Élet-Stílus

Mit egyél, és mit kerülj, ha aranyered van?

Az aranyérbetegség rengeteg embert érint, kortól függetlenül nőket és férfiakat is. Néhány szabály betartása sokat javíthat az érintetteknek: amennyiben minket is kínoz ez a betegség, az életmódunkon és étkezési szokásainkon jobb, ha módosítunk. Ezúttal az utóbbiról, vagyis az étkezésről lesz szó.

Minden ember más, ugyanaz az étel egyikünknek ártalmas lehet, másoknak ellenben nincs vele gondjuk, sőt kifejezetten jólesik nekik és jót is tesz velük. Az aranyérbetegség esetén sincs ez másként: a számunkra ideális étrend kialakításánál az a legfontosabb, hogy figyeljük magunkat, melyik étel milyen hatással van az emésztésünkre, elősegíti-e az aranyeres panaszok kialakulását, felerősíti, netán inkább mérsékli a tüneteket.

Kontra

Jobb, ha kerüljük az olyan ételeket, amelyek székrekedést okozhatnak, mert azoktól csak még jobban kell erőlködnünk a vécén. Vagyis ne együnk rostban és tápanyagban szegény, továbbá túl zsíros, fűszeres vagy olajban sült ételeket, de mellőzzük, vagy legalább mérsékeljük a gyorséttermi, az előre csomagolt vagy feldolgozott élelmiszerek fogyasztását is. A „kerülendők” listája – mint mindig – valószínűleg hosszabb, mint az „ajánlottak” felsorolása, ráadásul egyénenként is változhat az összeállítás. Általános érvényű azonban, hogy a túl sok pékáru (főként a fehér lisztből készültek!), kekszek, sütik nem tesznek jót, mint ahogyan sokaknak a sajtok, a tej vagy a jégkrémek sem. Ugyanígy próbáljuk meg nagy ívben elkerülni a bevásárláskor a sok hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, italokat, az éretlen banánt, és ha mindenképpen nassolni szeretnénk, akkor ne a csokoládé jusson elsőként az eszünkbe.

Pro

Az aranyér és székrekedés elkerüléséhez a folyadék és rostbevitel különösen fontos, ez ugyanis fenntartja a belekben a nedvességet, normalizálja a széklet állagát, így könnyebben távozhat az, aminek távoznia kell. Ügyeljünk a rendszeres, napi 2-3 liternyi, lehetőleg szénhidrát-, alkohol- és koffeinmentes folyadék bevitelére, vagyis a víz, gyógytea, otthon facsart gyümölcslé jöhet minden mennyiségben, de egy jó tányér leves sok főtt zöldséggel szintén hasznos lehet. A gyümölcsök között részesítsük előnyben a citrusféléket, a bogyós gyümölcsöket (áfonya, szeder, eper), de szezontól függően a szilva, szőlő, cseresznye és barack is kiváló, épp úgy, mint néhány egzotikus gyümölcs (ananász, papaya, mangó). Zöldségek közül az aranyér ellen a legjobbak a céklafélék, a répa, a zeller, a retek, a lédús paradicsom, a rostban gazdag kukorica, brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, vagy a hüvelyesek (bab, csicseriborsó, lencse).  Áldásosak a különböző olajos magvak, illetve a gabonafélék közül a zab, a lenmag, a bolhafűmag, a búzakorpa. A pékárukból a teljes kiőrlésű termékeket érdemes választani, és mellé savanyított tejtermékeket (joghurt, kefir) fogyasztani. Ha már édesíteni szeretnénk az ételeinket, ki ne maradjon a felsorolásból a méz, esetleg a cukoralkoholok jöhetnek még szóba, vagyis a szorbit, xilit, eritriol. Ha meg nassolnánk, akkor egy tál bogyós gyümölcs, sült alma vagy körte, vagy olyasmi, amiben sok a zab vagy a zabpehely remek választás lehet.

Ha úgy érezzük, jön elő az aranyerünk, használhat, ha ricinusolajat keverünk a joghurtunkba, kefirünkbe, amit még reggeli előtt érdemes elfogyasztani. Enyhe hashajtásra, béltisztításra jók a magnézium-szulfátos vizek is. Egyébként is sok vizet igyunk, ha az aranyérrel van problémánk, naponta legalább két litert.

Szponzorált tartalom

Aranyér??? Nem probléma! A Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs – telitalálat aranyér ellen. A hialuronsav és a gyógynövények gyorsan enyhítik a tüneteket, csillapítják a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és segítik a szövetregenerációt. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik