Élet-Stílus

Ennyibe kerül igazából egy 15 milliós lakás

Az ingatlan abban különbözik a többi dologtól, amit megvásárolunk, hogy ahhoz, hogy valóban a miénk legyen, több díjat és illetéket is ki kell fizetni utána. Dr. Káposztás Ágnes ügyvéd segítségével összegyűjtöttük, milyen költségek rakódnak még a vételárra.

A vevőt terhelő költségek

Ügyvédi díj

Ennek mértéke egyedi megállapodás alapján dől el.

Földhivatali eljárás

Ingatlanonként 6600 forintba kerül.

Tulajdoni lap

Ha az ügyvédi iroda rendelkezik Takarnettel, akkor csak 1000 forintba kerül, ha nem, akkor – típustól függően – maximum 6250 forint ingatlanonként.

Vagyonszerzési illeték

Egységesen 4 százalék (tehát milliónként 40 ezer), azonban számos kedvezménnyel csökkenthető. A részleteket a törvényben találjátok, amiiből kiderül, hogy

ha az ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot és a vásárló 35 év alatti, akkor az illeték csak 2% és 12 havi részletfizetést ad az állam.

Amennyiben a két fenti feltételből az egyik nem teljesül, akkor az illeték marad 4%, de szintén lehetséges a 12 havi részletfizetés.

Ha valaki egy évben belül adja el a lakóingatlanát és többért vásárol, akkor a különbözet után kell 4 százalékot fizetni. Ha kevesebbért, akkor nincs illetékfizetési kötelezettség. Dr. Káposztás Ágnes elmondta, fontos tudni arról, hogy egy vételnél egy eladás számítható be és fordítva. Ez azt jelenti, hogy

ha 50 millió forintért adtam el egy lakást és 5 tízmilliósat veszek, akkor csak az egyiknél érvényesíthető a kedvezmény.

Hozzátette: ez egyébként csak és kizárólag lakóingatlanra vonatkozik, hétvégi ház, garázs, telek nem számítható be.

Fotó: Europress/Getty Images

Az eladót terhelő költségek

Egy 15 millió forintos ingatlan eladásánál az eladó bevétele sem egyezik meg ezzel az összeggel. Egyrészt fizetni kell az energetikai tanúsítványért, másrészt – bár nagyon ritka esetben, de – az is előfordulhat, hogy a közös képviselő pénzt kér az adásvételhez szükséges alapító okirat nyomtatásáért vagy fénymásolásáért.

Ezekhez jön még az ingatlanközvetítői díj, amit az egyedi szerződés szabályoz, illetve ha öt éven belül szerezte az eladott ingatlant, akkor a szerzési érték és az eladási ár különbözetére (amennyiben pozitív) 15 százalék SZJA-t kell megfizetnie. Ez egyébként sávosan csökken, a részleteket itt találjátok.

Egy példa: valaki 15 millióért vett egy lakást három éve, majd most 20 millióért adja el. A különbözet 5 millió forint, aminek a sávos csökkenés miatt most a 60 százalékát (3 millió forintot) kell figyelembe venni és az után megfizetni a 15 százalékot, ami 450.000 forint.

Fontos: itt csak az adóév számít, tehát mindegy, hogy januárban vagy decemberben vettük az ingatlant. Az adóalapból egyébként számos költség levonható (pl. ingatlanközvetítői díj, külső nyílászáró felújítás, stb).

Fizetni kell még a tehermentesítésért is (amennyiben van az ingatlanon), aminek a földhivatali törlése 6600 forintba kerül. Ezt elvégezheti a vevő is, az összeget pedig később levonhatják a vételárból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik