Élet-Stílus

Évtizedeken át gólyalábakra szúrt papucsban jártak a velencei nők

Évtizedeken át gólyalábakra szúrt papucsban jártak a velencei nők

Az elárasztott utcákon ez biztosan jól jött, egy könnyed séta, vagy estély esetén azonban nem tűnik túl hasznos kiegészítőnek.

Az európai történelem minden korszaka bővelkedik bizarr, vagy legalább fura fejezetekben – legutóbb az arcukra textilpöttyöket és formákat ragasztó francia nőket mutattuk be, és már azt hittük, hogy ennél már semmi nem lehet rosszabb. Óriásit tévedtünk, hiszen a velencei elit hölgytagjainak miniatűr gólyalábai ennél klasszisokkal feleslegesebbnek tűnnek.

Az egykori Velencei Köztársaság központja, a száztizennyolc szigetből álló Velence mindig is élen járt az európai divat legfurcsább hullámainak diktálásában, a XVI.-XVII. században viszont minden kétséget kizáróan sikerült túltolni a biciklit:

a sokszor sáros, vizes, és nem minden esetben kővel borított utcákon való járáshoz furcsa, magas talpú női papucsokat, illetve cipőket (chopine) dolgoztak ki, melyekkel megóvhatták a lábfejet a kosztól.

A nők egy idő után azonban nem csak ilyen esetben húzták fel a chopine-t, sőt, egyre magasabb, akár harminc centiméteres, elefántlábszerű oszlopokat biggyesztettek a lábbelik talpára, hogy ezzel is egyértelmű jelét adhassák magas társadalmi rangjuknak.

A művészettörténet rengeteg tökéletes példát ismer a jelenség bemutatására, de az illusztrációhoz ezek közül is egy kiemelkedően bizarr darabot választottunk: Fernando Bertelli 1563-ban született metszetét, melynek fő alakja bizony felhajtható szoknyával büszkélkedhet, hogy mindenki jól szemügyre vehesse a fura cipőt:

És ha mindez még nem lett volna elég:

a legmerészebbek külön cselédet tartottak arra a célra, hogy az utcán egyensúlyuk megtartása miatt beléjük kapaszkodhassanak.Ezek után egyetlen ferde tekintetet sem fogunk vetni a XXI. század irreálisan magas sarkú női cipőire.

Fotók: The MET
Olvasói sztorik