Élet-Stílus

Imádják a facebookozók a ’80-as évekbeli magyar fotót – elkészült a 2020-as változata

A fotós, Manek Attila mesélt lapunknak a családi képről, majd újra is fotózta azt.

Több mint 8 ezer lájknál jár egy 80-as évek végén készült fotó a Budapest régi képeken Facebook-csoportban, ami nemcsak tetszést aratott, de a kommentelőket is megmozgatta: néhány nap alatt több mint 650-en szóltak hozzá.

Volt, aki Diana hercegnéhez hasonlította az 1987-es fotón látható anyát, mások a fiatal nő karizmát dicsérték, még többen a munkabírását. Még olyan hozzászólás is érkezett, ami szerint összeollózott a kép, esetleg nem is Magyarországon készült (holott a bejegyzésben feltüntették, hogy Budapest a helyszín, továbbá látható a fotós neve is).

A hozzászólók között váratlanul feltűnt a szatyorból kilógó kislány testvére, Manek Fanni, aki beírta, hogy a fotón édesanyja és nővére látható. Ezek után megkerestük a fényképet készítő Manek Attilát, Fanni apját, aki nem csak kedvtelésből és nem csak a családról készített képeket, hiszen hivatásos fotósról van szó, aki az MTI Fotószerkesztőség vezetője is volt, és számtalan lapnak dolgozott, szabadúszóként ma is dolgozik.

Manek Attila elmesélte, hogy az 1987-es fotó a Múzeum körúton készült, ahol akkoriban laktak.

A „második műszak” nehézségét akarta ábrázolni a képpel, azt, hogy mennyire le vannak terhelve az anyukák: munka után viszik haza a gyereket, és még be is kell vásárolniuk. A vicc kedvéért került a kislány, Enikő a hatalmas szatyorba.

Az eredeti kép negatívja az MTI (MTVA) archívumában található, a fotós nem is tudott róla, hogy a Facebookra felkerült egy digitális változata – mint ahogy arról sincs biztos információja, ki és honnan jutott a fényképhez.

Valahogy felkerült a Facebookra, nekem is csak szólt valaki, hogy milyen népszerű a kép. A fotó már korábban is felbukkant itt-ott, más verzióban is. Már egy taxiban is látták a fotót: egy sofőr Budapest régi képeit pörgeti az utasok szórakoztatására, és abban a válogatásban is szerepelt ez a fénykép. Úgy látszik, önálló életet kezdett élni.

Manek elmondta, hogy annak idején díjat nyert a fényképpel a sajtófotó-pályázaton, majd egy jubileumi sajtófotó-kiállításon is feltűnt a korábbi évek legjobb képei között, emiatt gyanítja, hogy ekkor „tévedhetett ki az internetre” is.

A Budapest régi képeken csoport mellett a kép felkerült a Twitterre is, ahol 45 ezer lájknál jár, és az Imgur nevű képmegosztón is felbukkant, ahol több mint százezren látták egyetlen nap alatt. Manek szerint rendkívül „tanulságos” hozzászólások érkeztek, a képet készítő fotósként például érdekes élmény volt olyan kommenttel találkoznia, miszerint

a kép fake news, mert a kelet-európai kommunista országokban akkoriban nem lehetett ilyen zöldségeket vásárolni.

A magyar facebookos poszt alatt sok kommentelő érdeklődött, hogy vajon hogy néznek ki ma a fotón szereplő emberek, ezért Manek Attila úgy döntött, készít egy nagyon hasonló képet, azaz létrehozza annak 2020-as verzióját.

A fotós a rendelkezésünkre bocsátotta az új változatot, amely a budafoki piacon készült. És elmesélte, hogy Enikő azóta 33 éves, a kémiai tudományok doktora, nanotechnológiai vegyészettel foglalkozik. Édesanyja, Márti – akit egyébként Attila az MTI képszerkesztőségében ismert meg – azóta foglalkozott többi között fordítással és cikkírással is, jelenleg pedig egy gyógyászati cégnél dolgozik. Róla többen is azt írták a Facebookon, hogy az 1987-es fotón Diana hercegnére emlékeztet, ami már csak azért is érdekes Manek Attila szerint, mert ő annak idején, budapesti látogatása alkalmával maga is fotózta őt.

Fotó: Manek Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik