Élet-Stílus

Mi választja el a rossz párkapcsolatot a jótól?

csalad
csalad
Mi tesz egy párkapcsolatot, házasságot egészségessé? Mit is jelent az pontosan, hogy egészséges? És honnan tudhatjuk, ha egészségtelen?

Egészséges, ha érzelmileg biztonságos

Mindannyian ismerjük, milyen az, amikor boldogok vagyunk a szerelmi kapcsolatainkban. Ezek az időszakok általában a kapcsolat kezdeti, szenvedélyes szerelmi részére jellemzők, illetve a közös nyaralásokra, kirándulásokra. Azokra az időkre, amikor a hétköznapoktól, munkától akár fizikailag is eltávolodva együtt vagyunk egy oldottabb, nyugodtabb környezetben. Ami más, mint a megszokott életünk. Ezek az időszakok a párkapcsolatokban mindenkit feltöltenek, a boldogtalan, stresszesebb idők pedig elvesznek az erőnkből; a boldog és boldogtalan idők váltakozása egy bizonyos szintig teljesen normális.

Vannak azonban olyan élethelyzetek, amik komolyan kihatnak a párkapcsolatunkra és lehetséges, hogy egészségtelenné teszik hosszú távon.

Az egészséges párkapcsolat vagy házasság leginkább arról ismerhető meg, hogy a pár tagjai számára érzelmileg biztonságos, kölcsönösen szeretik és tisztelik egymást, van köztük bizalom. Az egészségtelen párkapcsolat vagy házasság mérgező környezetet teremt, ami mindkét fél életét megterheli; befolyásolja az alvás minőségét, káros szokásokra késztet, fokozza a szorongást, erős stresszhelyzetet teremt. Onnan tudhatjuk, hogy egészségtelen a párkapcsolatunk, ha egyedülállóként boldogabbak voltunk. Megtörténhet, hogy a párok tagjai nem ismerik fel, hogy pontosan mennyire egészségtelen romantikus kapcsolatban élnek, és ennek oka leginkább az lehet, hogy az eredeti családjukban a szülők is hasonlóan éltek, így ezt látták egyfajta szokásként.

Mindenki képes tenni azért, hogy a helyzet jobb legyen, és ennek első lépése az, hogy ha felismerjük és ki merjük magunk előtt mondani: igen, ez a szerelmi kapcsolat egészségtelenné vált.

Testi, lelki betegségek is kialakulhatnak

A felismerést segíti, ha szembenézünk a jelekkel és megvizsgáljuk az alábbi kérdések mentén a szerelmi kapcsolatunkat: amennyiben őszintén megválaszoljuk ezeket, láthatjuk, hogy valójában hányadán állunk a párkapcsolatunkban, mennyire egészséges lelkileg számunkra, vagy fontos-e változtatni a helyzeten. Hosszú távon a mérgező emberi kapcsolatok olyan testi betegségeket is előidézhetnek, mint például a szívbetegségek, gyomor és bélrendszeri gondok, de az addig rejtett autoimmun betegségek is felerősödhetnek.

  • Ki merem-e mondani azt, amit érzek, vagy inkább elkerülöm a helyzetet? Félek-e megszólalni bizonyos helyzetekben?
  • Nyomozok-e a partnerem után, belenézek-e a telefonjába, e-mailjeibe? Nyomozgat-e utánam a partnerem valamilyen módon?
  • Megbízható-e a partnerem? Ha valamit megígér, meg is teszi? Esetleg olyan ember, aki az utolsó pillanatban az időpontokat is változtatgatja?
  • Képes-e a partnerem kimutatni valamilyen formában, hogy szeret és fontos vagyok neki? Kapok-e dicséretet? Apróbb ajándékokkal kedveskedik-e? Tölt-e velem elég időt? Van-e számomra elég fizikai érintés –simogatás, ölelés – a kapcsolatban?
  • Ösztönöz-e valamilyen módon a partnerem arra, hogy elérjem a céljaimat az életemben? Vannak-e céljaim, amik csak az enyéim és nem közös célok?
  • Csinálok-e bármit is saját magamért? Képes vagyok-e magammal foglalkozni, a testemet, lelkemet ápolni a partnerem nélkül is? Ez biztonságos érzés, vagy bűntudattal teli?
  • Szabotálja-e a partnerem a terveimet, akár a nyaralásról legyen szó vagy bármilyen egyéb közös időtöltésről? Előfordult-e, hogy próbált rábeszélni valamire, ami csak őt érdekli és nem közösen találtuk ki?
  • Boldognak érzem-e magam a kapcsolatomban, alapvetően jó hangulatban, kellemesen telnek-e a mindennapjaim?

Amennyiben a kérdések megválaszolása után az látszik, hogy egészséges a párkapcsolat vagy a házasság, különösebb tennivaló nincs, folytassuk azon az úton, amin eddig haladtunk. Ha a válaszokból az derül ki, hogy sok-sok lényegi dolog hiányzik a kapcsolatból, célszerű végignézni a korábbi kapcsolatainkat is, hogy azokra mi volt a jellemző. Lehetséges, hogy ismétlődő mintát találunk, ez esetben érdemes megkeresni egy szakembert, aki segít abban, hogy az egészségtelen – akár már testi betegségeket is előidéző – párkapcsolat egészségessé, kiegyensúlyozottá, harmonikussá váljon.

A rendszeres negatív érzések, a kapcsolat miatt eluralkodó stressz és szorongás hosszú távon akár depressziót is előidézhet, ezzel együtt pedig megjelenhetnek öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is. Ebben az esetben sürgősen segítséget kell kérni, és fontos, hogy mindenképpen szakembert keressünk, azaz klinikai szakpszichológust.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Máté Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik