A neves tévéséf, Gino D’Acampo elmondta, miért készíti el mindenki rosszul a bolognai spagettit

Tej kell bele, paradicsom nem.

A brit ITV reggeli műsorának volt vendége a magyar tévécsatornákon is látható Gino D’Acampo, és elárulta, mik a bolognai elkészítésének a titkai. Először is nem spagettivel, hanem tagliatelle tésztával készül, ráadásul hozzáadunk sokszor teljesen felesleges fűszereket is.

Szerinte csak pár szabályt kell betartani ahhoz, hogy tradicionális „olasz” bolognait készítsen el valaki, plusz, hogy

az ő titkos hozzávalója: a tej.

Na, de a többi szabály:

1. Ne csak egyfajta húst használjunk hozzá

A finomra vágott hagymát, zellert és sárgarépát egy kis olívaolajon kell megdinsztelni, aztán jöhet a hús. Sokan csak marha- vagy bárányhúsból készítik, de ez Gino szerint hiba, egyszerre disznóból és marhából kellene, mert akkor lesz a legjobb az íze (a sertéstől) és a textúrája (a marhától).

2. Adjunk tejet a szószhoz

A szakács szerint akár hisszük, akár nem, a tejtől lágyabb lesz a hús, amitől pedig a szósz állaga lesz jobb. Egy korty bortól és egy kevés alaplétől pedig az íze lesz mélyebb. A három folyadékból a bort kell először belerakni, hogy elpárologjon belőle az alkohol.

3. Ne adjunk hozzá paradicsomot

Ez is furán hangozhat, bár egy fokkal talán kevésbé, mint a tej. A hagyományos bolognaiban ugyanis nincs paradicsom, csak paradicsomkoncentrátum, ami „teljesen más”.

Aztán a szósz elkészüléséhez még kell három óra, míg alacsony lángon hagyjuk főni. Az első felében rajtahagyjuk a fedelet, és kevergetjük 15 percenként. A második másfél órában aztán vegyük le a fedőt és hagyjuk, hadd redukálódjon a szószunk.

Kész, már csak a már említett tagliatelle kell, természetesen al dentére (rágósra főzve, vagyis hogy még rágni lehet, nem főtt szét).

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Getty Images