Élet-Stílus

Börtönben az életveszélyes implantátumok gyártója

A 72 éves Jean-Claude Mast azért vitték be, mert nem fizette ki azt a 100 ezer eurót, amiért cserébe januárban szabadon engedték.

Mas, aki 1991-ben alapította meg a későbbi harmadik legnagyobb implantátum gyárat, kedden került börtönbe, mert nem fizette ki az óvadékot, aminek fejében szabadon távozhatott azután, hogy gondatlan veszélyeztetéssel vádolták.

Az úgynevezett PIP (Poly Implant Prothese) implantátumok körül először 2010-ben robbant ki botrány: ekkor állították le az implantátumok gyártását, mert mint kiderült készítői egészségügyi szilikonzselé helyett ipari célra készült szilikonnal töltötték meg azokat. Ennek hatására a beültetett implantátumok gyorsabban elhasználódtak, intenzív behatásra könnyebben sérültek, mint hagyományos társaik.

Eddigre egyébként 65 országban már több mint 400 ezer nőnek ültettek be ilyen implantátumot. A mostani hisztéria azért törhetett ki, mert a közelmúltban egy 53 éves nő, akinek ilyen implantátuma volt egy igen ritka daganatos betegségben, a primitív mell limfómában halt meg.

Ennek hatására a francia kormány vizsgálatot indított, majd az érintett 30 ezer francia nőnek azt javasolta, hogy távolíttassák el az implantátumot. Később Németországban és Csehországban is ezt javasolták az érintetteknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik