Élet-Stílus

Lehet-e szexelni menstruáció idején?

Egyszerű olvasói kérdést kaptunk, amire egyszerű a válasz, mindent lehet, de óvatosan, felelősségteljesen és nem mindegy, melyik napon. A behatolást célszerű lenne kerülni a menstruáció idején, de van más megoldás is a szexuális életre. Ha van olyan kérdésed a szexszel kapcsolatban, amire keresed a választ de nem tudsz kitől kérdezni, szexuálterapeuta szakértőnk várja a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

A pasim azt kéri tőlem, hogy próbáljuk meg a szexet menstruáció alatt is. Két éve vagyunk együtt, egy kicsit ódzkodom ettől, félek, hogy minden véres lesz és hogy fájni fog. Van, hogy én is kívánom olyankor a szexet, de eddig még nem mertem semmit sem tenni, hárítom, és megvárjuk, amíg vége  a menstruációmnak. Nem védekezünk, de egyelőre nem is tervezünk babát, ő 24 éves, én 23 vagyok. Ő szeretné így is a szexet, de én tartok tőle. Lehet szerelmeskedni ilyenkor?

Az olvasói levelet Helga küldte nekünk, ő is más néven éli a mindennapjait, és mi adtuk neki ezt az álnevet, hogy az anonimitását őrizzük.

Lehet vagy sem?

Az ösztrogén és a tesztoszteron hormonok szintje a menstruáció első napján alacsony szinten állnak, körülbelül a harmadik napon már megemelkednek. Ebben a fázisban sok nő érezhet vágyat a szexre, és ez teljesen természetes érzés. Az orgazmus okozta izomösszehúzódások enyhíthetik a menstruációs görcsöketm és a PMS, azaz a premenstruációs szindróma tünetein is valamennyit tompíthatnak, azonban a menstruáció ideje alatti szexet mégis inkább érdemes lenne kerülni magát a behatolást. A női test belseje egy kicsit másképp áll ezeken a napokon, a méh lejjebb ereszkedik és a méhszáj nyitottabban áll, ezek együtt sérülékenyebbé teszik a területet. Nagyobb a fertőzésveszély kockázata, a különböző baktériumok, fertőzések miatt célszerű magát a behatolást kerülni, az előjáték nyugodtan mehet.

Tamponnal, csak a csiklót izgatva biztos, hogy nem lesz probléma a szex, ilyenkor a megfelelő síkosítás hiánya az egyetlen, ami gátolhatja az izgalmakat.

Van, hogy a menstruáció átfedésben van az ovulációval, ezek kiszámíthatatlan folyamatok, ezért sem a legbiztosabb módszer a védekezésre a naptározás. A menstruáció idején zajló szexből is lehet baba, pláne, hogy a nő testében a spermiumok akár öt napig is eléldegélhetnek – ennyi idő alatt újraindul a ciklus és ismét termékenyebbé válik a nő. A legtöbb esetben maguk a nők nem szeretnék a szexet ebben az öt napban, mert kosszal, foltokkal járhat, szégyellik. Aki mindenáron szeretné kipróbálni, megfelelő előkészületekkel, törülközővel a lepedő alatt például bátran nekiállhat, sőt, a misszionárius póz segítheti ezt: kevesebb vér folyik ki fekvő pózban, mint állva vagy guggolva-ülve, a gravitáció miatt.

Azon egyáltalán nem érdemes idegeskedni, hogy a partner mit fog ehhez szólni élesben, ha ő maga kéri, vágyik rá, akkor az extra síkosság, amit a női test ilyenkor biztosít, vonzó gondolat lehet a partnernek. Előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb vérdarabok szex után megjelennek, ezek régebbről ott maradt dolgok, nem pedig a szex okozta sérülések nyomai. Összefoglalva tehát, az előjáték bátran mehet megfelelő higiéniával, és ha mindketten fertőzésmentesek, még gomba sincs egyikük testében sem, akkor a harmadik napon, amikor kevesebb a vérzés, a behatolás is mehet – a közös maszturbálás is lehet opció.

 

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik