Élet-Stílus

Erre van szüksége ahhoz, hogy minél hamarabb elaludjon

Szeretné tudni, mit kell másképp csinálnia, hogy gyorsabban tudjon elaludni esténként? Segítünk néhány trükkel, amelyekkel sikerülhet.

Az alvás fontos része az életünknek, a megfelelő mennyiségű, minőségi alvás pedig nagyságrendekkel javíthatja a közérzetünket.

Csakhogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy minden nap eleget aludjon, ugyanis rengeteg ember számára problémát jelent már maga az elalvás is. Ezért összegyűjtöttük, hogy melyek a legfontosabb trükkök, amelyek segíthetnek könnyebben elaludni.

Ne legyen túl meleg a hálószoba

A testünk hőmérséklete megváltozik alvás közben. A maghőmérsékletünk csökken, de a végtagjaink hőmérséklete emelkedik. Ha túl meleg van a szobában, akkor esetleg nehezebben tudunk elaludni is.

A környezet jó alváshoz szükséges ideális hőmérséklete egyénenként változó, de a hálószobánkat jellemzően 15 és 23 fok közé kellene temperálni.

Ezekkel a trükkökkel tudunk nyári hőségben is kényelmesen aludni
Nyár van, forróság, ilyenkor messze nem olyan hívogató az ágy, mint a hideg téli éjszakákon. Összeszedtük a legjobb trükköket, melyekkel nyáron is pihentető lehet az alvás.

Az is segíthet, ha lefekvés előtt veszünk egy forró fürdőt, mert ahogy a testünk a fürdés után lehűl, az jelet küldhet az agyunknak, hogy készen állunk az alvásra.

Használjuk a 4-7-8 módszert

A 4-7-8 módszer egy egyszerű, de hatékony eljárás arra, hogy megnyugodjunk és előkészüljünk az alváshoz. A módszer a stressz ellen is működik, pont ezért hasznos az alvás elősegítéséhez: minél nyugodtabbak vagyunk, annál könnyebben alszunk el.

Íme a lépések:

  • Tegyük a nyelvünk hegyét a felső fogsorunk mögé.
  • Lélegezzünk ki teljesen a szánkon keresztül és adjunk ki susogó hangot közben.
  • Csukjuk be a szánkat és lélegezzünk be az orrunkon, miközben fejben elszámolunk négyig.
  • Tartsuk bent a lélegzetünket, miközben fejben elszámolunk hétig.
  • Nyissunk ki a szánkat, ismételjük meg a sistergő hangot a nyelvünkkel, és közben számoljunk el nyolcig.
  • Ismételjük meg ezt legalább háromszor.

A technika segíthet megnyugodni a légzésen keresztül, és ezzel elvezet a gyorsabb alváshoz.

Ne aludjunk napközben

A felborult alvásritmus napközbeni fáradtsághoz vezethet, amelynek következménye, hogy napközben el szeretnénk aludni. Az ilyen szundikat viszont ésszerű elkerülni, ha vissza szeretnénk állítani az alvásunkat a megszokott menetrendbe.

A szundik időnként segíthetnek jobban teljesíteni napközben, de negatív hatással vannak az éjszakai alvásunkra. Persze ennek is vannak határai. A legrosszabb hatásúak a hosszú, napközbeni alvások.

Mennyit kell egy embernek aludnia, hogy kipihent legyen?
Elmondjuk, mennyire igaz a nyolcórás alvás mítosza.

Akik napközben két óránál többet, vagy a késő délutáni időszakban sokat alszanak, azoknál gyakoribb a rossz minőségű esti alvás.

Ha mindenképp napközben szeretnénk aludni, érdemes rövidebb ideig tennünk. A félórás úgynevezett „power nap”-ek, még segíthetnek is jól teljesíteni, és kevésbé vannak negatív hatással az esti elalvásra.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik