Élet-Stílus

Hatalmas a riadalom: visszatérhet a Bundesliga-séró

Nemrég rendezték meg egy ausztrál kisvárosban az első Bundesliga-frizura-fesztivált, de mostanában mintha egyébként is egyre több helyről látnánk ezt a hajviseletet.

Csak annyit szeretnék, hogy a fiataloknak inspirációt adjak

– mondta Laurie Manuele az ausztráliai, 6000 főt számláló, egykorvolt bányászváros, Kurri Kurri hoteljének a bárjában. Manuele nem sportoló, nem tudós, nem művész, hanem Bundesliga-frizurás krumplitermesztő és szénbányász. Ahogy a környék többi települése, úgy Kurri Kurri – ahol hat éve zárt be az alumíniumkohó – is megpróbálja újraindítani a gazdaságát a turizmus segítségével. Nem kell innen túl sokat utazni, hogy az ember egy ABBA-, Elvis- vagy egy ausztrál redneck-fesztiválon vehessen részt.

A fodrász Laura Johnson és barátja, Sarah Bredford nemrég gondolt egy nagyot és a múlthét végén megrendezték az első mullet fesztivált.

Ezt szót használják többek között az angolszász országokban a Magyarországon Bundesliga-frizuraként ismert fazonra.

„Olyan sok mullet van a városban és a családomban. Az apósomnak is az van már 60 éve” – nyilatkozta Bedford a Guardiannek. A helyi öregek szerint azért is van Kurri Kurriban annyi ilyen frizurát viselő, mert itt találták fel ezt a fazont – ezt márt Johnson mondta a Vice-nak, akinek egyébként férje és apja is így hordja a haját. De ez nyilvánvalóan butaság.

https://www.instagram.com/p/BfkNRVjFkIH/?tagged=mulletfest

Ha nem ausztrál, akkor mi?

Az elöl és oldalt rövid, hátul hosszú hajra a legtöbben a 70-es, 80-as, 90-es évekből emlékezhetünk, pedig egyes források szerint már Konstantinápolyban a VI., más források szerint a Közép-Keleten az i.e. XVI. században is viselték így a hajukat férfiak, előbbinél hun stílusnak nevezték. A 70-es években az első ismertebb viselője valószínűleg David Bowie volt a Ziggy Stardust, Aladdin Sane alteregói idején.

A mullett szó eredete vitatott, közkeletű a Beastie Boys 1994-ben kiadott Mullet Head című száma után lett. Egyébként nem csak mi, magyarok nevezzük máshogy: az oroszok „olasznak”, „bunkónak”, a németajkúak „Vokuhilának” („vorne kurz, hinten lang“, elől rövid, hátul hosszú betűszóból), a csehek Jagrnak a világhírű cseh hokis, Jaromir Jagr után.

A kurri kurri Mulletfest szervezői végül elég nagy sikert értek el, 154 nevezője lett az öt (mindennapi, ranga, azaz vörös hajú, ifjúsági, grubby, azaz teljesen kopasz, csak a tarkón nő a haj és női) kategóriában kiírt versenynek, és több százan zarándokoltak miatta a településre. A ranga és a női kategória az indulók száma alapján nem aratott túl nagy sikert, utóbbiban így egy 11 hónapos kislányt nevezték meg győztesként.

Úgy táncoltam, mintha nem lenne holnap

–  mondta a Spiegelnek a 12 éves Alex Keavy, aki az ifjúsági kategória győztese lett.

https://www.instagram.com/p/BfqC4JLlNPx/?taken-by=mulletfest2018

A háromtagú zsűri (a helyi parlamenti képviselő, egy korábbi ausztrál foci-sztár, aki a városban üzemeltet edzőtermet és egy kocsmáros, aki a Mullet Urának nevezi magát) ugyanis a haj hossza és sűrűsége, illetve a fazon előtörténetét ugyanúgy pontozta, ahogy a színpadi megjelenést is.

Keavy 50 dollárt, átváltva 13 ezer forintot nyert, ebből elviszi a barátnőjét egy étterembe, ahol a legjobb húsos pitét árulják.

Az összesített győztes Shane „Shag” Hanrahan lett, aki 1986 óta növeszti hátul a haját. Köszönőbeszédében – ahol már a megnyert kupából itta a Jim Beamet – amellett, hogy elmondta, mennyire részeg, és mindenkit elküldött a fenébe, azt is megjegyezte, ez az első trófea, amit életében nyert, és el sem hiszi.

A közönség nagyobbik része szerint viszont a cikk elején említett Manuelének járt volna a győzelem, de a zsűri döntése alapján még csak a döntőbe se jutott be. Hatalmas volt a felháborodás, egy harmadik induló is úgy nyilatkozott:

Felmész a színpadra, és azt gondolod, kemény vagy a mullettel. De ha ránézek Laurie-re, csak irigységet érzek.

Manuele 46 éve hordja ezt a frizurát, a tökéletes Bundesliga-séró titka szerinte pedig nem más, mint a por.

De miért is hordja valaki a Kismocsok című filmben „üzleti elölről, bulis hátulról”-ként jellemzett frizurát?

Van, aki poénból, van, aki a férfiasságát mutatja meg így, megint mások a különcségüket próbálják ezzel kimutatni, de a legjobb magyarázat a hét éve mulletet viselő Mick adta a Vice-nak:

Olcsóbb.  Csak a felét kell kifizetnem egy hajvágásért.

https://www.instagram.com/p/BfsYGUUgJ_U/?tagged=mulletfest

A különcséget nem csak a fesztivál résztvevői emelték ki, fontos ez másoknak is.

Noha a 70-es években a szexuális forradalomhoz, az ellenkultúrához volt köthető, a már említett David Bowie-n kívül Rod Stewart, Paul McCartney vagy a Pretenders frontembere, a feminista ikon, Chrissie Hynde is ilyen frizurát hordott, lassan teljesen elpopularizálódott.

Emiatt a hajviselet a 90-es években olyan gyorsan lett ciki, mint pár éve Magyarországon a Fila-táskák, nem kis részben azért, mert elég bénán állt sokaknak.

Az utóbbi években azonban mintha kezdene visszatérni egy egészen más okból is.

Bowie @covergirl follow them for bts photos from last night

A post shared by Zendaya (@zendaya) on

Kapott érte hideget-meleget a Marc Jacobs-modell, Edie Campbell és a Disney-sztár Zendaya is. Ők a Bundesliga-frizura ellenkultúrai gyökerére utalnak vissza, tiltakozásként viselték ezt a frizurát. Az i-D így foglalta össze:

Amikor a szépségük miatt tisztelt hírességeket nyilvánosan megalázzák a szokatlan frizura kipróbálásért, akkor nyilvánvalóvá válik a társadalom rögeszméje arról, hogy a nők ne akarjanak nem a »csinos« kategóriába tartozni. Mivel a populáris kultúrába a mullet úgy rögzült, mint a rútság kvintesszenciája, ez a frizura támadás a nemi szépségideálok és a férfiak bámulása ellen.

A Vice spanyol verziójának egy Bundesliga-frizurát viselő is azt mondja, hogy ez a haj a férfiaknak nőies, a nőknek férfias, éppen ezért a nemek közötti különbségek eltörlése is lehet az üzenete egyeseknél. Hasonló okból kapcsolódik már jó ideje ez a hajviselet a queer, leszbikus és transznemű, transzszexuális kultúrához. Ezzel a hajjal nem csak az identitásukat, hanem a büszkeségüket is ki tudják nyilvánítani. Az allure egy forrást említ, ahonnan újra erőre kaphat ez a divat: a K-pop, vagyis a koreai popzenészek miatt.

Ilyen hajat viselt többek között még tavaly egy rövid ideig a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségén is fellépő, dél-koreai EXO fővokalistája, Bekhjon is, a Chanel kampányában pedig a szintén dél-korai rapper, G-Dragon is mullet lett.

In Macau with #GDragon for #TheCHANELGABRIELLEbag campaign @xxxibgdrgn

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

Hogy végül újra népszerű divat lesz, és hogy Magyarországra is begyűrűzik-e ez a viselet, az egyelőre a jövő kérdése, mindenesetre az Alex Keavy által is hangoztatottak minden mulletre igazak:

Ennek a frizurának a viselése nem haj-, hanem életstílus.

Kiemelt kép: AFP/Peter Parks

Ajánlott videó

Olvasói sztorik