Élet-Stílus

Szépséghibáiktól lesznek szerethetőek a celebek

Régi közhely, hogy a hírességek sem tökéletesek, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről, és rosszul érezni magunkat amiatt, hogy tele vagyunk testi hibákkal. Bár sokan még mindig próbálják fenntartani a tökéletesség látszatát, a legjobban azokat a celebeket szeretjük, akik bátran mutatják meg kisebb-nagyobb esztétikai hibáikat rajongóiknak is. 

Míg a filmek többsége továbbra is azt sugallja, hogy az emberek tökéletes sminkben ébrednek egy szál szexi fehérneműben, letusolják tökéletes, egyetlen gramm zsírt nem tartalmazó testüket, megszárítják tökéletesen dús és fényes hajukat, divatos, tökéletesen álló ruhába bújnak, fánkot és csokis croissant-t reggeliznek, hamburgert ebédelnek és pizzát vacsoráznak, majd nap végén boldogan és elégedetten hajtják álomra tökéletes fejüket, az éjszaka folyamán semennyit sem híznak, és másnap kezdődik mindez elölről, a celebek egyre többet tesznek érte, hogy ledöntsék ezt a tévhitet.

Nézzünk néhány ellenpéldát!

Demi Lovato bevallotta, hogy rengeteget küzd önbizalmával súlyfeleslege miatt, de nemrég úgy döntött, abbahagyja az őrült diétázást, és elfogadja a testét kereknek. Hányan vagyunk, akik 5-10 kiló felesleg miatt az egész életünket tesszük tönkre azzal, hogy az ételre úgy tekintünk, mint ellenségre, és folyamatosan az evésen szorongunk? Az énekes mindenkinek, aki ezt csinálja, üzeni, hogy sokkal jobban van, mióta nem aggódik folyamatosan a kilók miatt. És változott valami? Továbbra is csodálatosan néz ki.

Demi Lovato (@ddlovato) által megosztott bejegyzés, Febr 15., 2018, időpont: 5:41 (PST időzóna szerint)

Lorde egy ragyogó szépségű, magabiztos nő a színpadon, de egy 21 éves, pattanásos kamaszlány az életben, amit nem is titkol. Nemrég elárulta, hogy baromira elege van a tippekből és tanácsokból, hogy mit csináljon a bőrével, hiszen lassan mindent kipróbált, de valószínűleg genetikai okok miatt van mindez. Még 2014-ben megosztott magáról két képet, az egyiken retusált, gyönyörű bőre van, a másikon látszanak a pattanásai. Azt üzente a rajongóinak, hogy a hibák teljesen rendben vannak, ő sem tökéletes. Többször osztott meg olyan képet, amin pattanás elleni krémmel az arcán látható.

Hilary Duff köszöni szépen, egészséges és jól érzi magát 30 éves, közel sem hibátlan testében, melyről kifejezetten előnytelen képeket is megosztott annak érdekében, hogy a fiatal lányok elhiggyék végre: nem minden a tökéletesség. A tökéletlen testét nagyon tiszteli, és hálás neki azért, hogy egy egészséges gyermekkel ajándékozta meg.

Hölgyeim, tessék büszkére lenni arra, amitek van, és ne pocsékoljatok több időt arra, hogy hibátlanok legyetek és mások, mint amilyenek vagytok!

Hilary Duff (@hilaryduff) által megosztott bejegyzés, Aug 4., 2017, időpont: 11:45 (PDT időzóna szerint)

Brie Larson gyönyörű és fiatal, máskor meg annyira stresszel a pattanásokon, hogy magára ken egy csomó szárító hatású krémet, és hatalmas száraz folttal az arcán ébred, majd készítenek róla egy minden szempontból előnytelen képet, amit megoszt a rajongóival, hogy azok ne érezzék magukat rosszul hasonló problémáik miatt. Meg mert ő is ember.

Brie (@brielarson) által megosztott bejegyzés, Jún 27., 2016, időpont: 1:00 (PDT időzóna szerint)

Zooey Deschanelt kistányérnyi világoskék szemeiről, bababőréről és gyönyörű mosolyáról ismerjük. Vagy épp nem ismerjük fel smink nélkül, mert ő sem így kel ki reggel az ágyból.

Zooey Deschanel (@zooeydeschanel) által megosztott bejegyzés, Máj 17., 2014, időpont: 11:11 (PDT időzóna szerint)

Lena Dunham nem a finomkodásáról híres, a Girls című sorozatban, melynek nem csak főszereplője, de írója és készítője is, talán kicsit túl sokat is láthattunk abból, hogy mennyire vállalja „nem tökéletes” testét. Ugyanez igaz rá az életben is, Instagramon a legrosszabb frizurájától kezdve a pattanásos arcán át a narancsbőrös fenekéig minden hibáját szívesen megosztja, mert úgy gondolja, hogy nem a tökéletességtől lesz valaki jó nő.

Lena Dunham (@lenadunham) által megosztott bejegyzés, Júl 19., 2017, időpont: 6:37 (PDT időzóna szerint)

Drew Barrymore 42 éves, és ennyi idősen az emberek többsége rendelkezik már ősz hajszálakkal. Míg a színésznők nagy része sok energiát fordít arra, hogy véletlenül se mutasson egyet se az ősz szálak közül, Barrymore hajfestés előtt szelfizett egyet.

Drew Barrymore (@drewbarrymore) által megosztott bejegyzés, Júl 31., 2017, időpont: 9:49 (PDT időzóna szerint)

Miért csak nők?

Ami a fenti listában furcsa lehet, hogy kizárólag nőket tartalmaz. A férfiak miért nem osztják meg a hibáikat? Egyszerűen nem olyan fontos nekik a külső? Vagy egyetlen férfi sem érzi magát rosszul a sörhasa miatt, és nem lenne szüksége megerősítésre mástól, hogy attól még lehet jó pasi? Spronz Péter pszichológussal beszélgettünk erről a kérdésről.

Szerint mindenképp a társadalmi okok között kell keresni a megoldást, nagyon mélyen gyökerezik a köztudatban az, hogy szépnek a nőknek kell lenni, a férfi elég, ha „egy fokkal szebb az ördögnél”. A férfi erős legyen, a nő viszont a kor aktuális ideáljának megfelelően szép. A pszichológus azt figyelte meg, hogy a kliensei között előforduló férfiak zömének olyan önbizalmi problémája van, ami nem a külsejéből fakad. Ellenben előfordulhat, hogy ezeket a bizonytalanságokat a külsejére is kivetíti, és előbb-utóbb elkezdi rosszul érezni magát valamilyen testi problémája miatt. A nőkkel mintha fordítva lenne, sokan fordulnak pszichológushoz azért, mert nem tudják elfogadni a külsejüket, például nem tudnak lefogyni, majd ez az önbizalomhiány szépen lassan az életük más területeire is átterjed.

Viszont megfigyelhető, hogy ez változóban van: a jelenlegi fiatal felnőtt, de a főleg a tinédzser korosztályban már sokkal fontosabb a külső, nagyobb szerepet kap az esztétikum. Ez főként a közösségi média terjedésének köszönhető, mely lehetőséget ad arra, hogy bizonyos külsőre vonatkozó trendek, mint például az edzésmánia forgószélként söpörjenek végig a világon, romba döntve az ideálisnak kikiáltottól messze álló fiúk önbizalmát.

Mivel a férfi sztárok közt is rengetegen vannak, akik közel sem tökéletesek, mégis imádjuk őket, reméljük, hogy idővel ők is elkezdenek a testi hibáikról írni, segítve ezzel másokat az egészséges testkép kialakításában.

Kiemelt kép: Instagram / @ddlovato

Ajánlott videó

Olvasói sztorik