Élet-Stílus

Hét dolog, amivel tuti kiborítja a macskáját

Az ember sokszor csak kedveskedni akar, de a macska falnak megy tőle.

A macska különleges állat. Egyik énje dorombol, dörgölődzik, simogatást, kényeztetést kér, naphosszat lustálkodik az ember ölében és a kanapén. A másik aktív, kegyetlen és halálos: nem véletlenül ő az állatvilág egyik legkiválóbb ragadozója.

Szereti az embert, szívesen van vele, cserébe annyit kér, kezelje őt a gazdi macskaként, tartsa tiszteletben az állat igényeit. Még akkor is, ha egyébként „annyira cuki!”. Az IFLScience csokorba szedte leggyakoribb cselekedeteinket, amelyeket szeretetünk kifejezéseként gyakran teszünk, ám a macska egy cseppet sem élvezi. Sőt.

  1. Ne dajkálja! A cicák szeretnek négy lábbal a földön állni, amikor az ember felkapja őket, elvesztik biztonságérzetüket. Még rosszabb, ha a hátukra fektetve vesszük a karjainkba.
  2. Ne fotózza vakuval! Szép és jó, ha a cica mindig más arcát mutatva néz ránk vissza a telefon képernyőjéről, de a fotót oldjuk meg vaku nélkül, rettenetesen bántja a szemét. Az már csak hab a tortán, ha az ideális kép kedvéért játékkal élénkítjük, majd ahogy kész a fotó faképnél is hagyjuk…
  3. Vigyázzon, hogy néz a szemébe! A macskák kommunikációjában a szemkontaktus a dominancia kialakításának eszköze. Ha a gazdi hamar elnéz, azzal az állat alá helyezheti magát, ha viszont keményen kitartja, a macska agressziónak veszi.
  4. Ne nyávogjon neki! A nyávogás a cicák emberrel való kommunikációjának eszköze, egymással egész más hangokon kommunikálnak. Így ha a gazdi nekiáll nyávogni, a macska egyáltalán nem tudja mire vélni.
  5. Ne öltöztesse! Utálják, ha ruhát húzunk rájuk: kényelmetlenérzés, korlátozza őket a mozgásban. És egyébként is, minek?
  6. Na adjon neki tejet! A közvélekedéssel ellentétben a macskáknak nem tesz jót a tej, hiszen legtöbbjük laktózintoleráns. Megfogják inni, ha hozzájutnak, de gyomorfájást és egyéb kellemetlenpanaszokat okoz náluk.
  7. Biztosítson stabil környezetet! A macskák ragaszkodik a megszokott dolgokhoz: utazás, vendégek érkezése, gyakorlatilag minden változás stresszel jár számukra. Nyilván nem lehet mindent elkerülni, de próbáljuk minimálisra csökkenteni a megpróbáltatások számát és idejét, illetve gondoskodjunk megnyugtatásáról, a feszültség levezetéséről.

(Illusztráció: Pierre Huguet / Biosphoto)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik