Élet-Stílus

Több ezer nőnek járhat kártérítés azért, mert nem biztonságos mellimplantátumokat kaptak korábban

BSIP / Universal Images Group via Getty Images
BSIP / Universal Images Group via Getty Images
A francia PIP (Poly Implant Prothese) implantátumok gyártását 2010-ben állították le, mert kiderült, hogy egészségügyi szilikon helyett ipari szilikont tartalmaztak. Az átverés több mint 2500 áldozata közösen fordult a párizsi bírósághoz kompenzáció reményében.

2001 és 2010 között a francia alapítású, egykor a világ harmadik legnagyobb szilikonimplantátum-gyártójának számító Poly Implant Prothese (PIP) nevű cég olyan implantátumokat forgalmazott, amiket egészségügyi szilikon helyett ipari szilikonnal töltöttek fel. Amikor lebuktak, akkora botrány lett, hogy az implantátumok gyártását beszüntették, a cég becsődölt,  a vezetőjének pedig börtönbe kellett vonulnia (mivel elfelejtette befizetni az ügyben rá kiszabott óvadékot).

Börtönben az életveszélyes implantátumok gyártója
A 72 éves Jean-Claude Mast azért vitték be, mert nem fizette ki azt a 100 ezer eurót, amiért cserébe januárban szabadon engedték.

Az áldozatok azóta is tartó felháborodása teljesen érthető, hiszen a becslések szerint akár 400 ezer nőbe kerülhettek bele ilyen implantátumok ebben az évtizedben.

Ráadásul az amerikai fogyasztóvédelem már 2000-ben figyelmeztette a céget, hogy veszélyesek lehetnek az implantátumok, szóval az átverés tudatos volt.

A BBC csütörtökön azt közölte az ügy legújabb feljeményeként, hogy összefogott nagyjából 2700 áldozat, akiknek napi szinten szenvedést okoz vagy okozott a beléjük ültetett PIP implantátum, és kártérítés reményében a francia bírósághoz fordultak. Ha a bíróság döntése nekik kedvezne, az azért lenne fontos, mert a több tíz-, sőt több százezer PIP implantátumokkal átvert áldozat előtt nyithatná meg a kapukat.

A párizsi bíróság az implatátumokhoz biztonsági tanúsítványt kiállító német TUV Rheinland nevű vállalat felelősségét is vizsgálja az ügyben, de a cég a BBC szerint nem kívánta kommentálni a dolgot.

A brit közmédia több brit áldozatot is bemutatott. Egyikük, Jan Spivey, akinek eredetileg mellrákja volt, és az ezzel kapcsolatos mellműtéte után rakatott be magának implantátumokat. A plasztikai műtétet követően azonban rendszeresen fájtak az izületei, fájt a feje, a mellkasa és a háta, valamint állandóan fáradtnak érezte magát és szorongott.

Az implantátumokat azóta eltávolították belőle, és ezután az is kiderült, hogy szivárgott belőlük a szilikon.

Ráadásul a nő szerint az egészet a mentális állapota is megsínylette, amin az implantátumokat eltávolító műtét sem segített teljesen.

Egy másik áldozat, Alifie Jones azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy amikor a múlt hónapban rászánta magát, hogy kivetesse a PIP implantátumait, akkor meglepően tapasztalta a sebésze, hogy az implantátumok több darabra törtek a testében.

Olivier Aumaître, a nagyjából 2700 áldozatot képviselő ügyvéd reméli, hogy a tízéves jogi csatározás csütörtökön véget ér, és a bíróság nekik ad igazat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik