Élet-Stílus
NEW YORK, NY - MAY 07:  Kim Kardashian attends the Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination Costume Institute Gala at The Metropolitan Museum of Art on May 7, 2018 in New York City.  (Photo by Noam Galai/Getty Images for New York Magazine)

Miért küzd Kim Kardashian egy drogkereskedő kiszabadításáért?

Ádám Judit
Ádám Judit

újságíró. 2018. 06. 02. 15:00

Korábban a témában:

Kim Kardashian a fejébe vette, hogy kiszabadítja a börtönből az életfogytinlanra ítélt Alicia Johnsont, akit drogkereskedelemben való részvételért csuktak le 1997-ben. Kardashian annyira elszánt, hogy még Donald Trump elnöknek is írt az üggyel kapcsolatban. De miért csinálja, és ki ez a nő, hogy ennyire Kardashian szívügye lett?

NEW YORK, NY - MAY 07:  Kim Kardashian attends the Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination Costume Institute Gala at The Metropolitan Museum of Art on May 7, 2018 in New York City.  (Photo by Noam Galai/Getty Images for New York Magazine)

Nem ez az első eset, hogy Kim Kardashian úgy gondolja, valakit igazságtalanul hosszú büntetésre ítéltek tette nagyságához viszonyítva, vagy a körülményeket figyelembe véve. Tavaly például Cyntoia Brownt vette védelmébe, aki 2004 óra ül börtönben, mert lelőtte azt a férfit, aki az ágyába cipelte az akkor bőven kiskorú, 16 éves lányt, és erőszakoskodni kezdett vele. A lány legkorábban 69 éves korában szabadul a börtönből.

Ki ez a börtönben lévő lány, aki mellett Rihanna és Kim Kardashian is kiállt?
Cyntoia Brown egy nála 27 évvel idősebb férfit ölt meg.

Kicsoda Alicia Johnson, és pontosan miért is ül börtönben?

Alicia Marie Johnson egy szegény családból származó, fekete, amerikai nő, aki 15 éves korában már házas volt, és gyermeket szült. Az iskolai tanács megpróbálta rávenni, hogy hagyja el gyermekét, ő hajthatatlan volt, és kitűnő eredménnyel fejezte be a középiskolát, majd egyetemre jelentkezett. Jelenleg négy gyermeke, hat unokája és egy dédunokája van.

Johnson élete akkor kezdett el szétcsúszni, amikor ’89-ben elvált tőle a férje, majd a következő évben az állását is elvesztette. Akkor már tíz éve dolgozott a FedEx-nél, de szerencsejáték-függősége miatt kirúgták. Mivel nem tudta fizetni a számláit, a bank egy évre rá elvette tőle a házát. Amikor már úgy tűnt, minden mélységet megélt, a következő évben legkisebb fia motoros baleset áldozata lett és meghalt.

Miss Alice is serving life for a nonviolent offense

Alice Marie Johnson has been in prison for 21 years for a first-time, nonviolent drug offense. Does this grandmother really deserve a life sentence without parole?

Közzétette: Mic – 2017. október 23.

Ekkortájt, nem látva más kiutat, olyan emberekkel kezdett üzletelni, akik kapcsolatban voltak a drogbiznisszel. Részt vett a kokain a Memphisbe való szállításában, de ő közvetlenül sosem adott el kábítószert senkinek.

1993-ben 15 társával együtt letartóztatták különféle pénzmosással és drogkereskedelemmel kapcsolatos vádakkal. A vallomástételek során meggyőzték tíz társát, hogy valljanak ellene, így csökkentik az ő büntetésüket. Johnson beismerte, hogy közvetítőként működött, hozzátéve, hogy ő maga sosem árult kábítószert.

A bűntársak 10 év letöltendő börtönbüntetést kaptak, Johnson életfogytiglant plusz 25 évet, feltételes szabadlábra helyezés esélye nélkül, mely utóbbi kikötést különösen veszélyes bűnözőknél szokták tenni, általában akkor, ha emberölésről van szó.

Mi vár rá?

Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy Johnson sosem szabadul, a börtönben fog meghalni, hacsak valami csoda nem történik. Az egyetlen ember, aki megváltoztathatja az ítéletet, az maga Trump elnök.

Úgy érzem, sorban állok a halálra. Ha nem változik semmi, sosem megyek haza

– mondta a 62 éves nagymama, aki már 21 éve tölti büntetését a börtönben. A család is nehezen viseli a távollétét, édesanyja Alzheimer-kórban szenved, de nem tud róla gondoskodni a börtönből. Egyetlen fia maga is börtönbe került. Egyik lánya teljesen össze van törve, úgy érzi, mintha édesanyja egy életben lévő halott lenne, minden remény nélkül a szabadulásra.

Petició a Change.org-on

Alicia Johnson esete csak egy a több mint 110 közül, amikor szabadlábra helyezés esélye nélkül kapott valaki életfogytiglant nem erőszakos bűncselekmény miatt. Jennifer Turner, az ACLU emberi jogokért küzdő szervezet munkatársa szerint ez az eljárás groteszk paródiája az igazságszolgáltatásnak, aránytalanul nagy kiszabott büntetés az elkövetett bűncselekményhez képest. A 110 eset közt olyan is van, aki csak egy 160 dolláros (mai árfolyamon 44 ezer forintos) kabátot lopott a boltból vagy 10 dollárt, 2750 forintot érő marihuánát adott el valakinek.

Érdekes tény az is, hogy a jelenleg 3200 életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt embert nézve 5-ből 4 fekete vagy spanyol.

Miért állt bele Kim Kardashian az ügybe?

Kim Kardashiant megérintette Alicia Johnson videóüzenete, tavaly tweetelt róla először. Erre sokan felkapták a fejüket, elkezdtek az üggyel foglalkozni, így egyre nagyobb nemzetközi publicitást kapott, lánya is petíciót indított a kiszabadításáért. Egyelőre minden eredmény nélkül.

Kardashian úgy gondolja, hogy azért, mert egyszer végső kétségbeesésében, egy teljesen kilátástalan élethelyzetben hozott egy rossz döntést, nem büntethető valaki élete végéig. Szerinte valami súlyos probléma van azzal a jogrendszerrel, ami egy nem erőszakos bűncselekményért élete végig tartó börtönbüntetésre ítél valakit.

Eljutottam oda, hogy nem az elégít ki, ha a pénzem költöm, mint korábban tettem. Valakinek az életét megmenteni sokkal inkább feltölt

– mondta Kardashian egy interjúban. Johnson köszönőlevelet írt Kardashiannak, amiért segíteni próbál és reményt ad neki.

Milyen esélyei vannak Johnsonnak?

Kardashian saját ügyvédjét, Shawn Holley-t kérte fel, hogy segítsen neki  Alicia Johnson megmentésében. Jared Kushner, az amerikai elnök fő tanácsadója és Ivanka Trump, az elnök lánya is részt vesz Kardashian akciójában. A legújabb fejlemény, hogy miután Kim Kardashian levelet írt Trumpnak, az elnök hajlandó találkozni a valóságshow sztárral az ügy kapcsán. Kardashian se a kamerákat, se számtalan testvérét nem tervezi magával vinni a találkozóra.

Nagyon szurkolunk, hogy sikerrel járjon!

Kiemelt kép: Getty Images / Noam Galai

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.