Élet-Stílus

Miért érdemes inkább orron át levegőt venni?

Az emberi orr egyik legfőbb funkciója a levegővétel. A szájnak ezt a feladatot csak vészhelyzetben kellene ellátnia, vagyis akkor, ha az orrlégzést valami akadályozza.

Az ember kétféleképpen tud levegőt venni, orron és szájon át. Elsőre sok különbséget nem is találunk a kettő között, pedig a legtöbb kutatás szerint sokkal előnyösebb az orrlégzés. Ha az orrunkon keresztül jut be a levegő a légutakba, annak számos pozitív hatása van az egészségünkre.

Harcol a fertőzések ellen

Az orrunkon beszívott levegő felmelegszik, nedvesebb lesz, és nitrogén-monoxiddal keveredik. Utóbbinak az a szerepe, hogy megölje a baktériumokat, miközben értágítóként is funkcionál. Az orr nyálkahártyájának csillószőre ráadásul megszűri, megtisztítja a levegőt a benne lévő káros szennyeződésektől, porszemektől.

Az értágító hatás növeli az úgynevezett alveolusok, vagyis a tüdőben lévő léghólyagocskák felületét, amelyeken keresztül az oxigén felszívódik. Így a szervezet egy légvétellel sokkal több oxigénhez jut, mint ha szájon át lélegeztünk volna.

Melegíti a testet

Az orrunk nem csak a légzésünkért felelős, hanem a kilélegzett hő és nedvesség 33 százalékának visszaáramoltatásáért is.

Megnyugtat

Az orron át való légzés segíti korlátozni az oxigénbevitelt, és ezzel lassulásra készteti a testet. Lassul a keringésünk és csökken a vérnyomásunk, ami csökkenti a stresszt is.

A szájon át történő levegővételre vészhelyzetben van szükség

Ha szájon át vesszük a levegőt, sok fontos légzési mechanizmust megkerülünk, amelyek következménye alvászavar és horkolás is lehet. Vészhelyzet van például, ha a szervezet oxigénszintje alacsony, ilyenkor egy légvétellel a szájon át jóval nagyobb mennyiségű levegő jut a tüdőbe.

De mindez veszélyekkel is járhat. Az orr szűrőfunkciójának kiesése miatt, a szájon át történő légzés szabad utat nyit a baktériumok előtt, amelyek így akadálytalanul juthatnak el akár az alsó légutakig, és okozhatnak fertőzéseket.

Szponzorált tartalom

Megfázás? Nátha? Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére! Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik