Élet-Stílus

Három hónapon át élt titokban a chicagói reptéren, mert „félt a koronavírustól”

Kaliforniából Chicagón át Indiába tartott Aditya Udai Singh, aki végül nem szállt fel a második járatára, helyette inkább vallási nézeteit terjesztette az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb repterén. Túlélését az utasoktól kapott ételnek és egy elveszett belépőkártyának köszönheti.

Január közepén tartóztatták le az egyes források szerint harminchat, mások szerint harminchárom éves Aditya Udai Singh nevű indiai állampolgárt, amiért tiltott területen tartózkodott, és ötszáz dollár (nagyjából 150 ezer forint) érték alatt lopott el dolgokat. A férfi még október 19-én érkezett a chicagói O’Hare repülőtérre Los Angelesből, de három hónapon át senkinek nem tűnt fel, hogy a reptér tranzitterületén él.

Végül január 16-án ment oda hozzá a United Airlines két alkalmazottja, akik megkérték, igazolja magát. Singh erre lejjebb húzta a maszkját és bemutatta a nyakán viselt igazolványt. Az viszont nem az övé volt, hanem egy műveleti vezetőé, aki október végén jelentette, hogy eltűnt a belépőkártyája. Erre rendőröket hívtak, akik őrizetbe vették a férfit.

Chicago Police Department

Vasárnap már a bíró előtt is állt, hogy az megállapítsa, óvadék ellenében szabadlábra helyezhetik-e. Vallomásában Singh azt állította, azért élt a repülőtéren, mert félt hazatérni a koronavírus miatt. Mint kiderült, étellel más utasok látták el, az igazolványt meg csak úgy találta.

Azt nem lehetett tudni, miért éppen Chicagóban maradt, egyáltalán mit keresett ott, a férfi eredetileg Los Angeles elővárosában, Orange-ban élt többedmagával. Hozzátartozóról sem tudni a környéken, mondta a kirendelt ügyvédje, Courtney Smallwood. Az egyetemen vendéglátásból diplomázó, de munkanélküli férfiről nem tudni, hogy korábban meggyűlt-e már a baja törvénnyel. Smallwood hangsúlyozta, hogy bár a körülmények szokatlanok, Singh nem követett el erőszakos bűncselekményt.

A bíró, Susana Ortiz alig akart hinni a fülének.

Szóval, ha jól értem, azt mondják nekem, hogy egy illetéktelen, alkalmazásban nem álló személy az O’Hare repülőtér biztosított területén élhetett a gyanú szerint 2020. október 19-e és 2021. január 16-a között? Csak hogy tisztán látom-e.

Az O’Hare a fel- és leszállásokat tekintve az első, utazószámban pedig a hatodik legforgalmasabb repülőtér volt a Földön 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt még átlagosan évi 84,6 millió utas fordult meg itt. Ortiz végül ezerdolláros, csaknem 300 ezer forintos óvadékot állapított meg azzal a kikötéssel, hogy Singh nem léphet be újra az O’Hare repülőtérre, és január 27-én újra meg kell jelennie a bíróságon.

„A bíróság meglehetősen sokkolónak tartja azokat az állítólagos tényeket és körülményeket, amik arra utalnak, hogy az egész jelenség ilyen hosszú ideig állt fent. Arra alapozva, hogy a repülőtereknek teljesen biztonságosnak kell lenniük, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat utazás közben, úgy vélem, ezek az állítólagos cselekedetek veszélyt jelentenek a közösségre” – mondta indoklásában a bíró.

A város reptereit felügyelő Chicagói Légügyi Hivatal közleményében azt írta, a számukra a biztonság a legfontosabb, ezt több szolgálat szavatolja egyszerre, az ügyben pedig a nyomozás még tart, de azt már sikerült megállapítaniuk, hogy a férfi nem jelentett biztonsági kockázatot sem a repülőtér, sem az utazóközönség számára.

A Chicago Sun-Times úgy tudja, a férfi hétfőn még mindig a Cook megyei börtönben ült, vagyis egyelőre nem élt az óvadék fizetésének lehetőségével.

Koronavírusos karmikus lecke

A Chicago Tribune kiderítette, hogy Singh öt év amerikai tartózkodás után, október 19-én elbúcsúzott kaliforniai barátaitól, hogy megkezdje az útját a Los Angeles-i repülőtérről haza, Indiába. A rendőrség beszámolója szerint Singh azért nem utazott tovább Chicagóból, mert félt a koronavírustól. A lap repülőtéri forrása szerint továbbra sem tudni, hogy Singh lopta vagy tényleg találta a belépőkártyát, de az biztos, hogy miután eredeti tulajdonosa jelentette az eltűnését, le kellett (volna) tiltani, és ha Singh megpróbálta volna használni, nemcsak nem tudta volna, de a rendszer riasztott is volna.

Singh az Oklahomai Állami Egyetem mesterképzésére járt, majd miután végzett, 2019 nyarán a kaliforniai  Orange városába költözött, ahol egy Carl Jones nevű férfi házában élt. Jones a szállásért cserébe azt kérte tőle, hogy segítsen idős apja gondozásában és más ház körüli teendőkben. Jones arról beszélt a lapnak, hogy Singhnek lassan lejárt a vízuma, ezért tervezte, hogy októberben hazatér édesanyjához. Singhet „nagyon szelíd léleknek” írta le, aki sokszor segített önkéntes alapon hajléktalanokon.

Daniel SLIM / AFP O’Hare nemzetközi repülőtér

Jones és „a mélyen spirituális” Singh egy Mary Steele nevű  nőn keresztül ismerkedett meg, aki többször utazott Oklahoma és Kalifornia között „különböző vallási és politikai események” miatt. Steele, aki maga is Jonesnál élt, utoljára augusztusban találkozott a férfival, azóta viszont többször is beszéltek telefonon és üzeneteket is váltottak,

Singh november végén elárulta neki, hogy a repülőtéren él „egyfajta lelki ébredés” részeként. A nő egy ideig hitt neki, de aztán nem tudta elképzelni, hogy ilyen hosszan a repülőtéren tartózkodjon barátja.

Steele több üzenetet is megmutatott a Tribune újságírójának, köztük egy olyan képet is, ahol a férfi utasok között látható a repülőtéren. Steele többször is felajánlotta segítségét a továbbutazáshoz, de Singh ezt visszautasította

„Be kell fejeznem az itt tanult karmikus leckéket, csak utána mehetek haza Indiába” – írta Singh a nőnek december 1-jén, és azt is elmesélte neki, hogy szeret beszélgetni az utasokkal, megosztani velük a buddhista és hinduista gondolatait, és megpróbálja jobbá tenni az életüket.

Nem sokkal letartóztatása előtt Singh azt mondta Steele-nek, hogy vissza akar menni Kaliforniába, hogy aztán végre tényleg hazautazzon Indiába, már a buszjegyárakról is beszéltek.

„Lelkileg növekszem ennek a tapasztalatnak köszönhetően, és tudom, hogy ezáltal erősebben kerülök ki innen” – írta Singh. Mindkét barátja „érzékeny, kedves” férfiként jellemezte, akinek „talán túl könnyen is meg lehet nyerni a bizalmát”. Azt tudják, hogy Singh egy barátja miatt pénzügyi problémába keveredett, de azt nem, hogy ez összefüggésben van-e a reptéren maradásával.

Ő egy csodálatos, jólelkű férfi. Szívében nincs helye rosszindulatnak vagy rosszakaratnak. Ezt az egészet azért tette, mert tényleg érezte az egyetemes erőket – Istent, a Szentlelket, akárhogy is nevezzük –, amelyek azt mondták neki, ez a karmikus leckéje. És most a karmikus leckéje (a börtönben) az Egyesült Államokban van

– nyilatkozta Steele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik