Nagyvilág

Meghalt az IKEA alapítója

Kilencvenegy évet élt. Tanuljuk meg: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Ingvar Kamprad különös figura volt.

Tavaly egy róla készített svéd dokumentumfilmben azt nyilatkozta:

Azt hiszem, nincs rajtam semmi, amit ne bolhapiacon vásároltam volna. Ez azt jelenti, hogy jó példát akarok mutatni.

Kamprad vagyonát tavaly bő 65 milliárd euróra becsülték; ilyen paraméterek mellett tellett volna bármilyen és bármennyi öltönyre, de ő egész életében kitartott puritanizmusa mellett.

Olyannyira, hogy északi pletykák szerint turistaosztályon repült, másodosztályon vonatozott, huszonéves kocka-Volvóval autózott, olcsó hotelekben szállt meg, munkatársait arra biztatta, hogy a papír mindkét oldalára írjanak, többször felhasználta a teafiltert, a kávézóban zsebre tette a cukortasakot, karácsony után vásárolt csomagolópapírt, valamint fejlődő országokban járt fodrászhoz, mondván, ott jobban megéri.

AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

A puritanizmushoz azért tegyük hozzá, hogy sokak által zavarosnak ítélt céghálóval minimalizálta cége és önmaga adóterheit.

Hírnevén komoly csorbát ejtett, amikor 1994-ben kiderült róla, hogy a negyvenes években egy náciszimpatizáns svéd mozgalom tagja volt.

Adakozott is, három éve 53 millió koronát adományozott szülővárosa, Agunnaryd fejlesztésére, amelyet vidékfejlesztésre és munkalehetőségek teremtésére fordítanak a térségben.

Kamprad 2014-be költözött vissza Svédországba negyvenévnyi dániai és svájci tartózkodás után. A minden idők legjobb svéd vállalkozójává választott Kamprad akkor jelentette be, hogy lemond az áruházlánc vezetéséről fia, Matthias Kamprad javára.

Eljött az ideeje, hogy mindannyian megtanuljuk, honnan is jön az a kifejezés, ami ma világszerte a bútor szinonimája.

Az Ikea mozaikszó az Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd szókapcsolat kezdőbetűiből áll, amelynek utolsó két szava az üzletember szülővárosára, illetve arra a város közelében fekvő farmra utal, ahol a dinasztiaalapító felnőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik