Élet-Stílus

Aranyér: étkezési és életmód összefoglaló

Az aranyérbetegség kortól függetlenül nőket és férfiakat is érint. Viszont néhány életmódbeli és étkezési szabály betartásával sokat javíthatunk a betegségen, vagy éppen megelőzhetjük annak kialakulását. A témáról már többször írtunk, most összeszedtük azokat a cikkeket, melyekben életmódbeli és étkezési javaslatokról esik szó.

Étkezés

Vannak általános érvényű ajánlások arra vonatkozóan, mely ételeket, élelmiszereket kerüljünk és mit részesítsünk előnyben, de a legfontosabb, hogy figyeljük magunkat: melyik étel milyen hatással van az emésztésünkre, elősegíti-e az aranyeres panaszok kialakulását, felerősíti, netán inkább mérsékli a tüneteket. A pro és kontra javaslatokat ebben a cikkünkben szedtük össze:

Mit egyél, és mit kerülj, ha aranyered van?
Az aranyérbetegség rengeteg embert érint, kortól függetlenül nőket és férfiakat is. Néhány szabály betartása sokat javíthat az érintetteknek: amennyiben minket is kínoz ez a betegség, az életmódunkon és étkezési szokásainkon jobb, ha módosítunk. Ezúttal az utóbbiról, vagyis az étkezésről lesz szó.

Életmód

Az aranyér kialakulását sok tényező befolyásolhatja a sportolási szokásoktól kezdve a táplálkozáson át a genetikáig, így sajnos nincs személyre szabott ellenszer rá. Ha viszont tudatosan figyelünk az életmódunkra, minimalizálhatjuk az aranyér kialakulásának kockázatát. Ide tartozik a rendszeres testmozgás. Ebben a cikkünkben írról írtunk bővebben, mire kell figyelni sportoláskor és milyen sporttevékenységet részesítsünk előnyben:

Aranyér és sport? Biztos, hogy jót tesz?
Sokan azt gondolják, aranyérrel sportolni felelőtlenség, pedig valójában szükségünk van a mozgásra, hogy újra egészséges, „aranyérmentes” életet élhessünk!

Amit az aranyérről tudni kell

Az aranyér egy teljesen normális fiziológiai képződmény, a végbélnyílás fölött körülbelül két centiméterre elhelyezkedő, nyálkahártyával fedett érköteg. Elhelyezkedés alapján belső és külső aranyerességet különböztetünk meg. Hogy melyiknek pontosan mik a tünetei és mikor kezdődik a baj, itt írtunk részletesebben:

Vér, fájdalom, ijedtség: ez az aranyér
Miért lenne aranyból az aranyér?

Még több cikk az aranyérről ezen a linken található.

Hirdetés

Aranyér??? Nem legyen probléma! A Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs – telitalálat aranyér ellen. A hialuronsav és gyógynövények előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád hatékony segítség az aranyér korai tüneteire. A tünetektől függően a kúp és kenőcs kombinálva is használható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik