Élet-Stílus

Oktatási forradalom készül Kínában annak érdekében, hogy a férfiak férfiasabbak legyenek

A kormány szerint leginkább a popsztárok hibája, hogy a gyerekek már nem akarnak katonának állni.

Rendesen felkavarta a közvéleményt Kínában az oktatási minisztérium közleménye, amely szerint túl femininek a kínai férfiak, ezért át kell alakítani az oktatáspolitikát, írja a BBC.

A kormány képviselői meglepő módon azt is megnevezték, hogy kiket tartanak felelősnek az ország férfiainak eltunyulásáért: szerintük az egész Kína férfi popsztárjainak és hírességeinek a hibája, akik a véleményük szerint szintén feminim jegyeket mutatnak túlnyomórészt, bennük pedig egész generációk lelnek példaképre.

A kormány már a tanári szobákban elkezdené az átalakítást azzal, hogy az iskolák sportos, jó formában lévő tanárokat toborozzanak. A tervezet külön kiemeli, hogy érdemes lenne foglalkoztatni visszavonult sportolókat, vagy a sport világából érkező háttérembereket, ezzel párhuzamosan pedig ráfeküdni a maszkulin sportágak fejlesztésére. Itt a futballt említik példaként, ami egyébként is a legnépszerűbb sport az 1,4 milliárdos népességű országban.

A tervezett reform fogadtatása egyöntetűen negatív volt az országban, a fiatalok leginkább a közösségi médiában igyekeztek hangot adni a felháborodásuknak.

70 millióval több férfi él az országban, mint nő. Nincs még egy olyan ország, ahol ekkora különbség lenne az eltérés a nemek arányában. Nem elé maszkulin így is az ország?

– írta például egy felhasználó a kínai közösségi oldalra, a Weibóra, míg mások azt pedzegették, hogy vajon miért félnek a férfiak attól, hogy hasonlítsanak a nőkre.

Az oktatási reformtervezet nem a semmiből érkezett meg, az elmúlt hónapokban több kritika is érte a politikusok részéről a kínai fiatalokat. Tavaly májusban az Államtanács egyik delegáltja, Si Zefu elmélkedett a nyilvánosság előtt arról, hogy a mai kamasz fiúk gyengék, félénkek és puhányok, amihez az is hozzájárul, hogy sokukat az anyjuk, vagy a nagyanyjuk nevel.

Ezek a körülmények, és az, hogy mára a popsztárok lettek a fiatalok legfőbb ikonjai, rövid úton ahhoz vezetett Zefu szerint, hogy mára egyre kevesebb gyerek akar katona lenni, amin sürgősen változtatni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik