Belföld

Rákkeltő anyag került az IKEA bútoraiba

Egy technológiai hiba miatt egy ideig rendkívül magas mérgező diklórbenzol-tartalmú alapanyaggal látta el ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás – írja a portfolio.hu. Az anyag felhasználásával készült termékek többek között az IKEA kínálatába is bekerültek.

A cég több országban azonnal leállította az érintett termékek árusítását, a vásárlók visszaválthatják a már megvásárolt termékeket. Az ügy Magyarországot is érinti, a vállalat viszont itt egyelőre még nem léptetett életbe hasonló intézkedéseket, a vizsgálat még tart. A hazai érintettséget a társaság magyarországi kommunikációs ügynöksége is megerősítette.

A BASF matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretánhabot is gyárt, amit világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállít. Ennek a gyártásába csúszott hiba, ennek következtében pedig egy komponens jelenléte nagy mértékben megnőtt.

A diklórbenzolt légfrissítő termékekben is használják, az anyag erős rákkeltő, légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A BASF augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot a hab gyártásához, a hiba 7500 tonna termék gyártását érintette.

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a mérgező alapanyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. Ezután a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott, amelyben igyekezett hangsúlyozni, hogy a termékek nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Annak ellenére, hogy a termékek az egészségre a BASF szerint sem veszélyesek, a bútorgyártók igyekeznek megszabadulni a szennyezett habtól és az ebből készült termékektől. Több gyártónál a probléma után leállították a termelést.

Az IKEA által indított jelenleg is tartó vizsgálat első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA-terméket érinthet. Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Tájékoztatásuk szerint az IKEA „mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát, ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzolszintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély.

Mivel az IKEA elsődleges fontosságot tulajdonít a termékek biztonságának és minőségének, a gyártási hiba és annak kivizsgálása jelenleg is tart, a vásárlókat folyamatosan tájékoztatjuk”. Hozzátették, hogy amennyiben szükséges, kivonják a veszélyes termékeket a forgalomból.

Frissítés

Az IKEA cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, melyben azt írják:

„A sajtóban több helyen megjelent és az IKEA termékeit is érintő BASF ügy kapcsán az IKEA szeretné tájékoztatni vásárlóit, hogy a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe,

nem jelent egészségügyi kockázatot.Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek. Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat.

Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből  vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.”

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik