Élet-Stílus

Lehet, hogy ez nem is a tavaszi fáradtság, hanem vashiány

Getty Images
Getty Images
A vashiányt azért nehéz azonosítani, mert a tünetei sok más betegségre is utalhatnak, sőt, nem is mindig vesszük észre őket. Számos oka lehet annak, ha sápadtak, fáradtak, enerváltak vagyunk, vagy ha szédülünk: mindezeket a vashiány is okozhatja.

A testünknek nagyobb szüksége van a vasra, mint azt gondolnánk. A szervezet ugyanis ennek a nyomelemnek segítségével képes a hemoglobint, a vörösvértestek oxigénszállító proteinjét előállítani.

Ha a vérünkben nincs elég hemoglobin, akkor sem a szerveink, sem az izmaink nem jutnak elegendő oxigénhez, így a működésük zavart szenved. A kezdeti vashiányos állapot megfelelő vaspótlás nélkül anémiává, vagyis vérszegénységgé súlyosbodhat. A vérszegénységnek több fajtája van, közülük a leggyakoribb a vashiányos anémia.

A vashiányt okozhat például a nem megfelelő étrend, amivel nem tudjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiségű vasat biztosítani. Lehet oka bélgyulladás is, ami az étkezéssel bevitt vas felszívódását akadályozza meg, de a megnövekedett vasszükséglet, például a terhesség idején, ugyancsak fokozza vashiány kialakulásának kockázatát.

Nehezen észrevehető

A vashiánnyal pont az a legnagyobb probléma, hogy a nem jellegzetes panaszok miatt nem biztos, hogy időben felismerik. A vashiány tünetei közé tartozik a fáradtság, a koncentrációhiány és a nehézlégzés is, melyeket számos egyéb betegség ugyanúgy kiválhatja.

A tünetek súlyossága ráadásul nagyban függ az élethelyzetünktől, illetve attól is, hogy hány évesek vagyunk, milyen az általános egészségi állapotunk, és hogy mennyire súlyos a vashiányunk. De akár az is előfordulhat, hogy valaki szinte tünetmentesen jut el egészen az anémiáig.

Mitől vagyunk fáradtak?

A fáradtság csalóka tünet, hiszen a modern élet egyik jellemzője a túlhajszoltság. Az emberek jó része folyamatosan kimerültnek érzi magát, ezért nehéz megmondani, hogy a fáradtságunk mondjuk a stressz, a bezártság, a mozgáshiány vagy éppen a vashiány miatt jelentkezik. Ám ha már huzamosabb ideje minden reggel fáradtan indítjuk a napot, akkor érdemes vashiányra gyanakodni.

További tünet lehet a sápadtság. A hemoglobin adja a vér vörös színét, és ha a vérünkben nincs elég hemoglobin, attól a bőrünk is sápadtabb lesz. A vashiányos sápadtság nem feltétlenül terjed ki az egész testre, megjelenhet például csak az arcon, a szemhéjakon vagy csak az ínyünkön. Gyakran ez az első olyan jel, amelyekre az orvosok figyelnek, ha felmerül a vérszegénység gyanúja.

Jellemző tünet lehet még a fejfájás és a szédülés is, de jóval ritkábban, mint mondjuk a szaporább és nehezebb légvétel. Utóbbit az okozza, hogy a test gyorsabb és gyakoribb levegővétellel próbál több oxigénhez jutni, előbbinek viszont az az oka, hogy a hemoglobin hiánya miatt nem jut elég oxigén az agyba.

Hirdetés

Előzze meg a vashiányt!

A megfelelő vasbevitelre mindenkinek szüksége van, különösen a nőknek. Ne várja meg a vashiány és vérszegénység jelentkezését! A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi. Kényelmes, mert étkezés közben bevehető. Biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Kíméletes, mert jóval kevesebb gyomor- és bélpanaszt okoz. Az optimális elemi vastartalmú Maltofer vény nélkül kapható, csokoládéízű rágótabletta.

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik