Élet-Stílus

VV9: Radics nőverős megnyilvánulása veszélyes és káros

A hétvégén egy párbaj során kiesett a ValóVilág9-ből Radics Attila, akit korábban egy pár tízezres közönség youtuberként már ismerhetett. Radics kiesése előtt olyan kijelentést tett a műsorban, miszerint bizonyos nőket meg lehet verni. Mindezt azután mondta, hogy párbajellenfeléről kiderült, bántalmazták egy korábbi kapcsolatában.

Van olyan nő, akit lehet verni, valakit meg nem.

A fenti mondat Radics Attila száját hagyta el a ValóVilág9 november 18-i adásában, nem sokkal azelőtt, hogy egy párbajon kiesett, miután a közönség 55%-a inkább ellenfelére, egy Era nevű lányra szavazott. Az nem derült ki, hogy Radics miért pont őt hívta ki párbajozni, de a megelőző héten a ValóVilág összefoglalóiban láthattuk, hogy több konfliktus is volt kettejük közt, leginkább annak kapcsán, hogy a lány elmondta, Radics emlékezteti őt az egyik exére, aki bántalmazta őt.

Erről a lány így beszélt a többieknek egy a villa falain belül megrendezett sajtótájékoztatón, ahol villatársai játszották el az újságírókat:

Volt egy olyan barátom, mint a Radics. Velem szemben ugyanezt a stílust engedte meg magának. Minden nőiességemet ki tudta ölni belőlem. Minden egyes olyan dolgot, ami miatt azt gondolod, hogy nő vagy, az ilyen beszéddel egy idő után annyira le tudod magadban romboltatni, annyira meg tudsz alázkodni a másikkal szemben, hogy elveszíted a nőiességedet.

Era a játéknak indult sajtótájékoztató után egy játékostársának, Ginunak sírt az udvaron, társait primitívnek és gonosznak nevezve, miközben a házban Radics a többieknek a következőt mondta Eráról, és annak bántalmazó kapcsolatáról:

Annak oka volt, hogy őt verték. Ok nélkül nem vernek senkit. Szerintem őt ok nélkül nem verték. Amilyen karakán, nem is ártott neki. Van olyan nő, akit lehet verni, valakit meg nem. Két véglet van.

Fontos, hogy Radics mindezt az összefoglalóban, egy szerkesztett adásban, nem élő adásban mondta. Nem sokkal később a BeleValóban, a műsorvezető Baukó Évával viszont már élő adásban a következő párbeszéd zajlott le, miután Baukó azt kérdezte tőle, miért ad egyszavas válaszokat minden kérdésére:

Baukó Éva: Nagyon sablonos vagy Radics, nem kedvelsz engem?
Radics Attila: De, imádlak. Sőt, még szexelnék is veled.
Baukó: Ne haragudj, de én most nem. De te mindenkivel szexelnél, aki jobban néz ki.
Radics: Így van, mindenkivel. Mindenevő vagyok. Egy ragadozó vagyok.

Tanulsággal a végén

A ValóVilággal is foglalkozó, sorozatokról író blog, a Hogyvolt kommentjeit olvasva kiderül, hogy sokan csak azért töltötték le a hétvégén az RTL telefonos applikációját, hogy Radics ellen szavazzanak – a kommentelők közt többen is írtak olyanokat, hogy „App letöltve, szavazat ment az Erára!”, illetve „Eddig én sem szavaztam, de tegnap elszakadt valami és letöltöttem az ápppplikációt KETTŐ telefonra is, és nyomtam Erára! Mindenkinek javaslom:)”.

Egy másik kommentelő arról írt, szerinte Radics „a férfiak szégyene”, és nem akarja, hogy a srác több időt a képernyőn töltsön, ezért töltötte le az appot, amin keresztül szavazni lehet. Legtöbbjüknél valószínűleg az általunk is idézett mondata csapta ki a biztosítékot, legalábbis az egyik kommentelő azt írja:

Eddig nem akartam szavazni de Radics utolsó mondatánál letöltöttem ezt a szart.

VV Era és VV Radics a ValóVilág9 első párbaján – Fotó: RTL Klub

Radics megnyilvánulásával kapcsolatban megkerestük az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Igazgatóságát, ahonnan az alábbiakat kaptuk válaszul:

Mint minden televíziós műsorban, a ValóVilág9 powered by Big Brotherben is önálló, saját véleménnyel rendelkeznek a szereplők. Ez természetesen egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármely kijelentésükkel vagy nézeteikkel a műsor készítői egyetértenének. Az, hogy Radics gondolatai mennyire voltak a nézők számára is elidegenítőek mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a szavazók úgy döntöttek, a villán kívül szeretnék őt látni, így a párbajról ő távozott vesztesen. Tehát az ő története tanulsággal a végén, le is zárult.

Áldozathibáztatás

Radics játékból való kiesése után azonban vannak még a Való Világ villájában olyanok, akik hasonlóan gondolkodnak. A már említett sajtótájékoztatón a villán kívül sztriptíztáncosként dolgozó VV Reni ugyanis azt mondta Erának Radicsról:

Szerintem csak azt a nőt lehet megalázni, aki ad támadható felületet. Aki nem, azt nem lehet megalázni. Engem miért nem tudott megalázni, mint itt pár személyt? Miért nem tudott maga alá rendelni? Miért nem tudott elnyomni? Mert hasonló kaliberek vagyunk, és nem sikerült neki. Nagyon sokan azzal érveltek, hogy ő alázza a nőket. Olyan dolgokat tettek ezek a nők, akik ezt érdemlik. Ha olyat teszek, alázzanak szét, mert ezt érdemlem.

Radics Attila a kiesése utáni második napon feltöltött egy videót YouTube-csatornájára, amiben kifejti, hogy többen is támadják – az ő megfogalmazása szerint azért, mert nőutáló. Az alábbiakban szó szerint idézzük videójából az erre vonatkozó részeket:

Nőutáló lettem, köztudott, én vagyok a nagy nőutáló, aki minden nőt utál. […] Nem vagyok nőutáló. A benti nők, akik bekerültek, azok tipikus azok a nők, akikkel az életben senki nem találja meg a hangnemet, sem a hangsúlyt. Én kint nem beszélek így egy nővel se. Erával volt a legnagyobb vitám, azt láthattátok, a többiekkel azért még egy kurva szón kívül semmit nem beszéltem velük csúnyán abszolút. Túltoltam? Igen, túltoltam. Megbántam? Nem, nem bántam meg. Tudatos túltolás volt. […] Mit gondolok arról, hogy így beszélek a nőkkel? A kinti nők teljesen más vonalú mentalitásúak, mint akik bent voltak, egy-kettőt kiszámítva, mert azért nem mondom azt, hogy mindenkivel rosszba voltam. […] De tudjátok, mi a szörnyű? Az, hogy ezeket láthattátok tőlem, a legeslegrosszabb énemet, hogy így beszéltem a nőkkel, ilyen dolgok lettek rólam belevágva. Lényeg a lényeg, kiről szólt ez a két hét? Rólam!

Radics megnyilvánulása a PATENT Jogvédő Egyesület jogásza, Spronz Júlia szerint színtiszta áldozathibáztatás, és a fent idézett mondatok több igen káros és veszélyes üzenetet is hordoznak.

Spronz szerint egyrészt az a tétel, hogy csak azt verik, aki megérdemli, azt a feltételezést foglalja magában, hogy a szóban forgó játékos is felelős az őt ért erőszakért, bizonyára csinált valami olyat, amivel azt kiprovokálta. Másrészt a nők felosztása verhetőkre és nem verhetőkre ugyanabból az előfeltételezésből indul ki, mint az előző gondolat, nevesül, hogy a bántalmazás oka a nőben keresendő. Az ilyen kijelentésekkel azt lehet elérni, hogy a párkapcsolati erőszak elkövetőjéről annak áldozatára kerüljön át a fókusz, az ő hibáit, felelősségét, provokációját lehet megjelölni a bántalmazás okaként. Ez az áldozathibáztató gyakorlat megerősíti és fenntartja a partnerbántalmazás körül kialakult sztereotípiákat

különösen akkor, ha celeb szájából hangzik el és a csatorna/műsorkészítők részéről reflektálatlanul marad.

Ez hozzájárul az áldozatok megalázásához és megfélemlítéséhez, valamint az elkövetők felmentéséhez és büntetlenségéhez. Ez nem csak az adott áldozat-elkövető relációjában igaz, hanem ezt a hatást éri el minden múltbeli és minden jövőbeli potenciális áldozat és elkövető esetén is.

Spronz hozzátette: az ilyen típusú kijelentések eltagadják a tényt, hogy az erőszak elkövetése minden egyes esetben az elkövető döntésén múlik, és megerősítenek olyan kártékony tévhiteket, hogy bármifajta összefüggés lenne az áldozat természete, személyisége, viselkedése és az erőszak valószínűsége között. Szerinte az áldozathibáztatás gyakorlati lecsapódása az óriási látencia, hogy a párkapcsolati erőszak miatt rendkívül alacsony számban fordulnak az igazságszolgáltatás szerveihez. A fentiek mellett az áldozathibáztatás azt is eredményezi, hogy a nem nevesített jellemzőkkel rendelkező nőket (nem karakán, visszahúzódó, szolid-szelíd) hamis biztonságérzetbe ringatja, azt sugallja, hogy ha te más vagy, másként viselkedsz, veled ilyen nem történhet meg.

Kiemelt kép: RTL Klub

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik