Élet-Stílus

A szexuális izgalomban a szemnek is van szerepe

„Elveszni a másik tekintetében” –  nem véletlenül vannak ehhez hasonló mondásaink a szemre és a tekintetre, az emberiség ősidőktől fogva a szemet tartja a lélek tükrének. A szemünknek szerepe van a párválasztásban és a szexuális izgalomban is, aki tudatosabban éli az életét, észreveheti, kivel, hányadán is áll a mindennapokban.

A hosszabban, gyakrabban tartott tekintetváltások az érdeklődésre utalnak, és amikor teljes figyelmet szentelünk valakinek, akkor a szemébe nézve beszélgetünk vele, hallgatjuk őt. A szemkontaktusnak alapvető szerepe van a szerelmi, szexuális kapcsolatokban is, ezzel kezdődik minden, mégis sokan becsukják a szemüket szeretkezés közben. A szexualitásban mind az öt érzékszervünknek van szerepe, a tekintetváltást, a szem szerepét mutatjuk be.

Az orgazmusról is árulkodik a szem

A szexben izgalmas az is, ha fel van kapcsolva a villany, de az is, ha be van kötve a szem. Úgy tartja a mondás, hogy a szem a lélek tükre, és ez igaznak is bizonyul sokszor: a tekintetünkkel nem tudunk hazudni, még akkor sem, ha szavainkkal nem az igazat mondjuk. Ennek oka fiziológiailag a kettős beidegződés, mind a szimpatikus, mind a paraszimpatikus idegrendszer folyamatait jelzi.

A szexuális vágy hatására a pupilláink tágabbak lesznek, sőt, orgazmus közben is hatalmasra tágul a pupilla. A tág pupilla látványa a partner számára izgató hatással van, így kölcsönösen gerjesztjük egymásban a folyamatot.

A szem azt is megmutatja a szexuális vágy mellett, ha az illető undorodik valamitől vagy utál valakit, ilyenkor összeszűkül a pupilla, egészen vékonyra, tehát a negatív érzelmeket is láthatjuk egymáson. De nemcsak maga a szembogár árulkodó az egész párkeresés és szexualitás folyamatában. A testbeszédben van jelentősége a szemöldöknek is, például ha egy férfinek tetszik egy nő, akkor öntudatlanul is felemeli a szemöldökét, amikor hirtelen meglátja: például ahogy szembejön vele és köszön neki az utcán. Észrevehetetlen mozzanat, mégis fontos, akár egy kapcsolatot is elindíthat, ha ezekre az apró jelekre tudatosabban odafigyelünk.

Fotó: Mark Kuiken /iStock

A tekintetünk megkülönbözteti a szexuális vágyat a szerelemtől

Tévhit, hogy az igazi szerelemben mindenki becsukja a szemét csókolózás közben és átadja magát a boldogságnak. Vannak, akik szeretik látni a partner arcát, tekintetét, száját, mindenét, és vannak, akik nem – ezért ha ez konfliktus tárgya, akkor érdemes tisztázni, kinek mit jelent a nyitott vagy csukott szem, mit érez közben. Ez tehát semmiképpen nem mutatja meg, szerelmes-e az illető vagy csak a szexre hajt. De hogyan lehet megkülönböztetni a szerelmet, a komoly szándékot az alkalmi vágytól? Ha valaki erre a kérdésre keresi a választ, inkább azt nézze meg, mit figyel a másik, hova esik a tekintete. Amerikai pszichológusok (Bolmont, Love is in the gaze) próbáltak választ találni a kérdésre – egy 2014-ben közzétett kutatás szerint

ha a szexuális vágy dominál bennünk, akkor gyakrabban nézzük a másik testét, ha pedig romantikus érzelmeink vannak valakivel szemben, akkor sokkal inkább a szemébe nézünk.

Az eredményt 20 főiskolai hallgatóval, fiúkkal és lányokkal érték el. A nem igazán reprezentatív felmérésben a diákok fényképeket kaptak, hasonló életkorú nőket és férfiakat néztek a fotókon: meztelen és fehérneműben pózoló nőket és férfiakat egyaránt. A képeket főleg divatmagazinokból vették a kutatók, ami még érdekesebbé teszi a kutatást. A felmérésben az amerikai diákokat a számítógép elé ültették és arra kérték őket, ha a képen látott személy szexuálisan vonzó számukra, nyomjanak igent, ha pedig inkább romantikus érzelmeket vált ki, akkor arra nyomjanak egy igent.

Miközben a 20 diák a fotókat nézte, a kutatók a pupilláikat és a tekintetüket figyelték, majd összevetették az eredményeket. A csukott szem tehát nem feltétlenül mondja meg, ha valaki szerelmesen csókolózik, inkább azt nézzük meg, hogy a randi közben a partner tekintete hol landol a legtöbbször: a fej alatti területeket bámulja vagy a szemünkbe néz? És ha a szemünkbe néz, milyen a pupillája? A szemünkkel rengeteg információt közvetítünk, anélkül, hogy tudatában lennénk ennek, és pontosan ugyanilyen tudattalan folyamatban vesszük is a partner szemének üzenetét. Bárki, aki tudatosabban szeretne partnert választani, a céljainak megfelelően, ajánlott elmerülni a testbeszéd szakirodalmában, például Allan Pease Testbeszéd című könyvében.

A szemünkkel tehát érzelmeket fejezünk ki, azonnal látszik, ha szomorúak vagyunk, ha sírni fogunk, ha vidámak vagyunk, és ha csillog a szemünk a boldogságtól. Az is megmutatkozik, ha orgazmust élünk meg – gondoljunk csak arra, milyen jóleső érzés a másik tekintetében elveszni szex közben –, és az is, ha komolyak a szándékaink valakivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik