akarnak a világtól, csak még több bókot begyűjteni, és minél hamarabb minél szebb emberekkel szexuális aktusba bocsátkozni. A reality lényege, hogy a résztvevők 24 órán át sem képesek nélkülözni a szexet, ezért három hétig teljesen eltiltják őket minden szexuális dologtól – rákényszerítve őket, hogy képesek legyenek valamiféle érzelmi kapcsolatot is kialakítani egymással, ne csak nemi szerveket lássanak egymásban. Aki szexel a tiltás ellenére, pénzbüntetést kap, és persze aki jól viselkedik, jutalmul randikra mehet.

Randizás, randizás és randizás

És itt jön az a rész, amikor a sok-sok szép ember buta és szórakoztató viselkedése mögött a műsorban kibomlik egy párterápiás program. Így a nézők is tanulhatnak belőle, legalábbis azok, akik éppen a párkeresés bonyolult útvesztőiben vannak benne nyakig. Az ismerkedős realityben látható workshopok és feladatok jól felépített struktúrára utalnak: a cél az eddigi rossz szokások megváltoztatása a párkeresésben. És úgy tűnik, egyeseknél tényleg beválik.

A párterápiának is beillő program pedig a következőből áll a műsorban (és a valóságban is):

  • a szex nélkülözése, tiltása legalább 3, de inkább 4 hétig,
  • ez alatt az idő alatt kötelező randizni,
  • a randik akkor nevezhetők sikeresnek, ha nem hazugságokkal, megjátszással és drámázással telnek, hanem egymásra figyelve,
  • ha a randi jól sikerül, a végén megengedett egy-egy csók, de a direkt matatás vagy szex tilos,
  • ha a többi randi is jól sikerül, akkor a találkák végén megengedettek az úgynevezett érzéki fókusz gyakorlatok, amik az erogén zónákra irányulnak

Mindennek az a lényege, hogy a szex miatt kialakult szorongást és megfelelési kényszert teljesen hátrahagyják, ne görcsöljenek azon, hogy most illik-e szexelni vagy sem, hányadik randin történjen meg, elég lesz-e a merevedés – és más hasonló problémákon.

A legtöbb problémát a szexben a vélt elvárások okozzák a párkeresésnél.

Azt hisszük, hogy a másik ilyen vagy olyan külsőt, ilyen vagy olyan teljesítményt vár el, de a valóság az, hogy ezt mi magunk hisszük, ez csak a mi fejünkben létezik. Ha ezt az egész görcsösséget levesszük az ismerkedésről, máris megszabadultunk attól a nyomástól, ami a szexet övezi. A randizások eltelhetnek úgy, hogy képesek vagyunk beszélgetni a másikkal, egymásra figyelve, megadva egymásnak a minőségi időt. Ismerkedünk, és ehhez nagyon jó, ha megtanulunk pár jó kérdést feltenni. A sok-sok csókolózással és előjátékkal tovább mélyülhet a kapcsolat, és az első közös szexuális aktusok a maguk természetességével történnek meg, mindenféle nyomás nélkül. Így érdemes újrakezdeni az ismerkedést.

Szeretkezés vs. dugás

A párkereséshez is jól működő párterápiás programot a reality már az első évadban is szépen bemutatta. Az alulöltözött jócsajok és jópasik intimitás coachok segítségével ismerhették meg jobban a saját testüket, megtanulhatták azt tisztelni, és nem elaprózni a dolgokat bármilyen könnyű dugással. Merthogy a szeretkezés egész másról szól, egészen más érzelmi állapotot élünk meg általa – ha pedig az a cél, hogy társat találjunk, muszáj megtanulnunk a kettő közti különbséget.

Számos randiapp tulajdonképpen a gyors dugásokra épül, ezeknél valószínűsíthetően az algoritmus is így van összerakva, hiszen minél többen találnak párt, annál kevesebben fogják használni az appokat. Azok, akik most újrakezdik a randizást, belecsúszhatnak az ördögi körforgásba: a gyors szexek gyors, ám illékony önbizalmat adhatnak. Ha pedig rákaptunk ennek az önbizalomlöketnek az ízére, nehéz ebből kiszállni és szembenézni a kudarcélményekkel is.

Márpedig ha érzelmekről is van szó, akkor a kudarc, a csalódás benne van a pakliban.

Ahogy akkor is csalódhatunk, ha hatalmas elvárásokkal esünk neki a teljesen idegen emberrel való ismerkedésnek, és az alapján ítéljük meg, amit képeken vagy éppen szemtől szemben látunk.

Akik most újra elkezdenek ismerkedni, saját maguk is elérhetnek oda, ahova a reality résztvevői: a gyors, sokszor semmitmondó szexek helyett megtanulhatják, hogyan lenne jó közeledni valakihez. Ha pedig máshogyan viselkednek az első találkozásokon, mint eddig tették, lehetőség van arra is, hogy valóban nyitottak legyenek valami jóra.

 

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik