Élet-Stílus

Ezekkel a trükkökkel tudunk nyári hőségben is kényelmesen aludni

Nyár van, forróság, ilyenkor messze nem olyan hívogató az ágy, mint a hideg téli éjszakákon. Összeszedtük a legjobb trükköket, melyekkel nyáron is pihentető lehet az alvás.

Mindenki tudja, hogy télen sokkal kényelmesebb aludni, mint nyáron. A hidegben a puha ágy és a takaró melege kifejezetten hívogató lehet, miközben a meleg nyári éjszakákon sokszor a vékony lepedő érintését is nehezen tűri el az ember, betakarózni meg végképp nincs kedvünk.

Nyáron a hosszabb nappalok, és a korai napkelte miatt kevesebb az alváshoz szükséges „sötét” órák száma, de ezen túl is számos oka van annak, ami miatt ebben az évszakban nehezebben megy az alvás.

Ilyen például az ideális testhőmérséklet: testünknek ugyanis enyhén le kell hűlnie, mielőtt aludni térnénk, és ezt bizony a nyári hőségben nagyon nehéz elérni.

Az egészséges alváshoz legjobb, ha egy 20 fok körüli hőmérsékletű helyiségben jól betakarózunk, mert akkor tudjuk megfelelően kipihenni magunkat, ha a tüdőnkbe kerülő oxigén hőmérséklete alacsonyabb.

Ha nyáron is szeretne pihentető alváshoz jutni, nem árt, ha megszívleli az amerikai Alvás Tanács néhány javaslatát.

Nyissuk ki az ablakot!

A lakások és házak a nyári nappalokon felmelegednek, ezért a folyamatos szellővel és a hűvösebb esti levegővel könnyen le tudjuk hűteni. Persze ha kisállatunk van, ügyeljünk rá, nehogy kiszökjön! De még mindig az ablak kinyitása a legegyszerűbb megoldás arra, ha le akarjuk hűteni a testünket.

Napközben húzzuk be a sötétítőt!

Az sem rossz megoldás, ha eleve megakadályozzuk, hogy a lakás túlmelegedjen. Vegyünk példát a mediterrán országokról, ahol napközben redőnyökkel, vagy zsalugáterrel védekeznek a nappali forróság ellen. A sötétítőfüggöny inkább csak a napfényt zárja ki, vagyis sötétít, a belső tér felmelegedése ellen nem jelent igazán hatásos védelmet.

Hidegvizes palack

Régi trükk a hideg ágyak felmelegítésére, ha meleg vízzel töltött palackokat helyezünk a takaró alá, mielőtt bebújnánk. Régebben ezt akár ruhába csavart, felmelegített téglákkal is megoldották. Ennek a nyári megfelelője lehet az, ha hideg vízzel töltött palackkal hűtjük le az ágyunkat, mielőtt belebújnánk.

Ventillátor

Az Alvás Tanács szerint az emberek egyötöde úgy hűti magát alvás közben, hogy folyamatosan járatja a ventillátort. Ha tényleg nagyon meleg van, akár egy pohárnyi jégkockát is a szerkezet elé helyezhetünk, hogy jobban hűtsön.

Szponzorált tartalom

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária, a Sedacur forte forgalmazója támogatta.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik