Élet-Stílus

Orbántól kértek védelmet Pintértől

A kötelező kéményseprés megszüntetésével akár tízszer több áldozata lehet a szén-monoxidnak.

Nemcsak a Kéményseprők Országos Szakszervezete döbbent meg azon, ahogy a belügyminiszter módosítaná a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényt, hanem az ipartestületük is. A családi házaknál a jövőben megszüntetnék a kémények kötelező ellenőrzést, így mintegy kétmillió háztartás kerülhetne veszélybe.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete biztos abban, hogy a kormány nem akar kihátrálni az emberek élet- és vagyonvédelme mögül.

Ugyanakkor úgy látjuk, hogy a feladat ellátásával megbízott kéményseprő-ipari szerv részéről a tervezett jogszabálymódosítás nyílt beismerése annak, hogy mint kijelölt szerv nem tudják ellátni a kormány által szabott feladatokat.

A törvénymódosítás adminisztratív és jogi eszközökkel megszüntetné magát a feladatot, ami szembemegy a kormány akaratával és a józan ésszel is.

A kötelező kéményellenőrzés megszüntetésével olyan mértékben csökkenne az állampolgárok élet- és vagyonvédelme, amely nagyon súlyos következményekkel járna.

Az ipartestület emlékeztet rá, hogy a Magyarországhoz hasonló népességű Belgiumban nincs kötelező kéményellenőrzés, és tízszer több a szén-monoxid áldozata.

Az elmúlt egy évben beigazolódott, hogy a kéményseprő-ipari szerv alkalmatlan feladatai ellátásra és a munka megszervezésére. Az ipartestület Orbán Viktor segítségét kéri abban, hogy ne szüntessék meg az emberek életét védő kötelező kéményseprést, illetve, hogy a kéményseprő-ipari tevékenység szervezése és ellátása olyan kompetens szervezethez kerüljön, amely képes a kormány által előírt feladatok teljes körű ellátására.

Kiseprűznék a minisztert a kéményseprők
Szakszervezetük Pintér Sándort lemondásra szólítja fel, ha nem vonja vissza javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik