Élet-Stílus

Tíz éve tudják, hogy veszélyes a mellimplantátum

A rossz minőségű, PIP szilikon implantátumok több százezer nő egészségét veszélyeztethetik.

Tovább gyűrűzik a francia Poly Implant Prothese (PIP) cég mellimplantátum-botránya. Ahogy arról itt beszámoltunk, a közelmúltban kiderült, hogy a francia gyártó rossz minőségű implantátumokkal látta el a mellnagyobbításra jelentkező – főleg francia és brit – pácienseit. A PIP azzal hibázott óriásit, hogy olyan szilikonnal töltötte fel az implantátumait, amit elsősorban nem egészségügyi célra, hanem számítógépekhez és elektronikai eszközökhöz használtak.

A szakértők szerint az anyag gyorsabban és idő előtt tönkreteheti az egyes implantátumok külső borítását, ami így sokkal könnyebben kiszakadhat, mint a megbízható – ezzel együtt drágább – változatok. A szilikon a test szöveteibe szivárogva gyulladásos betegségekért felelhet, és szélsőséges esetben daganatot okozhat.

Az adatok szerint a PIP működése során – a botrány miatt a cég csődbe ment – legalább 300 ezer nő kapott a rossz minőségű implantátumokból, akik most tanácstalanok. A szakértők igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy bár az implantátumokat mindenképpen el kell távolíttatniuk, ezek a műtétek egyáltalán nem sürgős természetűek, csupán elővigyázatosságból szükségesek.

Míg Hollandiában és Izraelben a kétségbeesett nőket telefonon próbálják megnyugtatni, addig a francia hatóság jelezte, hogy készek kifizetni az érintettek műtéti költségeit. Nagy-Britanniában ezzel szemben az orvosok azt hangoztatják, hogy az elmúlt években egy rákos eset sem hozható összefüggésbe az implantátummal vagy a szilikonnal.

Időközben – az elrendelt vizsgálat során – kiderült az is, hogy az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság, az FDA, már 2000-ben figyelmeztette a francia gyártót, hogy az implantátumok veszélyesek lehetnek. A francia hatóságok közben a PIP 72 éves alapítója és ügyvezetője – az egykori hentes ellen – világméretű körözést adtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik