Élet-Stílus

Rászoktam a szexre, mint a drogra

Ritka, ha egy problémakört több oldalról is megismerhetünk az olvasói levelekből. A szexfüggés a téma, olvasónknak két kapcsolata is ráment arra, hogy nem vette figyelembe a partnerei hangulatát, vágyaikat. Amennyiben segítségre van szükséged, vagy más szexuális, intim témában kérnél segítséget de nem tudod, kihez fordulj, írj a timea.sereg@24.hu email címre és szakértőnk válaszol!

Későn érő típus voltam, 20-21 évesen vesztettem el a szüzességem, de már akkor éreztem, hogy több kell belőle, mint egy normális embernek. A családom is aktív e téren, többükről tudom, hogy előtérbe helyezik a szexet. Az első párkapcsolatom az első házasságom is lett. Eleinte minden rendben volt, de ahogy csillapodott a nagy szerelem, a feleségemnek egyre inkább terhére voltak az együttlétek. Próbálkoztunk sok mindennel, sokszor csak az én kedvemért csináltuk, és volt, hogy csak az előjátékot, a behatolást nem. Szerettük egymást, kitartottunk egymás mellett, de mégis, besokallt és elhanyagolt. Én megcsaltam, ami kiderült, majd elváltunk. Később jött egy újabb szerelem, találkoztam életem szerelmével és vele is eleinte minden rendben volt. Ebben a kapcsolatban is a szex alábbhagyott idővel, csak az én mániám nem csökkent. Nem akartam megcsalni, hozzá fordultam a problémámmal, de neki is kezdett sok lenni a szex. Észre se vettem, és csak azt akartam reggel és este. Rászoktam, mint a drogra. Nem vettem észre, ha nem volt hangulatban, és azt sem, hogy mennyit szenvedett emiatt. Én nyomultam újra és újra, őt akartam állandóan. Ha nem kaphattam meg, akkor előtört belőlem a morgós, sértett énem, bedurcáztam és nem álltam vele szóba. Ő is besokallt, egy görcs volt az élete mellettem. Most külön vagyunk, barátként kezel, de remélem, hogy megbékél, mert bármit megtennék, hogy megváltozzak és visszaszerezhessem.

Az olvasói levelet Imre küldte nekünk, akinek álnevet adtunk, ahogyan minden olvasónknak. A probléma a szexfüggőség, amire olvasónknak két kapcsolata is ráment.

A szexfüggőség is függőség, terápia szükséges

A függőség egyfajta belső késztetésből keletkezik, az illető úgy érzi, tennie kell valamit, hogy jól érezze magát, a valami itt a szex. Nem lesz bármikor bárkiből szexfüggő, ennek minden esetben van előzménye az egyén pszichoszexuális fejlődésében, emiatt is szükséges terápiás segítséget kérni, hiszen egyedül ezt nem lehet megoldani. A szexfüggőség is kényszerbetegség, akárcsak az alkoholizmus vagy a drogfüggés: a szexfüggőnek minden napja azon áll vagy bukik, hogy meg tudta-e élni a szexet, az orgazmust vagy sem. Amennyiben nem, úgy elvonási tünetként a düh, a harag, a sértettség, idegesség jelentkezhetnek, ezek elfojtására gyakori, hogy a szexfüggők a pornófilmekbe menekülnek és gyorsan megszerzik, amit akarnak.

Az egészséges szexuális élet két ember kölcsönös egyetértésén alapul, ha mindketten akarják reggel és este is, akkor nincs probléma. A baj akkor kezdődik, ha az egyik fél ráerőlteti a másikra a szexet, hiszen ezzel eltűnik a szex örömteli része, és marad a kényszer, a túlzások, a tűrés.

Van egy film, ami hűen megmutatja, milyen is a szexfüggő élete. Ha valaki közelebbről szeretné vizslatni ennek a pszichológiáját, akkor a Shameless (Szégyentelen) filmet érdemes megnézni. A szexfüggés nem alakul csak úgy ki, ennek megvan a maga folyamata kamaszkortól kezdve. A pszichoszexuális érés folyamatában történt kanyargó utakat (szexuális, lelki vagy fizikai trauma) és a viselkedés megváltoztatását csak és kizárólag terápiás környezetben lehet megoldani. Ehhez szükséges egy jó partner is, aki szintén azon van, hogy megoldást keressenek a gondra, és nem támadóan, hanem támogatóan áll ehhez.

Az, hogy olvasónk belátta, sokszor kért és követelt olyat, amit a szerelmei nem tudtak megadni, hogy belátja, hogy rászokott a szexre, mint a drogra, félsiker. Mivel függőségről van szó, a terápia nehéz, de hatékony folyamat lehet: számolni kell azzal, hogy mivel függőségről van szó, a viselkedésen csak úgy lehet hosszú távon változtatni, ha másik függőséggel helyettesítik. Általában a sport a leghatékonyabb és legegészségesebb, rengeteg olyan hormont is ad a szervezetnek, ami egyensúlyba hozhatja a mentális egészséget is. Fontos, hogy a szexfüggőség kezelése nem az önmegtartóztatásról szól, hanem arról, hogyan lehet boldog és harmonikus a szexuális élet partnerrel.

Amennyiben a párkapcsolatban komoly gondot okoz az eltérő szexuális igény, és ha nincs szex, akkor az egyik fél egyre ingerültebbé, agresszívabbá válik, akkor az egy intő jel arra, hogy azonnal terápiás segítséget kell kérni. Az időben kért segítséggel megállíthatóak a romboló folyamatok: a kevesebb szexre vágyó partner sajnos érezheti erőszaknak is a kikövetelt szexet.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik